Prognostik Komárek: Rozpočet je zpolitizovaný. Budoucnost země nejasná

24.10.2012 22:00

Profesor Valtr Komárek soudí, že Česko se dostalo do pobělohorského klimatu. Krčí se a šourá se u zdi. Slabý premiér, místo aby zakročil, se nechá vydírat. A rozpočet, to je velká neznámá.

Prognostik Komárek: Rozpočet je zpolitizovaný. Budoucnost země nejasná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Poslanci vyhověli návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ve středu odmítli vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Kalousek jej totiž chce přepracovat kvůli komplikacím kolem hlasování o vládním úsporném balíčku. Na přepracování má vláda měsíc. O nepřijetí návrhu rozpočtu požádal sněmovnu před hlasováním sám Kalousek.

A tak se celý proces jeho schvalování vrací na začátek. Podle ekonoma, prognostika a čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka nejde o nic překvapivého. Česká politika je podle něho lodí bez kormidla. Stejně tak veřejné finance.

Dlouhé dušičky

"Ministr Kalousek je obětí vlastní dramatizace. Politici tady sami krizi přivolávají, ohánějí se Churchillem. Pravda ale je, že se nacházíme v pro ekonomiku dušičkovém období, které bude trvat hodně, hodně dlouho," řekl pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek.

Quo vadis?

A co říká na samotný rozpočet? "Je zpolitizovaný. Ilustruje bezradnost situace. Nikdo neví, kam tato země kráčí, budoucnost Česka je velmi nejasná, jde nám se přikrčit a šourat se u zdi," uvedl posmutnělý ekonom s tím, že žádné jiné období mu tolik nepřipomínalo to pobělohorské, jako právě to současné. Národ má podle Komárka doslova "uloupenou budoucnost".

Nejasná je ale nejen budoucnost celého národa, ale také premiéra Petra Nečase (ODS). Ten se sice stále sveřepě drží u pomyslného kormidla, zdá se, že se jeho vládní loď den ode dne více potápí.

Šnajdr vydírá Nečase

"Musíme oddělovat problémy rozpočtu samotného a problémy rozporu v ODS. Ty jsou spojeny se zájmy lidí kolem poslance Marka Šnajdra, kterým jde o privatizaci nemocnic, jde o takové ty IKEMy a podobně. Tito lidé de fakto Nečase vydírají, pro něj už to je silné kafe," vysvětlil redakci posmutnělý Komárek.

Osud vlády, stejně jako rozpočtu a daní, tak zůstává i nadále nejasný. Poslanci se totiž ani ve středu nebyli schopni dohodnout na zvýšení daní. Rebelové tak předložili vlastní pozměňovací návrh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…