Snad se politici zamyslí nad svými kroky, řekl „atentátník“ Vondrouš u soudu

06.06.2013 17:30

REPORTÁŽ Byl to krásný slavnostní den, 28. září 2012. Ve znamení státního svátku, den svatého Václava. Nejvýše postavený Václav v zemi, prezident Klaus, přijel do Chrastavy, kde slavnostně otevírali most spojující levý a pravý břeh Jeřice. Říčky, která se dva roky před tím rozvodnila a způsobila městu velké škody. Hrála cimbálovka, prezident se usmíval a procházel davem lidí, kteří ho chtěli pozdravit. Jeden muž oblečený v maskáčích však přišel s jiným úmyslem.

Snad se politici zamyslí nad svými kroky, řekl „atentátník“ Vondrouš u soudu
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Přistoupil k prezidentovi, přiložil k jeho rameni kuličkovou pistoli a za němého přihlížení ochranky stiskl několikrát spoušť. Ve čtvrtek 6. června ráno začal tento případ projednávat liberecký soud. Střelci Pavlu Vondroušovi hrozilo až šest let vězení.

Ke všeobecnému překvapení hned ten samý den odpoledne kolem druhé hodiny padl rozsudek. Vondrouš dostal podmínku s ročním odkladem za výtržnictví. Obhájce Jiří Vyvadil, který celý den pronášel silné a nedůvěřivé výroky na adresu soudu, byl nakonec spokojen. „Jedná se o vyvážené rozhodnutí, vzdáváme se odvolání,“ pronesl po vyhlášení rozsudku.

Airsoftová pistolka není nebezpečná, říká obhájce

Vraťme se však na začátek do ranních hodin 6. června. Do začátku soudu zbývá několik minut. Na chodbě před soudní síní sedí obžalovaný Vondrouš se svým obhájcem Jiřím Vyvadilem. Ten si začíná povídat s okolostojícími novináři. Vysvětluje, že podle jeho názoru airsoftová pistole, kterou Vondrouš použil, není vůbec nebezpečná. „Je to pouze kopie, sám jsem si našel na internetu spoustu klubů, které je používají a střílejí po sobě. Pokud by byl můj klient odsouzen, tak co s dvaceti tisíci lidmi, kteří si s těmito pistolemi hrajou,“ říkal. „Má desetinásobně nižší účinnost než standardní vzduchovka,“ upozornil.

Vondroušovi Václav Klaus podle slov obhájce nevadil jako prezident, ale vadil mu za to, co začal dělat v devadesátých letech. „To je jasné, to chápe každý,“ ozve se z hloučku. „Nikoli ale státní zástupce, žaluje pana Vondrouše za útok pro výkon pravomoci prezidenta republiky, což je nesmysl,“ mínil Vyvadil.

Václav Klaus je korunní svědek

Kolem prochází zmiňovaný státní zástupce a polohlasem pronáší: „Tady je nějaký politický mítink.“ Na to posléze reaguje Vyvadil. „Evidentně se zdejší justice snaží patolízalsky chovat k exprezidentovi Klausovi a chránit ho,“ komentuje fakt, že na první jednání soudu nebyl Václav Klaus soudcem pozván. „Klaus je korunní svědek. On jako první přišel s tím, že Vondrouš je atentátník. Chci slyšet jeho postřehy, jestli s odstupem času necítí ty události méně dramaticky. Jakou bolest cítil,“ sdělil obhájce.

Nechtěl jsem prezidentovi ublížit, ani ho zranit

Je 8.30 a všichni se přesunují do soudní síně. Soud začíná. Státní zástupce předčítá popis události údajného atentátu. „Tímto činem se měl dopustit násilí na úřední osobě,“ uvádí státní zástupce Ivan Benátek. Poté před soudce Lukáše Korpase předstupuje Pavel Vondrouš. Opakuje tvrzení obhájce, že na Klause neútočil jako na prezidenta, ale jako na jednoho z představitelů země, kteří jsou zodpovědní za současný špatný stav. „Nešlo vůbec o prezidentský post, kdyby přijel do Chrastavy pan Kalousek, zaútočil bych na něj,“ zmínil. Nechtěl prezidentovi ublížit, ani ho zranit, proto použil airsoftovou pistolku.

Následuje čtení psychického posudku obžalovaného, z něhož vyplývá, že je vcelku normální. „Nebyla zjištěna zvýšená míra agresivity ani impulsivnosti, inteligenční schopnosti jsou v pásmu mírného nadprůměru, prognóza dalšího vývoje osobnosti je pozitivní,“ stojí v něm mimo jiné.

Jsem šťastná, že ochranka nekonala tak, jak měla. Došlo by ke katastrofě

Soud si předvolává tři klíčové svědky, kteří byli v době činu k prezidentovi nejblíže. První z nich je Alena Vydrová, učitelka v důchodu, která učila oba Vondroušovy rodiče. „Byla jsem od pana prezidenta asi 40 centimetrů daleko, panovala srdečná atmosféra, povídali jsme si s ním, podepisoval nám fotky,“ popisovala.

„Když tu přes mé rameno najednou někdo začal na pana prezidenta střílet do ramene. Protože jsem neznalá zbraní, byla jsem v šoku. Hlavou se mi honily myšlenky, proč prezident neřve bolestí či nepadá k zemi, a kde je ochranka. Upřímně řečeno, jsem šťastná, že ochranka nekonala tak, jak měla. Protože by došlo k dosti velké katastrofě. Dav byl  semknutý a v dané situaci nebylo asi přesně vidět, kdo střílí,“ říká svědkyně.

„Prezident se v prvním okamžiku jen zlověstně podíval. Ale pak se začal s lidmi normálně bavit dál. Někdo jiný by to zabalil a odjel,“ ocenila Václava Klause. „Hodně lidí o střelbě vůbec nevědělo. Třeba pan starosta, který šel vedle prezidenta z druhé strany, také nic nepostřehl. Mnozí si dokonce mysleli, že si děláme legraci,“ ozřejmila Alena Vydrová.


 
Poté před soudem vypovídali dva muži, kteří proti Vondroušovi – na rozdíl od ochranky - zasáhli. Jaroslav Musil přišel na slavnost se svým vnukem a i on byl ve té chvíli v bezprostřední blízkosti prezidenta. „Viděl jsem pistoli, jak někdo střílí do prezidenta. Slyšel jsem několik výstřelů. I já jsem byl v šoku, nevěděl jsem zprvu jak se zachovat. Pak jsem přistoupil k muži v maskáčích a strhl ho na zem. V době střelby Vondrouš vykřikoval něco jako 'Rozprodal jsi republiku',“ sdělil.

Pokud by se začalo střílet, je pět lidí mrtvých

Asi dvě minuty těsně po výstřelech držel Vondrouše Václav Křístek. Na Vondrouše vykřikl pár vulgárních slov. Na otázku soudce, proč je pronesl, odvětil: „Jsem vychován tak, že se na prezidenta nestřílí. Jsou jiné možnosti, jak vyjádřit protest. Takže jsem byl činem pana Vondrouše pohoršen.“ Když viděl, že Vondrouš už nebude ve svých atacích pokračovat, pustil ho. „Předpokládal jsem, že orgány veřejného pořádku nějak zasáhnou. Což se nestalo. A já se necítím povolán k tomu, abych udržoval veřejný pořádek,“ vysvětlil Křístek. „Ochranka asi vyhodnotila situaci jako málo závažnou. Zaplaťpánbůh za to. Protože kdyby začali střílet, je pět lidí mrtvých,“ domníval se.

Vondroušův atak odsoudil. „Neměl se zdravým rozumem nic společného. Když někdo vběhne s podobnou maketou zbraně do banky a křičí na pokladní 'Dej sem peníze', je odsouzen jako lupič. I když se hájí, že nebyl ozbrojen, že šlo jenom o hračku. Čili když někdo vytáhne podobnou hračku na ústavního činitele, je stejný lump jako ten lupič,“ vyjádřil svůj názor Křístek.

Po přestávce se vyjádřili před soudem politici, kteří na slavnosti doprovázeli Václava Klause. Primátorka Liberce Martina Rosenbergová si myslela, že Vondrouš má opravdovou zbraň, na rozdíl od exhejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera, který podle zvuku poznal, že jde o kuličkovou pistoli. A pak nastalo překvapení dne. Soudce oznámil, že po přestávce bude rozsudek. To rozčílilo obhájce Vyvadila. „To, že soud nepředvolal námi požadované svědky, je skandální a šokující,“ mínil Vyvadil.

Překvapivý rozsudek – rychlý a mírný

Ve 13.45 začal soudce Lukáš Korpas číst rozsudek. „Pavel Vondrouš se odsuzuje za výtržnictví k šesti měsícům s ročním odkladem jednoho roku,“ zaznělo z jeho úst to nejpodstatnější. V sále bylo cítit viditelné ulehčení. „Měl jsem k novinářům určitá vyjádření, ale nyní musím konstatovat, že rozsudek je vyvážený, vzdáváme se odvolání,“ oznámil Vyvadil. Státní zástupce si vzal čas na rozmyšlenou.

Soudce pak vysvětlil verdikt. „Václav Klaus byl sice úřední osobou, ale trestní jednání musí působit na výkon jeho funkce, aby ho uvedená osoba nevykonávala, nebo změnila její výkon. Což soud neprokázal.“ Vyjádřil se i k nečinnosti ochranky. „Jako profesionálové podle zvuku zajisté rozpoznali, že se nejedná o skutečnou zbraň,“ uvedl. Airsoftovou pistoli jako zbraň nakonec nepovažoval ani soud. „Zranění, které utrpěl prezident, mu mohl udělat i obyčejný štípanec,“ konstatoval Korpas.

Doufám, že se politici zamyslí nad svými kroky a nechají lidi dýchat

Obžalovaný Vondrouš si viditelně oddechl. „Jsem velice mile překvapen, počítal jsem s tím, že rozsudek bude horší. Průběh soudu mě v mých obavách utvrzoval. Vnímal jsem i to, že můžu skončit ve vězení. Ale nakonec to dopadlo dobře,“ uvedl po skončení soudu. „Co se týče slušného chování, takovéto věci by se stávat neměly. A věřím, že už se opakovat nebudou. Jednalo se opravdu o zoufalý čin při špatném stavu v republice. Doufám, že politici se zamyslí nad svými kroky a nechají lidi více dýchat. Budou volby, uvidíme, kdo vyhraje a jak se toho chopí,“ uzavřel Vondrouš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…