A ucho se utrhlo... Na Klause se valí obří problém z roku 1993. Zakázka na IT systém, u které byl jako premiér

17.01.2021 15:03

Je nepsaným pravidlem, že se řada skandálů ukrývá pod málo přístupnou hladinou IT zakázek. Za všechny můžeme jmenovat systém registru vozidel nebo projekt IZIP. ParlamentníListy.cz však dostaly od lidí z bezpečnostních složek státu přístup k informacím, které se v tuto chvíli zabývají zcela jinými souvislostmi. Jde o velice starý projekt ADIS, který spatřil světlo světa v roce 1993.

A ucho se utrhlo... Na Klause se valí obří problém z roku 1993. Zakázka na IT systém, u které byl jako premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhovor s bývalým prezidentem ČR Václavem Klausem

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
Automatizovaný daňový informační systém (zkratka ADIS) je informační systém veřejné správy používaný orgány Finanční správy České republiky, tedy finančními úřady, odvolacím ředitelstvím a Generálním finančním ředitelstvím. Účelem informačního systému je podpora činností při správě a evidenci daní a poplatků v České republice. Řešení se opírá především o daňový řád a zákon o územních finančních orgánech.

Snáze řečeno můžeme konstatovat, že ADIS zajišťuje pro svůj provoz potřebnou komunikaci s dalšími systémy veřejné správy (především s Informačním systémem základních registrů) i mezinárodní výměnu informací z daňové oblasti. V rámci systému ADIS je také provozován daňový portál poskytující některé elektronické služby pro daňové subjekty.

Jak lze rychle dohledat z veřejně přístupných zdrojů, systém byl od počátku koncipován jako decentralizovaný. Aplikace samostatně provozované na jednotlivých finančních úřadech spolupracují s centrální aplikací, která je provozována v rámci Generálního finančního ředitelství. Jádro aplikací a některé moduly jsou napsané v jazyce Informix-4GL, novější moduly jsou napsané v Javě a C. Systém ADIS používá databázi IDS, která běží na serverech IBM RS 6000 s operačním systémem AIX. Program má 13 334 modulů a jeho jádro má 22 milionů řádků kódu.

Obří čísla přinesou kýžený výsledek, chtělo by se poznamenat.

Tak to ovšem není.

Podle analýzy provedené v roce 2016 firmou Deloitte pro finanční správu je systém zastaralý a uživatelsky nepřívětivý. „Zastaralost systému generuje enormní nákladnost při každé úpravě. Za prostředky, za které se ADIS každý rok nedostatečně ‚záplatuje‘ a rozšiřuje, lze pořídit provoz a rozvoj moderního daňového systému. Přesně 47 procent je odhadovaná neefektivita vývoje SW ADIS díky zastaralému prostředí. Za posledních pět let to je 612 milionů korun,“ stojí v uvedené zprávě.

Ze zprávy Deloitte lze jednoduše vyčíst, že zmíněný „Klausův“ systém je pro firmu IBM zlatý důl.

„Zastaralost systému generuje enormní pracovní neefektivitu. Také klíčový proces daňové kontroly je oproti mezinárodnímu standardu zcela nedostatečný,“ uvádí analýza dále. Na jejích zhruba osmdesáti stranách je plno konkrétních zjištění a nepsaných vykřičníků.

Taky v tomto případě by se zdálo, že hovoříme o minulosti. Jenomže ono to tak není.

Jak redakci řekl jeden z vysoce postavených zdrojů v rámci bezpečnostních složek státu: „Systémovým integrátorem systému ADIS je firma IBM ČR, a to na základě veřejné soutěže vypsané v roce 1991. Klíčovými subdodavateli softwarového řešení jsou české firmy GIST, INTAX a TAXNET. Podporu a vývoj systému zajišťuje od roku 2020 firma O2. Považujeme tento projekt za velký problém z hlediska ekonomických zájmů České republiky, respektive konkrétních osob,“ uvedl.

Ani tím však neskončil.

„Vnímáme závislost na jednom výhradním dodavateli jako problematickou. Tento stav opakovaně kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle analýzy provedené v roce 2016 firmou Deloitte pro finanční správu je systém zastaralý a uživatelsky nepřívětivý. Systém navíc poskytuje jen minimální automatizaci, a tak úředníci musejí otrocky přepisovat data z jedné tabulky do druhé,“ sdělil dále s tím, že v koordinaci s dalšími útvary i úřady je v plánu razantní změna.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí
Ačkoli ParlamentníListy.cz mají detailní informace o tom, co by mělo systém ADIS a případně i některé konkrétní osoby čekat, v tuto chvíli je nebudeme vydávat.

Jelikož ParlamentníListy.cz neznaly bližší podrobnosti projektu, snažili jsme se je získat v co nejkonkrétnější rovině. Jaká je tedy cena zmíněného a značně belhajícího projektu? „Hovoříme o sumě přesahující šest miliard korun,“ uvedl náš zdroj. Dále jsme chtěli znát míru prověřování osob, které jsou spojeny s činností systému ADIS. „Samozřejmě bez komentáře.“ A poslední dotaz ParlamentníchListů.cz? Kdo za projekt nese takzvaně politickou odpovědnost.

„Zejména premiér, který byl v úřadě v době spuštění.“

Jelikož jde o rok 1993, dodejme, že prvním předsedou vlády České republiky od 2. července 1992 do 2. ledna 1998 byl Václav Klaus.

V této logice však expremiéra Klause nelze osočovat paušálně. Systém ADIS fungoval a kutal peníze za státního rozpočtu také za Miloše Zemana, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka a mnohých dalších.

Citelnou změnu zjevně přinesla až garnitura Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…