Advokát Láska: Řekl jsem pravdu, za trest mám platit dardu. Řeknu vám, co teď udělám

02.09.2013 14:03 | Zprávy

Advokát Václav Láska dostal od České advokátní komory pokutu 200 tisíc korun. To proto, že ve svém veřejném vystoupení spojil údajnou trestnou činnost v pražském dopravním podniku s advokátní kanceláří Šachta & Partners. Kárný žalobce navíc navrhuje jeho vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Láska se ale nevzdává a na svém facebookovém profilu dnes uvedl, co bude z jeho strany následovat.

Advokát Láska: Řekl jsem pravdu, za trest mám platit dardu. Řeknu vám, co teď udělám
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Někdejší vyšetřovatel a spolupracovník organizace Transparency International Václav Láska zpracoval pro pražský magistrát právní analýzu týkající se zakázek v pražském dopravním podniku. Podle Lásky se v podniku uzavíraly nevýhodné smlouvy. V důsledku toho měla prý firma ročně přijít téměř o miliardu korun. Tyto podvody podle něj má na svědomí advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal).

Na svém facebookovém profilu dnes Láska zveřejnil své výroky, na základě nichž mu byla vyměřena dvousettisícová pokuta, a závěrečnou řeč kárného žalobce, který navrhuje Láskovo vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Věty za dvě stě tisíc

V pořadu Dvacet minut na Českém rozhlasu, Radiožurnálu z 20. 8. 2012, reagoval na dotaz moderátorky Štěpánky Čechové. Ta chtěla vědět, na jaké praktiky ve své analýze narazil v souvislosti s advokátní kanceláří Šachta & Partners.

„Víte, tam ta struktura fungovala tak, že když se měla vyhlásit nějaká veřejná zakázka nebo dát nějaký obchod, ať to zjednoduším, dát kšeft ven, něco outsourcujeme, nějakou službu, potřebujeme dodavatele, tak se opakoval stejný scénář. Ten dodavatel byl buďto účelově vytvořen nebo byla koupena nějaká nefunkční společnost, která se připravovala na tento jediný, jedinou zakázku. Většinou to byl subjekt, který neměl žádnou zkušenost s dodáváním těchto služeb, neměl žádnou historii, byl nový, pak se vytvořil prostor, aby buďto vůbec nebylo vypsáno výběrové řízení přesto, že býti mělo, anebo se to výběrové řízení zfalšovalo, tzn. výběr tohoto kandidáta byl zfalšovaný. Výsledkem bylo, že zvítězil tento připravený subjekt. Pak se připravila velmi nevýhodná smlouva pro Dopravní podnik, ta byla uzavřena a následně se tento dodavatel zařadil do struktury offshoreových společností, přes které se praly zisky z této trestné činnosti a na všech těchto jednotlivých krocích tak, jak jsem vám je řekl, se podíleli i sami advokáti,“ řekl tehdy Láska, což dokládá na svém facebookovém profilu.

„Šachta & Partners?“ zeptala se moderátorka. „Ano,“ odpověděl Láska. V Press klubu na Frekvenci jedna pak advokát Láska 25. 8. 2012 uvedl: „„Víte, výběrové řízení není zárukou všeho. Představte si, že se vám tady… se by třeba na tuto zakázku vyhlásilo výběrové řízení, přihlásí advokátní kancelář Šachta & Partners a pravděpodobně, protože by o tuto zakázku měla zájem, tak by nabídla i nejnižší cenu. Myslíte, že takový výsledek by byl správný, spravedlivý a žádoucí?“

Závěrečná řeč kárného žalobce

K výše uvedeným výrokům pak na svůj facebookový profil Láska připojil závěrečnou řeč kárného žalobce. „Pokud jde o kárnou žalobu, tato vytýká KO jeho výroky ve vztahu k advokátní kanceláři, dříve Šachta a Partners. Tyto výroky KO vyplynuly z činnosti, kterou vykonával pro Hl. město Prahu a DPP. Výkon advokacie se řídí nejen zákonem o advokacii, ale i etickým kodexem. Nikdo není oprávněn o někom prohlašovat, že se dopustil trestné činnosti či ji organizoval. Toto může učinit pouze nezávislý soud. I když budu stokrát přesvědčen o tom, že se někdo něčeho dopustil, nedává mi to žádné právo kohokoli označit za zločince. Můžu sdělit své pochybnosti o tom, jak kdo konal, ale to je vše.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…