Advokát Sokol vysvětlil, proč nehájí Ratha. Zbytek halí jeho mlčenlivost

16.05.2012 21:20

Advokát Tomáš Sokol, který hájí třeba "komplice" Davida Ratha Petra Kotta nebo Kateřinu Pancovou, nebyl v souvislosti s obhajobou politika ani osloven. Do zastupování Ratha by se podle informací ParlamentníchListů.cz příliš nehrnul třeba šéf KSČM a rovněž právník, Vojtěch Filip.

Advokát Sokol vysvětlil, proč nehájí Ratha. Zbytek halí jeho mlčenlivost
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

V údajné korupční kauze kolem exhejtmana a bývalého člena ČSSD Davida Ratha bude hrát důležitou roli známý pražský advokát Tomáš Sokol. Hájí totiž ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a Rathova blízkého spolupracovníka Petra Kotta.

Samotného Ratha ale hájit nebude, této role se ujal Adam Černý. Sám Sokol prý nebyl ze strany exhejtmana ani osloven. "Je to zbytečná spekulace, nikdo mě v této souvislosti neoslovil," řekl ParlamentnímListům.cz Sokol s tím, že dosud ani sám nemluvil s Rathovým zástupcem.

Kotta a Pancovou hájí prý proto, že si jej vybrali. "Hájím především toho, kdo si mě zvolí," dodal pro redakci s tím, že k ostatnímu se dosud nechce vyjadřovat. ParlamentníListy.cz v souvislosti s jeho obhajobou Kotta a Pancové zajímaly třeba jejich šance na vyváznutí bez trestu či porovnání jejich a Rathova provinění.

Právě Sokol už ve středu odpoledne oznámil, že zvažuje podání stížnosti proti sdělení obvinění. Odmítl však sdělit další podrobnosti případu s tím, že je vázán mlčenlivostí.

  • Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

Advokáta váže povinnost mlčet. Zbaven jí nejspíš nebude

„Rozvažuji to, ale pravděpodobně ji podáme. … Protože tento krok vždycky rozvažuji. Prostor pro podání stížnosti je vždy velmi úzký. Argumenty typu, že jsem to neudělal, jsou vždycky odmítány s tím, že to bude prověřeno v další fázi prověřování," uvedl k podání stížnosti pro server Týden.cz Sokol.

K celému Rathovu případu se ale nechtěl příliš vyjadřovat s poukazem na to, že nebyl zbaven mlčenlivosti a pokud by prozradil citlivé informace, vystavoval by se možnému kárnému řízení. Uvedl pouze, že mlčenlivosti nejspíš ani zbaven nebude.

Sokol ale prozradil, z jakých trestných činů jsou jeho klienti obviněni.  Jde prý o poškozování zájmů Evropské unie a ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. 

Filip: Odvolal bych se proti vazbě

V souvislosti s obhajobou Davida Ratha oslovily ParlamentníListy.cz třeba také právníka a šéfa KSČM  Vojtěcha Filipa. V hypotetické rovině je zajímalo, zda by byl ochoten Ratha hájit.

"Spíše asi bych se odvolal proti vazbě, zejména útěkové, nevím, kde pro ni vidí důvod, když ho nevidí u Janouška," řekl ParlamentnímListům.cz šéf komunistů s tím, že na to, aby mohl rozhodnout, zda by Ratha hájil či ne, musel by se detailně seznámit s jeho spisem.

David Rath se ve středu vzdal svého členství v ĆSSD i postu hejtmana Středočeského kraje. Kroky učinil poté, co jej zkraje týdne policie zadržela se sedmi miliony v krabici od bot a posléze v jeho hostivickém domě nalezla dalších třicet milionů.

Advokát stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Adam Černý podal ve středu stížnost proti obvinění i proti uvalení vazby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…