Američan Best má vážné podezření týkající se Klause a her kolem něj

08.03.2013 11:04

Václav Klaus už není českým prezidentem. O půlnoci mu vypršel druhý mandát. Americký novinář a pozorovatel Erik Best při té příležitosti pro ParlamentníListy.cz mluví o pohnutkách jeho odpůrců, zájmech miliardáře Karla Janečka a důvodech, proč za amnestii nelze vinit Klause, ale český Parlament.

Američan Best má vážné podezření týkající se Klause a her kolem něj
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Proč je najednou více Václav Klaus terčem útoků a antipatie, je to skutečně dané jen amnestií? „Ten největší moment vidím tam, že lidé, kteří ho v podstatě přijali, k němu mají najednou alergii. Částečně je to samozřejmě kvůli amnestii, ale částečně kvůli tomu, jak on všechno bagatelizuje. Myslím si, že hodně lidí byli ve vnímání jeho osobnosti na hraně,“ zamýšlí se Best.

„Přijali ho, nebyli a priori proti němu, občas s ním souhlasili a občas nikoli, ale především jeho reakce na nesouhlas s amnestií to posunulo a lidé se v tom dostali za tu hranu. Samozřejmě tu pak jsou lidé, kteří proti Klausovi byli celou dobu a teď mají pouze víc odvahy. Těmto lidem bych měl za zlé, že využívají situace,“ říká pro ParlamentníListy.cz novinář a pozorovatel.

Amnestie je pouze záminkou, ale…

Pokud by amnestie, respektive hlavě její část o abolici nepřišla, jeho odpůrci by si podle Erika Besta určitě hledali nějakou jinou záminku. „Těžko by ale našli něco tak ideálního, jako je amnestie. Ta je pro útok přímo nabízí a z tohoto hlediska je to ideální i proto, že nepotřebují moc velkou podporu. Dal jim tím sám do ruky zbraň a ještě to znásobil svojí reakcí na to,“ myslí si.

Novinář Best má jasno i Senátem schválené žalobě z velezrady. „Stojí za tím samozřejmě Karel Janeček a jeho lidé. Ti mají politické ambice. U Dienstbiera je to jasné, zatímco u Janečka to tak jasné není a myslím si, že se poměrně brzy projeví. Teď byl příliš mladý na to, aby tentokrát kandidoval na prezidenta. Myslím, že oni ale dělají přesně totéž, z čeho obviňují Klause,“ vyčítá jim.

Klaus za nic nemůže. Vina je na poslancích a senátorech

„Viní ho z toho, že napíná nebo překračuje ústavu, ale to žaloba dělá také. Mají výhodu, že na jejich straně stojí veřejné mínění, ale jinak to chování je velice podobné. Podle mě ta žaloba není opodstatněná, Václav Klaus jen využíval ústavu v mezích, které mu sama dovolila,“ je přesvědčen Erik Best.

Jestli máme podle jeho slov někoho obviňovat, tak poslance a senátory, kteří neodsouhlasili lepší zákony a případně prý lepší páky na prezidenta.

„Ještě ale ke Karlu Janečkovi. Nemůžeme sice vědět, co se během následujícího období ještě stane, ale podle mě je v tuto chvíli jeho záměrem za pět let kandidovat na prezidenta,“ vyjádřil svůj jasný pohled.

Za koho kope Karel Janeček?

Jedná Karel Janeček pouze sám za sebe? „Existují tady domněnky, že jde prostřednictvím jeho o nějaký americký útok. Sám bych v tom spíš viděl místní politické a osobní zájmy. Janeček, Deinstbier a ti ostatní prostě cítili, že je Klaus oslabený a tak pochopili, že mají dobrou příležitost a atmosféru,“ myslí si Best.

Svým způsobem tím podle něho projevili zbabělost. „Neměli odvahu to udělat za jiné atmosféry, ale teď, když je Klaus oslabený, s tím přišli a neriskují skoro nic,“ kritizuje.

Erik Best také komentuje „oslavy“, které se u příležitosti konce mandátu Václava Klause na Hradě konaly. „Je jednoduché kopat do něho kopat v tuto chvíli. Klaus ale k tomu svým chováním vybízí. Částečně je důvodem to, že je oslabený, ale částečně i proto, že to pro ty lidi je lákavé si z něho dělat legraci. V roce 1997 byl sice Václav Klaus oslabený, ale nebyl takto vysmíván. Tentokrát to bude mít těžší,“ sděluje.

Kdo politicky ovládne pravici…

Podle Besta není nijak nadsazené tvrzení, že odchodu Václava Klause z Hradu bude chtít využít Miroslav Kalousek a upevnit pozici své strany v politickém spektru země. „Schwarzenberg chce založit své fórum a Kalousek říká, že to finančně i personálně bude TOP 09 podporovat a problém je v tom, že tu není další silná osobnost,“ konstatuje americký pozorovatel.

„Je tu Martin Kuba, který by si postup přál, ale ten na to nemá a myslím si, že to lidem z ODS už dochází. Chvíli se bude hledat, kdo může něco takového naplnit. A Kalousek o to usilovat bude určitě, ale to není nic nového,“ uzavírá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz novinář Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…