Bez peněz do TOP 09 nelez. 770 tisíc, 690 tisíc a až pak Pospíšil

20.09.2023 12:52

České politické strany nemají nouzi o finance. Dříve jsme informovali o příspěvcích významných členů ODS, nyní se podíváme na další vládní stranu – TOP 09. Zajímavé je, že komunální politici do společné kasy posílají podstatně vyšší sumy než členové vlády. Dva místopředsedové pražské TOP 09 poslali statisícové sumy blížící se milionu, 770 tisíc a 690 tisíc korun. Šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil za nimi „zaostává“ s darem půl milionu. Vysvětlení? Volby. Dle vyjádření, které redakce od politiků sehnala, hrálo významnou roli právě to, že šlo o volební rok.

Bez peněz do TOP 09 nelez. 770 tisíc, 690 tisíc a až pak Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí

ParlamentníListy.cz nedávno mapovaly štědré finanční příspěvky, které do pokladny své domovské ODS posílají její významní funkcionáři. Jejich transparentní účet ukazuje, že například ministr financí Zbyněk Stanjura poslal letos v srpnu straně 210 tisíc Kč, premiér Petr Fiala v květnu věnoval své ODS ještě víc, 245 tisíc Kč. Jde přitom o nejsilnější subjekt vládní pětikoalice.

Politici druhé nejslabší koaliční strany, TOP 09, za svými kolegy z ODS nikterak nezaostávají. Ba naopak. Existují funkcionáři TOP 09, kteří vlastní straně přispěli násobně víc, než Petr Fiala své ODS. Nejde však o ministry, jak by se mohlo zdát, ale o pražské komunální politiky.

Europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil v loňském roce poslal vlastní partaji půl milionu korun. 11. října od něho na transparentním účtu TOP 09 přistálo 300 000 Kč a pouhých čtrnáct dnů nato dalších 200 000 Kč. 

Pospíšilův půl milion korun ale není největším příspěvkem od jediného člena TOP 09. Existuje nejeden pražský komunální politik, který daroval ještě víc. Jde třeba o Michala Hrozu, politika, který vzešel z městské části Praha 4 a dnes působí jako radní pro oblast infrastruktury a technické vybavenosti a oblast životního prostředí. Ještě do dubna letošního roku působil ve své domovské Praze 4 jako místostarosta. Funkce se vzdal, aby se dle svých slov mohl naplno věnovat práci na pražském magistrátu. Působí rovněž jako místopředseda pražské buňky TOP 09.

Radní Michal Hroza od dubna 2022 do letošního června věnoval TOP 09 úctyhodných 690 000 Kč. Sumu do stranické kasy poslal dohromady v šesti platbách, z nichž většina proběhla v loňském roce. 

Například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek straně naposledy přispěl loni v dubnu částkou 140 000 Kč. Od šéfky strany Markéty Pekarové Adamové je za poslední roky na stranickém transparentním účtu k dohledání dar ve výši 60 000 Kč. Ministryně pro vědu Helena Langšádlová straně věnovala minulé dva roky 215 000 Kč. 

Komunální politik Michal Hroza svými příspěvky výrazně trumfnul vedení strany nebo členy vlády. Co ho vede k poskytování takto vysokých darů? Redakce PL se obrátila přímo na politika.

„Jakýkoli sponzoring je samozřejmě dobrovolný a na vlastním uvážení každého. Já jsem v loňských komunálních volbách kandidoval jak na magistrát, tak i na moji domovskou městskou část v Praze 4. A přišlo mi kolegiální a fér tuto skutečnost promítnout i do výše částky, kterou jsem své straně daroval. Navíc, částka, kterou jsem přispěl, je velmi obdobná té, kterou přispěli i ostatní místopředsedové pražské TOP 09. Nejedná se tedy o nějakou štědrost, jak naznačujete, ale spíše o nepsaný styl politické kultury,“ uvádí Michal Hroza pro ParlamentníListy.cz.

Potvrzuje to i jeho kolega a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Výše příspěvků jednotlivých členů TOP 09 je zcela dobrovolná a na každém členovi dle jeho vlastního uvážení. Částka, kterou kolega Michal Hroza přispěl, je v kontextu sponzorských darů z řad místopředsedů pražské TOP 09 zcela standardní. Obdobnou částkou, ne-li vyšší, přispěl například i místopředseda Tomáš Pek,“ konstatuje Pospíšil pro ParlamentníListy.cz.

„Také bych rád doplnil, že sponzorské dary se většinou týkají absolvovaných voleb a v tomto směru Michal Hroza absolvoval komunální kampaň v roce 2022 dvakrát, kdy kandidoval jak na magistrát, tak i v městské části Praha 4. Výše jeho sponzorství je tedy dána i touto skutečností,“ dodal předseda pražské TOP 09.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Kdo je Michal Hroza? Sedmačtyřicetiletý politik studoval ukrajinistiku a rusistiku na Univerzitě Karlově a během své profesní dráhy se věnoval tématům vyrovnávání se s totalitní minulostí. Pracoval v organizaci Post Bellum, kde měl na starosti projekt Paměť národa, působil také v Ústavu pro studium totalitních režimů a v Česko-německém fondu budoucnosti. 

V rámci komunální politiky působil nejprve v nejlidnatější pražské městské části, Praze 4. Více než čtyři roky byl do letošního dubna místostarostou pro oblast majetek a kultura. Už v letech 2014–2015 vykonával rovněž v Praze 4 funkci radního pro kulturu. 

Nyní kromě uvolněné funkce radního hlavního města Prahy působí jako předseda dozorčí rady městské Pražské vodohospodářské společnosti a také jako člen představenstva další společnosti Kongresové centrum Praha, kde většinový podíl drží český stát a menšinový podíl hlavní město. Je také místopředsedou pražské TOP 09.

Z transparentního účtu TOP 09 vyplývá, že skutečně ti politici, které čekají volby, přispívají straně mnohem více než ostatní. Další místopředseda pražské TOP 09 Tomáš Pek, o kterém ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz hovořil Jiří Pospíšil, skutečně do stranické kasy přispěl ještě víc než Hroza. V průběhu roku 2022 to bylo 770 000 Kč.

Jak už jsme uvedli, Tomáš Pek je místopředsedou krajské organizace TOP 09 Praha, dále pak strany v Praze 10, zastupitel v Praze 10 a tamtéž i předseda klubu zastupitelů své strany. Působí též jako člen dozorčí rady Pražské vodohospodářské společnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

česká mafie u moci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 20.09.2023 14:22:37
Čím větší vedlejší příjmy od mafiánů, tím vyšší příjmy do stranické kasy.

|  9 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…