ČT má prý po Mašínech další "hrdinné" vrahy. Komunista z pohraničí vypráví, jak to bylo

31.08.2013 9:42

Česká televize z pozice média veřejné služby by se měla snažit o objektivitu a rovnováhu. To podle krajského a plzeňského komunistického zastupitele, pedagoga Jiřího Valenty „ukázala“ v nedávno odvysílaném dokumentu Luďka Navary Mlynáři od Babic.

ČT má prý po Mašínech další "hrdinné" vrahy. Komunista z pohraničí vypráví, jak to bylo
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

„Česká televize opět prokázala, jak je jí, čím dále tím více, vlastní způsob manipulace s veřejným míněním,“ uvádí ve svém vyjádření exklusivně pro ParlamentniListy.cz Valenta. „Po shlédnutí jedné ze sobotních reportáží jsem, zřejmě nejen já, opětovně nabyl dojmu, že vlastně každý zločin spáchaný před 'vítězným listopadem' na komunistech či jejich sympatizantech je v podstatě dopředu ospravedlněn. Na to jsem si již v dnešním pojímání 'reality' snad i částečně zvykl, ale dělat systematicky z vrahů či jejich pomocníků oběti, je již na mé chápání světa opravdu trochu moc!  Po kauze prokazatelných vrahů Mašínů a spol. opět v ČT dominoval další pokus o pravicový výklad dějin bez toho, aby měl možnost kterýkoliv zástupce názoru odlišného cokoliv české veřejnosti k nastíněnému tématu sdělit. Jak pro naši veřejnoprávní televizi posledních dnů, měsíců a let smutně typické!“

Babice i banderovci – vše jedno jest!!

„V  případě týkajícím se vraždy v Babicích se podle mého názoru jednalo o mediálně zcela nevhodný až zavádějící přístup, v podstatě až o nepřípustnou adoraci osob, které se v červenci 1951 přímo či nepřímo, méně či více, podílely na obyčejné a sprosté vraždě tří lidí. Ti se vůči svým katanům 'provinili' snad pouze tím, že byli členy komunistické strany. Přesto dnes bude mít jeden z podílníků vraždy svoji bronzovou bustu. Pro občany, kterým se příčí násilí jakkoliv motivované, však bude tato připomínka morálně stejně hodnotná asi tak jako sochy Stepana Bandery ve Lvově a Ternopolu pro většinu Ukrajinců."

"Přestože není vůbec jasné a prokázané, za jakých okolností se tato událost přesně odehrála, ČT dala již svého času významný prostor k odvysílání subjektivně zabarveného dokumentu Luďka Navary 'Mlynáři od Babic', kde si tento zřejmě 'jasnovidec'“ pohrává s myšlenkou, že celý incident vlastně vyprovokoval sám jeden ze zabitých funkcionářů, když na svoji obranu vytáhl pistoli. K potvrzení této teorie argumentoval Navara nesmyslně tím, že ideo-diverzní skupina kolem agenta americké tajné služby CIC Ladislava Malého do té doby přece nikoho při svých 'přesvědčovacích' akcích nezabila. Jenže vražda, ať již demagogicky omlouvaná pokusem oběti o vlastní obranu, zůstává i nadále vraždou, a to pan Navara určitě dobře ví!“

Církev: Vrahy blahořečit jako mučedníky….

Na závěr emotivně laděného vyjádření komunistický zastupitel uvádí: „Dojmem z televizní reportáže, kde se mísila obtížně skrývaná nenávist ke všemu socialistickému, kamuflovaná pokusem o jakousi objektivizaci novodobých dějin, mělo zřejmě asi být, jak až moc si katolická církev přeje smíření. Pokus 'dobrý', bohužel však, alespoň pro mě, kontroverzní a kontraproduktivní, svědčící snad jen o nepochopení reálného obsahu takových pojmů, jako je vražda či nespravedlnost. Zejména u katolické církve, v ČT dlouhodobě protěžované, by to mělo občany naší země opravdu zarážet," tvrdí Valenta.

„Co tedy dodat k tomu, že jeden z odsouzených, babický kněz Václav Drbola, podle televize v zinscenovaném procesu, 'jak také jinak', by měl být po beatifikačním procesu prohlášen za blahoslaveného?" klade si otázku Valenta.U katolické církve je však tento přístup poměrně běžný. Příkladem nám může, mimo jiné, posloužit i osoba chorvatského arcibiskupa, kardinála Aloisya Viktora Stepinace, po válce odsouzeného za vlastizradu a kolaborantství. Nacističtí okupanti v jeho zemi zavraždili přes milion osob a zmíněný církevní hodnostář tento zločinný režim otevřeně podporoval. V roce 1998 byl však, k překvapení velké části Evropy, prohlášený Janem Pavlem II. mučedníkem a posléze dokonce blahoslaveným.“

Materiál jsme také poskytli k vyjádření České televizi. Nikdo z tiskového oddělení se ani po několikeré urgenci nemínil k tomuto stanovisku jakkoliv vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…