Komunista: Temné síly se brzy sjednotí, aby zametly kauzy pod koberec

04.07.2013 8:17

ROZHOVOR Podle levicových politiků, komunistů samozřejmě nevyjímaje, končí období nedemokratické společnosti, která utlačuje většinu, ze které však s chutí tyje. Otázka je, co přichází. Bude tu zase období silné ruky, „tatíčka prezidenta“, nebo stejně převládne moc a peníze? O tom jsme hovořili s komunistickým krajským a městským zastupitelem, plzeňským pedagogem Jiřím Valentou.

Komunista: Temné síly se brzy sjednotí, aby zametly kauzy pod koberec
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Vláda by měla být představena již v polovině příštího týdne. Myslíte, že má pak šanci ve sněmovně?

Přirozeně, že nemá! Stále platí zkušenostmi již ověřená domněnka, že „kapři“ z ODS, TOP 09 a LIDEM si, prostřednictvím svých poslanců, „rybník sami do konce řádného volebního období nevypustí“. Nyní po krachu jejich vlády je třeba přece splatit alespoň sjednané hypotéky a půjčky, nebo že bych se v tomto svém odhadu mýlil? Aktuální situaci bude dřívější koaliční „naděje pro společnost“ usilovně zneužívat k dalšímu podněcování společenského chaosu, nejistoty a také k legislativní blokaci všeho vzešlého z „levicových“ lavic. ODS a TOP 09 je jasné, že se nyní v průzkumech volebních preferencí krčí daleko za ČSSD a KSČM. Renegáti z Věcí Veřejných -  LIDEM - disponují pro sebe zase velkou jistotou, a to, že se po volbách do Poslanecké sněmovny znovu podívají do této budovy tak maximálně jen do galerie pro hosty.  Ať by již byly parlamentní volby nyní či až v řádném termínu.

Kdo si myslíte, že bude nejvíce "řvát"? TOPka či ČSSD?

Budou „řvát“ asi obě tyto politické strany. Situace se jeví stále více nepřehlednější a tak může dojít k neočekávané újmě i tam, kde by se to „včera“ ještě neřeklo. Nejenže tedy došlo k pádu Nečasovy vlády, ale v  nastalém „období bezvládí“ se najednou začínají otřásat nejistotou, ale již i reálně, i jiné významné a velice lukrativní posty. Ať se jedná například o posty ministerských náměstků, šéfů státních či polostátních firem, státních úřadů apod. To již není problém pouze bývalé koalice, ale i ČSSD. Sociální demokraté podle mého názoru také podivně a pro veřejnost velice netransparentně balancují mezi požadavkem předčasných voleb a přáním možnosti sestavení vlastní vlády v druhém pokusu. U TOP 09 ten vámi zmíněný „řev“ však bude o poznání silnější! Kořeny dřívějšího volebního úspěchu této strany leží, podle mého názoru, v hlubokém oportunismu, tedy ve zneužívání naskytnutých příležitostí k vlastnímu prospěchu. V dnešní situaci jim však stejně jako jejich voliči ubývají „nečekaně“ i ty příležitosti.

Myslíte si, že v případu korupce a vyšetřování na Úřadu vlády a mezi poslanci není ještě vše řečeno?

Popravdě řečeno, nevím… Je jasné, že veřejnosti byla odhalena pouhá „špička ledovce“. Celý náš státní a politický systém, mylně nazývaný „demokratickým“, je totiž v naší zemi založen na gigantické výši korupce, mafiánském klientelismu a beztrestnosti určitých kategorií lidí. I z tohoto důvodu se velice obávám, že brzy dojde k sjednocení relevantních sil, aby poodhalené aféry byly v tichosti vyvedeny do ztracena a ty rozpracované ukončeny. Možným řešením pro nás všechny by snad mohl být razantnější vstup soudů nejen do podezřelých kauz, ale i do samotného procesu vyšetřování. Napadá mě v tomto smyslu analogie s Itálií devadesátých let, kde k tomu v rámci akce „Mani pulite“ – „Čisté ruce“ muselo také dojít, jinak již hrozilo zřícení základních stavebních pilířů celého státního systému. Ty byly „prožrány různými parazity“ podobným způsobem jako u nás.

Myslíte že prezident Zeman je na cestě k autokratickému systému a prezidentský systém je jen "jedním z milníků na cestě"?

Až tak zásadně bych to nespatřoval. Miloš Zeman doposud pouze využívá, přiznávám, že na české podmínky až nezvykle efektivně, možnosti, které mu byly jako prezidentovi republiky Ústavou svěřeny. Měli jsme si dopředu rozmyslet, zda dáme šanci tzv. přímému způsobu volby prezidenta, neboť všude ve vyspělém světě je státoprávně běžné, že takto zvolená osoba je vždy ve svém postavení „silnější“ než při volbě způsobem jiným. Osobně se přikláním k názoru, že tento stav je v ČR oproti tomu dřívějšímu vhodnějším, tzn., že funkce prezidenta republiky by neměla být pouze a jen ceremoniální a podpisová.  Obavu, že takto může dojít až k naleptání parlamentního charakteru naší země, lze vhodně rozptýlit důslednou celospolečenskou kontrolou každodenních prezidentových „kroků“, ať již pojatou politicky či odborně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…