Česko mělo na chvíli svou místopředsedkyni. Senátorku Gajdůškovou

18.04.2012 16:36

Mluvte nám do toho, vyzývaly špičky sociální demokracie lidi ve Vsetíně. Na prostranství před místním Domem kultury se sešly v pondělí v podvečer asi čtyři desítky jejich skalních příznivců.

Česko mělo na chvíli svou místopředsedkyni. Senátorku Gajdůškovou
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Ti by zřejmě mluvili, pokud by fungoval mikrofon. Nekvalitní technika a déšť rozladila i předsedu krajského výboru sociální demokracie Dalibora Sedláčka, který diskusní fórum zahájil takto: „Teď už snad bude mikrofon fungovat. Dovolte mi, abych přivítal na našem setkání Alenku Gajdůškovou, místopředsedkyni České republiky. Promiňte místopředsedkyni senátu České republiky,“ vyslovil se Sedláček. Na mikrofon postupně sociální demokraté vyzráli, déšť a nízké teploty ale neovlivnili. Poukazovali na to, že to dokáži jen komunisté. Vzájemně se zakrývali deštníky a poté co si vzala slovo Gajdůšková jejich akce dostala profesionální ráz.

Naším vzorem je Německo

Alena Gajdůšková se ve Vsetíně zastavila při cestě do krajského města Zlína. Na diskusním fóru kritizovala reformy a zdůraznila nutnost vytvoření koncepce při zaměstnávání lidí. „Víme, že situace není dobrá. To, co my máme za zlé této vládě je, že jen škrtá a škrtá. Nedělá žádná opatření, která by podpořila zaměstnanost a vytvoření nových pracovních míst. Zlikvidovali aktivní politiku zaměstnanosti. Víte, že došlo k reorganizaci úřadů práce. To, co úřady přestaly dělat je podporovat nová pracovní místa. I lidé, kteří peníze mají, neinvestují, protože se bojí, co bude zítra. My si představujeme politiku jinak, tak jak je to v okolních zemích, jako je Polsko, Rakousko a Německo,“ uvedla Gajdůšková. „Německo má nejnižší nezaměstnanost za posledních patnáct let. Jak to udělali? Podpořili koupěschopnost. Podporují pracovní místa. To je náš program. Chceme, aby měli lidé práci a byly programy, které zaměstnají absolventy. Chceme, aby lidé nad padesát let měli práci a poradili mladším, tak se to děje v civilizovaných zemích,“ dodala.

Živí ho osmdesátiletý důchodce

Sociální demokraté mají stabilní základnu voličů. Jedním z nich je i  Roman Dědič ze Vsetína. „Vždycky jsem volil sociální demokracii. Oni republiku nevytunelovali. Současná vláda by byla nejradši, kdyby nebyli důchodci, nemocní a nezaměstnaní. Nejradši by je hned poslali na hřbitov,“ uvedl Dědič pro ParlamentníListy.cz. Dřív pracoval jako strojvedoucí, pak začal mít problém se získáním práce. „Od konce května snad budu mít zaměstnání. Teď jsem ale doma a bydlím u otce, který má osmdesát let. Důchodce mě živí, protože nemám nárok na podporu. Oba máme sociální minimum,“  doplnil rozladěně Dědič.

Kandidát na senátora, sedlák u Chlumce?

Na setkání se představil také Jindřich Šnejdrla, kterého prosazuje sociální demokracie jako svého kandidáta na senátora. Šnejdrla se celý život zabývá zemědělstvím. „Já jsem politikou až do této doby nepolíben. Zemědělci jsou konzervativní národ, vždycky jsme se politice vyhýbali. Možná jde o historicky špatnou zkušenost, kterou zažili sedláci u Chlumce, když se začali zabývat politikou. Doufám, že nedopadnu jako sedlák u Chlumce,“ vysvětlil Šnejdrla. A bude se mít co ohánět, za okres Vsetín totiž bude mít silnou konkurenci. Proti němu bude stát současný starosta za ODS Jiří Částečka a lidovecký senátor Jiří Čunek.


Gross to myslel upřímně

 

Do Vsetína přijel i poslanec parlamentu František Novosad, který poukazoval na údajné tunelování a rozkrádání republiky. „Nezaměstnanost nás trápí všechny, to si řekněme otevřeně a upřímně. Pokud se bude republika rozkrádat, tak to k ničemu nepovede. Řítíme se tam a nechci používat hrubá slova,“ uvedl k lidu Novosad. Mikrofonu se chopila i Taťána Nersesjan, radní Zlínského kraje za sociální demokracii. Ta kritizovala hlavně nedostatek peněz na sociální služby a to, že by měly lidem zprostředkovávat zaměstnání soukromé agentury. Gajdůšková pak upozornila na to, že i bývalé vedení ČSSD je v podstatě téměř čisté. To, že jim jejich protivníci otloukají o hlavu finanční aféru bývalého místopředsedy vlády Stanislava Grosse, považuje za nefér. „Vždycky, když je jakáko-li debata upozorňují všichni na problém pana Stanislava Grosse. Byl ale jediný, kdo měl takový konflikt. Navíc mu nikdo neprokázal, že by se choval korupčně. Podívejme se na to, jak se teď střídá jedna kauza za druhou,“ uvedla Gajdůšková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…