Do čela pravoslavné církve prý chce homosexuál. Věřící jsou zděšení

16.10.2013 11:51

Napětí uvnitř pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku narůstá. Ve čtvrtek bude totiž posvátný synod (shromáždění biskupů) navrhovat kandidáty na nového pražského arcibiskupa. A jedním z kandidátů je podle informací ParlamentníchListů.cz biskup s homosexuální orientací. Duchovní a věřící církve jsou proto značně znepokojeni.

Do čela pravoslavné církve prý chce homosexuál. Věřící jsou zděšení
Foto: red
Popisek: Zleva arcibiskup Juraj, uprostřed Marek Krupica a vedle něj Jaroslav Šuvarský

Posvátný synod se má v nejbližší době zabývat kanonickou způsobilostí kandidátů do vedení pražské eparchie. Jedním ze zvažovaných kandidátů je arcibiskup Michalovský Juraj (Jiří Stránský). Ten má však podle našich informací velmi pošramocené jméno nejen díky své minulosti. Jak ParlamentníListy.cz vypátraly, iniciativa Hrubé Vrbky upozornila na jeho údajnou homosexualitu.Tu mělo potvrdit hned několik lidí svým podpisem. Jejich identitu naše redakce zná.

Homosexuál a gigolo

V textu této iniciativy, který se naší redakci podařilo získat, se mimo jiné doslova uvádí: „Všeci sme tuná na Morave šokovaný tým, akými intrígami sa mohlo len stat' to, že sa stáva biskupom človek, ktorý je všeobecně známy ako praktikujúci homosexuál a gigolo, ktorý sa sexom s mužmi ne len zabával, ale aj čiastočne živil. Mnohokrát bol veriacími aj duchovnými pristižený ako sa viedol za ruky, aj okolo krku s mnohými mužmi, s ktorými sa na uliciach aj objímal, aj boskával, a čo horšie, áno aj obchytkával týmto mužom intýmne časti ich tela. Je známe vel'a prípadov z Olomúca aj Prahy, kde menovaný vystrájal na vysokoškolských kol'ájách, kde predstieral, že študuje."

Posvátný synod se touto námitkou, která je neslučitelná s hierarchií v pravoslavné církvi, odmítl zabývat proto, že by prý bylo porušeno zpovědní tajemství. S největší pravděpodobností se tak nynější arcibiskup Juraj se svou orientací svěřil při zpovědi. Jméno i místo této události naše redakce zná a dotyční ji potvrdili. Jak jsme se dále od dotyčných osob z Moravy, ale i ze Slovenska, přímo z Michalovské eparchie, dozvěděli, posvátný synod se nezabýval také jinými námitkami o údajné kanonické nezpůsobilosti Jiřího Stránského, o kterých se také ze strachu před pomstou nyní otevřeně bojí hovořit.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily i Juraje. ten se však do uzávěrky tohoto textu k věci nevyjádřil. 

Mocenský boj o miliardu z restitucí

Místní pravoslavná církev je bez arcibiskupa od 12. dubna. Tím byl do té doby metropolita Kryštof (občanským jménem Radim Pulec), který rezignoval poté, co byl v médiích obviněn z toho, že má několik milenek a s nimi až deset dětí.

Jak se ale po Kryštofově odstoupení později ukázalo, obvinění vůči Kryštofovi byla křivá. Samotní svědci je totiž odvolali. Místo povolání Kryštofa zpět do úřadu vypukl v církvi podle svědků mocenský boj provázený čistkami nepohodlných duchovních, vymýšlením dalších obvinění proti Kryštofovi a zastrašováním dalších členů církve ve snaze získat kontrolu nad více než miliardou korun z církevních restitucí, což však tajemník pražské eparchie Pavel Milko odmítá.

Krupica zbaven kněžství

Jedním z ústředních aktérů tohoto dění je Marek Krupica, který se po rezignaci Kryštofa stal statutárním zástupcem církve a správcem Pražské eparchie. Podle posledních informací byl však Krupica olomoucko-brněnským arcibiskupem Simeonem a dočasnou hlavou celé církve zbaven kněžství a tím skončil i jako správce eparchie. Krupica v reakci na toto rozhodnutí označil Simeona za senilního a vypověděl mu poslušnost.

Spolu s Krupicou je v souvislosti s čistkami v církvi také duchovními a věřícími často zmiňován ředitel eparchiální rady Jaroslav Šuvarský. Oba jsou podezřelí ze spolupráce s StB. Dokládá to Archiv bezpečnostních složek i přiložené materiály. Šuvarský ParlamentnímListům.cz již dříve sdělil, že jde v případě informací o jeho spolupráci s StB o pomluvy. Krupica se v reakci pro MF Dnes však  vyjádřil v tom smyslu, že církev je bývalými agenty StB skutečně řízena.

Kromě Juraje se má na základě výběru kandidátů pod vedením dnes již odvolaného správce Pražské eparchie Marka Krupicy a také Jaroslava Šuvarského o post arcibiskupa ucházet ještě duchovní z Chomutova Ernest Rapcun.

Celou situací uvnitř pravoslavné církve se také podrobně zabývá server www.pravoslavnacirkev.info.

Prohlášení týkající se spolupráce s StB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …