Drábek odešel do věčných lovišť. Švarcsystém bude legální

25.11.2012 19:40

Skupina poslanců kolem předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury finišuje v přípravách novely Zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti. Ta by měla podle prvního místopředsedy Strany soukromníků Rudolfa Baránka zachránit švarcsystém. Mělo by skončit šlapání kontrolorů po velkých i malých firmách, hledání blech a nesmyslů v době ekonomické krize.

Drábek odešel do věčných lovišť. Švarcsystém bude legální
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Po poslední novele zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti začaly inspektorátům práce pravé žně. Kontroloři pátrali ve firmách nejen po těch, kteří v nich pracovali načerno, ale zjišťovali i to, zda zaměstnanecký poměr není nahrazován švarcsystémem. Zákon o zaměstnanosti vyžadoval, aby se všechny osoby, které se zdržovaly na pracovišti kontrolované osoby, měly u sebe osvědčení totožnosti. Dalším krokem inspektorů bylo to, že vyžadovali platnou pracovní či jinou smlouvu, kterou se každý kontrolovaný musel na místě prokázat, nebo hrozila jemu i firmě vysoká pokuta.

Tuto praxi bezvýhradně podporoval bývalý ministr práce Jaromír Drábek, trnem v oku však byla jak drobným živnostníkům, tak i ODS a Straně soukromníků ČR, které spolu uzavřely před volbami v roce 2010 dohodu o spolupráci. „Ke konci se blíží příprava novely Zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti, tedy záchrana švarcsystému,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

Pokutování normálních obchodních vztahů musí skončit

„Usilovně na tom pracujeme, role Drábkových drábů brzy skončí. Iniciovali jsme s předsedou poslaneckého klubu Stanjurou vznik skupiny, která novelu připravuje. Drábek s tou novelou nesouhlasil, mezitím nám ale odešel do věčných lovišť, což velmi vítáme, a věříme, že nová paní ministryně bude rozumnější,“ říká Rudolf Baránek na adresu Ludmily Müllerové.

„Tato novela si klade za cíl odstranit to šlapání kontrolorů po velkých i malých firmách, hledání blech a nesmyslů v době ekonomické krize. A také to, abychom nebyli pokutováni za normální obchodní vztahy. Ať nadále stíhají práci načerno, to podporujeme,“ ujišťuje první místopředseda Strany soukromníků s tím, že do konce roku budou představeny záměry novely a v novém roce půjde do legislativního procesu. „Mluvil jsem o tom s premiérem Nečasem, a ten to podporuje,“ dodává Rudolf Baránek.

Legalizace švarcsystému zdevastuje sociální a zdravotní systém

Ne u všech však tato informace vzbudí nadšení a nejspíš ještě přiostří debaty o postavení zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných na pracovním trhu. „Legalizace švarcsystému by byla schopna zdevastovat kompletně celkou českou sociální a zdravotnickou sféru. To bych se obával, že by výběr na straně daní a pojistného byl prakticky nula,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda Odborového svazu pracovníků Kovo Josef Středula.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…