Drábkova mluvčí kritizovala Palasův kraj. Hejtman udeřil

01.03.2012 19:15

Ostrá přestřelka Ministerstva práce a sociálních věcí a Moravskoslezského kraje právě začala. Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová dále setrvává ve své "nezodpovědné" politické rétorice. Uvádí to ve svém stanovisku hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD), kterého velmi rozlítilo vyjádření Plívové pro ČTK.

Drábkova mluvčí kritizovala Palasův kraj. Hejtman udeřil
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Plívová pro ČTK uvedla, že ministerstvo nemůže přebírat plnou zodpovědnost za financování sociálních služeb. Moravskoslezský kraj má podle jejích slov naprosto nejnižší spoluúčast vlastních peněz na sociálních službách ze všech krajů. Prý dává na sociální služby z rozpočtu jen jedno procento, kdežto jiný kraj až 14 procent. Podle Plívové ministerstvo v tomto roce přidělilo Moravskoslezskému kraji o čtyřicet milionů víc než loni. Na sociální služby jde asi 731 milionů korun.

Podle hejtmana Palase to však byl stát, který na kraje v rámci reformy veřejné správy v roce 2003 převedl zřizovatelskou funkci vůči tisícům lůžek v pobytových sociálních službách. V mnoha případech v naprosto nevyhovujícím technickém stavu a v celé řadě případů v podmínkách, které přímo odporovaly lidské důstojnosti.

Kraje dostaly zodpovědnost, ale na kompetence ani korunu

„Na výkon těchto zřizovatelských funkcí nedostaly kraje do svých rozpočtů ani korunu a stát tento provoz financoval prostřednictvím státních účelových dotací. S účinností zákona o sociálních službách kraje dostaly do svých působností zodpovědnost za síťování a dostupnost sociálních služeb. Do rozpočtu kraje na tyto kompetence opět nepřišla ani koruna s odůvodněním, že financování sítě sociálních služeb zůstává v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Palas.

Do roku 2008 financoval stát služby sociální prevence stejně jako všechny ostatní druhy sociálních služeb, až poté na základě doporučení MPSV přešly tyto služby do systému individuálních projektů.

Je to nezodpovědná politická rétorika

„Není tak možné tvrdit, že rozhodnutí pro tento způsob financování bylo výsostným rozhodnutím kraje. Byla to jediná cesta, jak síť v uplynulých letech udržet finančně stabilní. Za této situace není možné přenášet zodpovědnost za financování sociálních služeb na kraje,“ uvedl Palas.

Nelíbí se mu, že zatímco stát v roce 2010 ze státního rozpočtu a prostřednictvím individuálního projektu podpořil služby částkou cca 980 mil Kč, na stejný objem sociálních služeb je pro rok 2012 k dispozici jen částka 731 mil Kč. „Tento výpadek nemůže síť zvládnout bez zásadních změn ve struktuře a je nereálné tyto prostředky při nejlepší vůli zajistit v rozpočtu kraje,“ tvrdí ParlamentnímListům.cz Palas, podle něhož bylo a je jen nezodpovědnou politickou rétorikou zodpovědnost přenášet na regionální úroveň.

Projekty připravujeme, ale výzvy byly vyhlášeny pozdě

Plívová dále tvrdí, že dalších 220 milionů bude možné letos čerpat prostřednictvím jednotlivých projektů.

„Navazující projekt náš kraj připravuje. Avšak vzhledem k tomu, že výzva byla vyhlášena ze strany MPSV pozdě a za zcela jiných podmínek, musíme projekt před předložením přepracovat. Vzhledem k systému hodnocení a dále nezbytnosti všechny aktivity soutěžit v režimu veřejných zakázek, je pravděpodobnost zahájení realizace projektu v letošním roce velmi problematická,“ sdělil Palas.

V sociálních službách hrozí propuštění 465 zaměstnanců

Podle náměstka hejtmana Slavomíra Recmana (KSČM) z důvodu nedostatku peněz hrozí v kraji omezení až pro 3000 klientů. Zároveň to v celém kraji znamená uzavření 117 sociálních služeb, zrušení 465 pracovních míst a 831 lůžek v pobytových zařízeních.

Ve velmi těžké situaci je například krajská Charita, která se na severní Moravě stará o zhruba 8 tisíc klientů. Její ředitel Lukáš Curylo (krajský zastupitel za KDÚ-ČSL) už ohlásil, že bude muset některé služby pro handicapované klienty zrušit. Hraničním termínem je podle něj březen. V dubnu je Curylo ochoten zorganizovat i protesty. Pokud nějaké dotace přijdou v červnu, podle Curyla už je nebude komu dát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…