Drsný sever a nepřizpůsobiví: Vy je sem vozíte. Levárny. TOP 09 a vysoká politika. Přituhuje a vše leze ven

19.09.2018 14:42

Předvolební řež v Mostě zjevně nedosáhla svého vrcholu. Autoři „vesnice pro lůzu“ prokazatelně zodpovídají za příliv nepřizpůsobivých - to tvrdí primátor Jan Paparega (ProMost), který je v ostrém sporu se Sdružením Mostečané Mostu, jež se etabluje z bytového družstva Krušnohor. „Je to šokující zjištění, právě oni levně odprodávají byty spekulantům,“ přidala se k němu senátorka Alena Dernerová. Na přetřes se dostal bývalý asistent europoslance Jan Zedník, který v Mostě skoupil přes stovku bytů. Političtí konkurenti mluví o účelové dezinformaci: „To jsme od těch borců čekali“.

Drsný sever a nepřizpůsobiví: Vy je sem vozíte. Levárny. TOP 09 a vysoká politika. Přituhuje a vše leze ven
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ulice M. G. Dobnera - jedna z "nových" sociálně vyloučených lokalit přímo v centru Mostu. Před pár dny tu v bloku 386 došlo k násilnému činu po dlouhodobém zastrašování.

Lídr ProMostu Jan Paparega tvrdí, že má v rukou důkazy, že je to právě SBD Krušnohor, které je zodpovědné za příliv nepřizpůsobivých do Mostu. Vedení města chce dát podnět policii, aby prověřila postup uvedeného družstva právě při prodeji bytů.

Primátor ukázal prstem na politika, kterého kauza stála funkci

Radnice tvrdí, že na magistrát se obracejí lidé, kteří poukazují na nekalé praktiky při prodeji bytů. „Informace jsme skládali postupně a dnes již víme s jistotou, že právě Krušnohor v čele s ředitelem Františkem Rybou prodává byty levně třetím osobám. Ty pak do Mostu stěhují sociálně slabé lidi, kteří město devastují,“ řekla senátorka Alena Dernerová, která je prý z toho zděšená. Politička a zároveň dětská lékařka má nejen na Mostecku značný vliv na mínění veřejnosti, před lety se stala dokonce „skokankou voleb“ v počtu získaných preferenčních hlasů.

„Máme důkazy, že byty získávají od družstva obchodníci s chudobou. Máme například k dispozici smlouvu, kterou Krušnohor prodal bytovou jednotku společnosti Kodada a Zedník s. r. o., kdy osobu pana Jana Zedníka jistě lidé z Mostu zaznamenali v nedávné kauze, kdy vyplynulo, že tato osoba v Mostě vlastní zhruba 120 bytů, jejichž valná většina je pronajímána na principu zneužívání systému sociálních dávek, tedy obchodu s chudobou,“ prohlásil primátor Jan Paparega.

Zmíněný Zedník pracoval jako asistent europoslance a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten s ním letos po zjištění, že jeho spolupracovník skupuje byty ve vyloučených lokalitách, rozvázal pracovní poměr. Sám Zedník kvůli tomu pozastavil své členství v ODS a stáhl kandidaturu do letošních komunálních voleb.

Jan Zedník se k obvinění, že těží z „byznysu s chudobou“ na Mostecku, vyjadřoval už na konci července, kdy celou věc označil za dehonestaci svého jména. „Pořízení nemovitého majetku pomocí hypotečních úvěrů za účelem pronájmu není možné v demokratické společnosti považovat za nelegální, nepoctivou či dokonce snad skandální aktivitu,“ uvedl s tím, že v jím vlastněných bytech dosahuje nájemné v průměru nižších hodnot, než jaké jsou v dané lokalitě u bytů v osobním vlastnictví obvyklé.

Do nemovitostí na pronájem podle svých slov začal investovat ještě před nástupem na asistentskou pozici v Evropském parlamentu. Vlastní prý bytové jednotky v různých částech města, kdy pouze část z nich je v lokalitách, které se označují za vyloučené. „Někdy skutečně stačí pouze jedna rodina narušující klid bytového domu a z klidného domu se začne stávat dům hrůzy, pokud vlastník bytu s problematickým nájemníkem nezačne situaci včas řešit. Kdyby se tak zodpovědně jako my chovali všichni vlastníci bytů, ubyla by drtivá většina problémů daných lokalit a časem by lokality ani nemusely být považovány za problematické,“ stojí také v jeho nedávném prohlášení, ke kterému se vyjádřil i majitel realitní kanceláře z Mostu Jiří Maria Sieber:

Sdružení: Senátorka je zděšena? No bodejť!

V létě se ale ještě nemluvilo o spojení s kandidujícím Sdružením Mostečané Mostu. Členové hnutí obratem vydali důrazné prohlášení a celou věc označili ze strany radničních politiků za předvolební útočnou kampaň. Mluví o nich sarkasticky jako o „lize spravedlivých“, která se chová, jako by rozluštila záhadu toho, kdo vlastně může za marasmus města Mostu.

„Paparega, Hrvol a Dernerová jedním dechem tvrdí, že Krušnohor prodává byty zbylé z poslední vlny privatizace realitním kancelářím a spekulantům pod cenou – a tím umožňuje obchod s chudobou a příliv nepřizpůsobivých. Paní Dernerová je z toho zděšená! No bodejť by nebyla, když dosud ji osud města nezajímal. Zeptejte se jí, co konkrétního za osm let výkonu mandátu senátorky pro naše město udělala a zjistíte, že nic. Bez uzardění hlasovala pro všechny levárny a podivnosti typu nesmyslných peněz pro Tancošův fotbalový klub, s podnikatelem Zelenkou hlasovala pro směnu nejlukrativnějšího pozemku ve městě za nevyužitelné cancourky v celém městě, zvedla ruku pro snížení daně z nemovitosti jenom pro podnikatele, hlasovala pro „náhubkový“ zákon - tedy jednací řád zastupitelstva omezující zastupitele... Teď je ovšem zděšena z něčeho, čemu – jako obvykle – vůbec nerozumí,“ píší členové Sdružení i bytového družstva ve společném prohlášení.

Náměstkyně: Chtějí jim prodat střechu nad hlavou

„Na sociálku přicházejí zoufalí lidé, že jim chce Krušnohor prodat byt nad hlavou a oni nemají na jeho odkup,“ doplnila náměstkyně primátora Markéta Stará.

„Paradoxní je, že právě družstvo Krušnohor, které tolik brojí proti nepřizpůsobivým, samo odprodává byty za nízké ceny a je tak zodpovědné za stav ve městě. Prodávat přitom nemusí. Kdyby zůstalo u prostého pronájmu, mohl by tak snadno ovlivňovat, kým budou tyto byty obsazeny,“ prohlásil náměstek primátora Marek Hrvol.

Stavební bytové družstvo tvrdí, že realita probíhá jinak a že nejde o žádné stovky bytů. Popisuje vše takto:

První vlna privatizace probíhala v roce 1997 a tehdy několik domů požádalo Krušnohor o to, aby ji za ně realizoval. Město stanovilo jasné podmínky: založení právnické osoby (např. družstva) nebo vstup do osoby jiné (např. do Krušnohoru), včasné zaplacení za dům, převod bytů do osobního vlastnictví – a to z 80 % do dvou let a poté zbytek.

A tak jsme, právníku Paparego, neprivatizovali byty (to dělalo město), my jsme kupovali byty od města a převáděli je za stejné peníze, za které jsme je koupili nájemníkům těchto bytů. Abychom nájemníky motivovali, tak jsme drželi stejnou cenu a stejné podmínky dva roky. Po dvou letech jsme nájemníky znovu vyzvali k odkoupení bytů. Několik set bydlících tak ale neučinilo. Byty se proto prodávaly průběžně celých 20 let.

Letos rozhodlo družstvo o tom, že budou zbylé obsazené byty prodány. Jedná se zhruba o 250 bytů. Protože je podle zákona musíme nabídnout nájemníkům těchto bytů, tak jim je nabízíme. Oni mají 6 měsíců na to, aby se rozhodli. Cena bytů se pohybuje mezi třetinou až polovinou tržní hodnoty. To proto, aby si tyto byty mohli koupit právě nájemníci a hlavně proto, že byty jsou prodávány i s nájemníky. (Neprodávají se tedy byty prázdné.) Pokud nájemníci byty nekoupí, nabízíme byty třetím osobám.

Máme vytipované organizace, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme. A máme v nich záruku, že nájemníky v bytech nechají bydlet, nezvednou jim nájemné o nesmyslnou částku a v případě odchodu nájemníka nenastěhují do bytů problémové lidi. Zatím jsme prodali necelých 80 bytů a 80 % nájemníků si byty koupilo. Třetí osobě jsme tedy prodali 16 bytů.

Podepsaní členové dodávají, že sotva mohli způsobit problémy s nepřizpůsobivými ve městě, když zmíněných 16 bytů třetím osobám prodali až v posledním půlroce: „A ještě jedna poznámka pro odborníka Zelenku: Družstvo schvaluje pouze podnájmy v družstevních bytech. Ve vlastnických bytech si vlastníci obsazují nájemníky sami – bez schvalování. To je ale na odborníka asi moc složité“.

Náhled dnešního prohlášení

Primátor se obrací na policii a chce byty vykoupit

Jak včera oznámil primátor Jan Paparega, město Most se oficiálním dopisem obrátí na shromáždění delegátů jako nejvyšší orgán SBD Krušnohor, aby zarazilo další prodej bytů. Dá také podnět Policii ČR k prověření postupu uvedeného družstva právě při prodeji bytů.

Vedení Mostu chce zabránit dalšímu přílivu sociálně slabých do města, a proto je rozhodnuto od družstva zbývající byty odkoupit. „Za tímto účelem vyzveme delegáty shromáždění družstva, aby zastavili prodej zbývajících bytů, a zahájíme jednání o jejich prodeji městu,“ doplnil primátor Jan Paparega.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …