Držím palce, vzkazuje Petr Bystroň. Pozor na Konvičku. Rušno kolem zbrusu nové politické strany starých pravičáků

09.05.2016 8:07

Inspiraci v německé AfD hledá nová politická strana Alternativa pro Českou republiku, která by měla vzniknout v Česku. „My si myslíme, že něco podobného by mělo fungovat i v České republice. Blok proti islámu, který nebude politickou stranou, ale širokým lidovým hnutím, a vedle toho politická strana,“ uvedl člen přípravného výboru sociolog Petr Hampl.

Držím palce, vzkazuje Petr Bystroň. Pozor na Konvičku. Rušno kolem zbrusu nové politické strany starých pravičáků
Foto: Archiv Akce D.O.S.T.
Popisek: Petr Bystroň

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Sociolog Petr Hampl dále uvedl: „Jedná se stále o záměr. Nicméně já se k němu hlásím. Myslím si, že tak, jak to funguje v Německu, jde o výborný funkční model, který bychom měli okopírovat.“ Zakládající členové vycházejí z předlohy existence širokého hnutí Pegida a politické strany Alternative für Deutschland. Dvě organizace, které jsou na sobě nezávislé. „My si myslíme, že něco podobného by mělo fungovat i v České republice. Blok proti islámu, který nebude politickou stranou, ale širokým lidovým hnutím, a vedle toho politická strana. Líbí se nám, jak funguje AfD, která je protiislámská a jasně se vymezuje proti současné vlně imigrace. Stojí jednoznačně na straně malých podnikatelů proti všem regulacím a zbytečným předpisům a má tradiční pohled na rodinu. Jasně stojí proti evropské byrokracii,“ popsal Hampl s tím, že AfD respektuje i tradiční evropské hodnoty.

Hampl: Odmítáme byrokracii. Není možné, aby byli malí podnikatelé buzerováni

V manifestu nové strany se hovoří o tom, že „potřebujeme ‚švýcarizaci‘ a ‚bavorizaci‘ naší země“. „Určitě zásadní je odmítnutí dalšího růstu byrokracie. Není možné, aby byli malí podnikatelé ještě více buzerováni,“ vysvětlil Hampl. „Pokud máme zůstat v Evropské unii, musíme se vrátit před Maastrichtskou smlouvu. Evropa musí být společenstvím národů. Odmítáme multikulturalismus a považujeme ho za zlo. Co se týká politického islámu, máme za to, že s ním musí být zacházeno jako s totalitní ideologií. Stejně jako AfD se domníváme, že politický islám není slučitelný s demokracií. Pokud chceme mít demokracii, nemůžeme tady mít politický islám.“ Zároveň strana vyjadřuje už teď nesouhlas s eurodotacemi, chce brojit proti politickým neziskovkám a zrušit koncesionářské poplatky na média.

Mikeš: Alternativa by měla ukázat světlo na konci tunelu

K budoucnosti nové politické strany řekl svůj názor pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek: „Německá strana vznikla na základě kritiky hospodářství a finanční krize. Založili ji ekonomové. Měla podporu střední třídy. Mohla přesun k protiimigrační straně udělat. Její podpora odráží nespokojenost části veřejnosti s německou vládou,“ reagoval Mlejnek s tím, že „česká verze“ bude mít problém v politické scéně vyniknout. „Prostor je obsazen a existuje konkurence,“ dodal s tím, že je potřeba pro větší šance k úspěchu, aby se k politické straně připojilo větší množství lidí. Analytik Jiří Mikeš k situaci zmínil: „Pan Hampl je zajímavý sociolog, ale nejsem si jistý osobností pana Konvičky. Alternativa by měla nabídnout něco pozitivního a ukázat světlo na konci tunelu. Bude záležet na tom, jací lidé se do politické strany dostanou.“

K Alternativě se podle sdělení jejího přípravného výboru připojí například exeuroposlanec ODS Jaroslav Zvěřina, hudebník a někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek, bloger Petr Paulczyňski či bývalý poradce Václava Klause, publicista Tomáš Haas.

Bystroň: Držím jim palce

Šéf bavorské AfD Petr Bystroň nechtěl šance Alternativy pro Česko příliš komentovat: „Když se někdo nechal inspirovat, tak to snad říká vše. Zatím nemáme žádnou spolupráci mimo strany, se kterými jsme v Evropském parlamentu. Ale držím jim palce,“ uvedl Bystroň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…