Elitní detektiv o velké chybě Lessyho: Odvolal mluvčí, která věděla "kdo s kým"

16.10.2013 18:11

Petr Lessy by se rád do funkce policejního šéfa vrátil. Prý Martin Červíček určitě ví, jakou rychlostí byl do křesla instalován. „Ještě ten den, kdy jsem byl ve funkci, byl jmenován,“ uvedl Lessy v pořadu Události, komentáře. Jenže podle bývalého elitního vyšetřovatele ÚOKFK Zdeňka Ondráčka se Lessy policejním prezidentem stát nikdy neměl. Nebyl prý manažersky vyzrálý a právě na to „dojel“.

Elitní detektiv o velké chybě Lessyho: Odvolal mluvčí, která věděla "kdo s kým"
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Odvolací soud potvrdil, že se Petr Lessy trestného činu nedopustil. Z funkce policejního šéfa byl přitom loni propuštěn za zneužití pravomoci a pomluvy zlínských policejních důstojníků a teď by se do svého křesla mohl vrátit, jenže už v něm více jak rok sedí Martin Červíček. Může se ale stát, pokud se Lessy do funkce vrátí, že by policie měla dva policejní šéfy zároveň.

„Jestliže je někdo účelově odvolán ze své funkce jenom tím, že je kriminalizován, a nakonec se ukáže, že tomu tak není, tak by se měl vrátit do právního stavu, který tomu předcházel. A ten právní stav je jasný, ten byl před 29. srpnem 2012,“ uvedl k tomu sám Lessy v úterních Událostech, komentářích České televize (ČT).

Přestože rozhodnutí odvolacího soudu ještě nedostal, prý na něj "netrpělivě" čeká. Čerpá zatím z portálu justice.cz, kde bylo 9. října v neveřejném zasedání vyhlášeno rozhodnutí v celé věci formou usnesení.

„Já také čekám na rozhodnutí soudu, pouze z portálu justice.cz jsem se dozvěděl, že je ve věci rozhodnuto konečným rozhodnutím a že forma je forma usnesení a zároveň, že to bylo neveřejným zasedáním,“ zmínil Lessy v pořadu ČT s tím, že se ze všeho dají dělat závěry, že nebylo změněno rozhodnutí prvoinstančního soudu, a proto tedy rozhodnutí soudu II. stupně nemůže být v žádném případě v jeho neprospěch.

Na přímou otázku moderátora pořadu, zda by se tedy chtěl stát znovu policejním prezidentem, pak Lessy přitakal, že ano.

Lessy: Důležité je vrátit čas nazpátek

„Ano. Není to o tom, znovu se stát policejním prezidentem, ale vrátit čas nazpátek, kdy proběhlo protiprávní a nešťastné ustanovení, kterého bylo využito vůči mně, kdy je presumpována vina člověku, aniž by rozhodl nezávislý soud,“ odvětil k tomu.

Sice si prý uvědomuje, že v křesle již po nějaký čas „sedí“ Martin Červíček, ale prý Červíček sám určitě ví, jakou rychlostí byl instalován do toho křesla.

„Ještě ten den, kdy jsem byl ve funkci, byl jmenován. On sám říkal, že až bude výsledek mého řízení, že zaujme své stanovisko. Takže já očekávám, jaký postoj k tomu zaujme, ale nebudu presumpovat, jak se k celé věci postaví. On sám ví, za jakých podmínek byl do této funkce instalován,“ zdůraznil nekompromisně Lessy.

„Pro mě ta nabídka je jediná, já se chci vrátit do právního stavu, kdy se automaticky vracím do funkce policejního prezidenta. Jestli pan ministr vyhoví mé žádosti a zruší rozhodnutí svého předchůdce, tak potom já se automaticky vracím do funkce policejního prezidenta. V ten okamžik budou dva policejní prezidenti,“ poznamenal také.

Zákon situaci prý neřeší

Petr Kotek, autor zákona o služebním poměru příslušníků, v pořadu Události, komentáře k problému připomněl, že zákon o služebním poměru tuto situaci – tedy možnost dvou policejních ředitelů - nezmiňuje.

„Ten na tu situaci připraven není a ani snad být nemůže. Pokud někdo z těch dvou neustoupí - a moudřejší ustoupí, jak se říká - tak situace je patová a řešení nemá. Ustanovení zákona o služebním poměru taxativně vymezuje, jak lze policejního příslušníka odvolat z místa, ale tento důvod tam není,“ řekl Kotek a zdůraznil, že jedinou možností, jak patovou situaci řešit, by bylo, kdyby jeden z nich si požádal o převedení na jiné místo.

„Dva ředitelé na Policejním prezidiu už byli v takové situaci. To byli ředitelé dopravní policie, kdy byla zdvojená funkce, ale fakticky to bylo řešeno tak, že rozhodoval pouze jeden. Druhý byl vyslán na studijní pobyt k jinému útvaru a nezasahoval do toho rozhodování. I tak by asi musela vypadat situace u policejních prezidentů, těžko by se ale asi mohli dělit o rozhodování,“ doplnil Kotek s tím, že rovnocenné místo je pro policejního prezidenta a jeho náměstky jedině rektorské, a to na Policejní akademii.

Policista: Lessy na funkci neměl

Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR a dvojka kandidátky voleb do Poslanecké sněmovny v Královehradeckém kraji za KSČM, si ale myslí, že Petr Lessy nikdy neměl být šéfem policie.

„Podle mne Petr Lessy nikdy policejním prezidentem být neměl. Nikdy na to totiž neměl osobnostně a ani manažersky, a právě na to doplatil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ondráček.

Podle něj jde hlavně o to, že Lessy nezvládl situaci kolem tiskové mluvčí Kopecké, neboť ji odvolal z funkce vedoucí, ale to je zásah z pohledu někoho, kdo byl ve funkci jen krátce, podivný. „Měl vzít v úvahu, že ona znala prostředí prezidia, měla přehled ´kdo s kým´ a podobně. U Lessyho byl totiž problém hlavně v tom, že rychleji mluvil, než myslel, ale takto se důstojník chovat nemůže,“ pronesl dále Ondráček.

Prý ale předpokládá, že se Lessy do pozice policejního prezidenta vrátí.

Generálské prýmky asi dostane Červíček

„Samozřejmě dehonestace, která na něj byla vedená, tak byla účelová. Ale dá se předpokládat, že budeme mít dva prezidenty, jako jsme měli před časem dva velitele dopravní policie. Jeden z nich si ale musí vyhodnotit, co je pro něj důležitější, a dostane tak brzy svou generálskou hodnost a půjde někam jinam. Tipuji to tak, že po roce působení na policejním prezidiu dostane své generálské prýmky Martin Červíček,“ prozradil Ondráček a zavěštil si, že kdyby tady byla stále vláda Petra Nečase, tak by se situace vyvíjela tak, že by Lessy nastoupil, ale okamžitě poté by odešel od policie a nechal si vyplatit odchodné.

„Jenže dnes je situace jiná. Pokud se totiž vrátí za této politické situace, tak si myslím, že neodejde Lessy, ale odejde Červíček. Není ovšem důležité, kdo policii bude vládnout, ale měl by vládnout ten, aby policie zůstala apolitická a ne že by Lessy třeba začal nyní sloužit sociální demokracii, popřípadě nově vzniklé koalici. Ten stav, kdy se policie, počínaje policejním prezidiem a konče řediteli krajských správ a lidmi na okrese, zpolitizovala, ale tady zavedl Ivan Langer, což je tragické,“ reagoval Ondráček na informace bývalého ministra vnitra Radka Johna ohledně předchůdce Lessyho, tedy Oldřicha Martinů. Podle Johna totiž za Martinů existovala praxe, kdy se pravidelně referovaly premiéru Petru Nečasovi konkrétní věci ze živých vyšetřovacích spisů.

Za Lessyho se skutečně mnoho uvolnilo. Zavedl to Langer

„Ano, to nepopírám, že takováto praxe existovala a že za Lessyho se toho poměrně dost uvolnilo. Jestli to ale říkal bývalý ministra vnitra, tak samozřejmě ví, o čem mluví. My jsme také na ÚOKFK měli povinnost hlásit nadřízeným stavy k věci. Kam to ale oni dál hlásili, tak to samozřejmě nevíme,“ zmínil k tomu.

Že ale budeme mít dva policejní prezidenty, tak to je podle něj nyní skoro jisté.

„Ale asi to není věc, kterou vědí na Ministerstvu vnitra od předvčerejška. Podle mne s informací pracují řádově měsíc, ne-li déle, a asi i vytvářejí podmínky pro to, jak tu věc ošetřit pokud možno promyšleně a bez nějakých větších skandálů. Já jen k tomu mohu doplnit to, že v éře Lessyho byla dennodenně v televizi o policii řeč a byl tam i Lessy. Co je Červíček ve funkci, tak se o policii hlesne tak akorát, když je nějaký velký problém. To je člověk, který nemá rád konflikty a nemá rád problémy,“ dodal pro ParlamentníListy.cz bývalý policista z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Polčák: Do odvolání Lessyho se TOP 09 nezapojovala

Někdejší místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Stanislav Polčák k situaci kolem Lessyho začátkem týdne zmínil, že ať je situace jakákoliv, tak by měla být zachována určitá personální stabilizace na policejním prezidiu.

"Poměrně časté střídání policejních prezidentů jistě nebylo smyslem této funkce a ani nevyplývá ze zákona,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Polčák.



Podle něj se do odvolání Petra Lessyho TOP 09 nikterak nezapojovala. „Plná odpovědnost tohoto kroku je na státním zastupitelství, které dalo pokyn k obvinění a následně i k obžalobě Lessyho, a na exministru Kubicem,“ řekl Polčák s tím, že ovšem chápe, pokud se obžalovaný bude chtít domoci maxima možného, zprostí-li ho soud obžaloby.

"Ale to také znamená, pokud věc nebude řešena souladně, že může také dojít k chaotické situaci na úrovni vedení,“ dodal Polčák, který je "dvojkou" na pražské kandidátce TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…