Ententýky dva špalíky... V ODS se už klepou na ministerstva. Jenže v TOPce taky. Hádejte, co má řídit Pekarová a jak vymetají s Fialou

16.03.2021 12:52

Chaos a zmar, který doprovází vládní opatření, nahrává opozici jak nikdy v minulosti. V podstatě všechny výzkumné agentury se shodují na propadu hnutí ANO a růstu všech ostatních: STAN počínaje, přehlíženou TOP 09 konče. ParlamentníListy.cz měly možnost pohovořit hned s několika zástupci TOPky a ODS, aby zjistily, že je boj o ministerská křesla v plném proudu.

Ententýky dva špalíky... V ODS se už klepou na ministerstva. Jenže v TOPce taky. Hádejte, co má řídit Pekarová a jak vymetají s Fialou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách zvítězila se ziskem 34 procent hlasů. Druhé hnutí ANO by dostalo hlasy 22 procent voličů, vyplývá z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Ve srovnání s předchozím průzkumem si koalice Pirátů a Starostů polepšila o 4,5 procentního bodu. Naopak podpora hnutí ANO klesla. Poprvé ve volebním modelu Kantaru by Piráti ve volbách zvítězili i jako samostatná strana.

Shodné trendy přinesla rovněž agentura Phoenix. ANO ztrácí, STAN a Piráti nabývají na síle, ODS, TOP 09 a KDU budou nutně potřeba k odstranění hnutí ANO z vlády. A právě tato jednoduchá matematika přiměla několik členů ODS a TOP 09 jednat o tom, jak by mohl budoucí kabinet vypadat. Už jen fakt, že jednání se měla podle informací PL odehrávat v Praze, svědčí o tom, kdo v nich hraje prim.

„Petr Fiala je hodný člověk, ale Ministerstvo školství by měla vést Markéta Pekarová Adamová,“ uvedly naše zdroje. Ty jsou o detailech zákulisních a neoficiálních jednání informovány. „Markéta by dokonce mohla vést i MPSV, troufla by si na to,“ shrnuli další ambice zástupci TOP 09.

V ODS o tom však slyšet nechtějí.

Strategie těchto subjektů je prý v tuto chvíli nastavena tak, aby se na veřejnost nedostávaly jakékoli předčasné závěry. Ostatně tak tomu bylo už v únoru, kdy PL jako jediné médium informovaly o nechuti části ODS jít do společné koalice.

„Regionální rada konstatuje, že všechny důvody uváděné hlavními aktéry pro společný postup tří stran ve volbách rozhodnutím Ústavního soudu pominuly,“ stojí v dokumentu, který máme k dispozici. Ověřovatel zápisu byl mimochodem Stanislav Blaha, od října 2017 poslanec Parlamentu.

Co ale další resorty? Našich několik zdrojů z ODS se k tomu příliš vyjadřovat nechce.

„Teď je rozhodující vnitřní postavení sil. Především Praha, pak jižní a severní Morava. Takže křídlo Prahy, jemuž se vymklo vedení, pak křídlo Petra Fialy, ten na to ale nestačí a začal vše organizovat přes bývalého ministra spravedlnosti Blažka. A nakonec sever Moravy s Drobilem. Takže posty se teď nediskutují, jestli o nich jednal Pospíšil s Pekarovou s lidmi ze Sněmovny, o tom se mluví, ale je to hloupost, je to brzy, navíc jsou tu stínové vlády,“ podotkl poslanec občanských demokratů.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí
V neprospěch silových vyjednávání ze strany TOP 09 vyznívá i další fakt. Spolu s lidovci by totiž tyto dvě partaje měly velký problém dostat se nad nutných pět procent. Pomyslná křídla jim logicky nasadila právě ODS. „Určitě to tak je, TOP 09 ztratila všude, ani v Praze už to není, co to bývalo,“ posteskl si náš poslanecký zdroj.

Jeden z někdejších zástupců TOP 09 se tomuto prohlášení brání. „Markéta jede sólo, znám ji fakt hodně dlouho, má kolem sebe lidi, kteří nejsou z Prahy a dělají takzvanou on-line politiku, většinou z horských středisek. Jí bych nevyčítal nic, protože je hozená mezi chlapy, kteří ji neberou jako partnera, to už bylo v Praze 8, to není nic nového,“ dodal.

Všichni, s nimiž jsme měli možnost hovořit, ovšem připustili, že ODS i TOP 09 o ministerská křesla jde. V případě, že by se Petr Fiala nestal ministrem školství a pozici opravdu přenechal Pekarové Adamové, by prý chtěl být vicepremiérem.

Nejzajímavější na našich rozhovorech bylo zjištění, jak málo se v této složité hře počítá s Piráty a STAN. Zejména hnutí Petra Gazdíka bylo všemi odsouzeno ironickým despektem.

„Polčákovi se nedá věřit, tak se nedivte,“ pronesl velmi znalý exzastupitel TOP 09 z Prahy. „Piráti jsou naivní, budou muset ustupovat, protože jinak nebudou moci vládnout, akorát to ještě nechápou. Zavzpomínejte, v jakých kleštích se opakovaně ocital Kalousek, a že to byl mozek, a jak moc během toho ztrácel a koho byl schopen obětovat. Bartoš a Rakušan, ve vší úctě, jsou divizní náhradníci,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …