ANO v březnu opět propadlo. Nic proti tomu, jaký sešup zažívá Fiala, Pospíšil, Pekarová

11.03.2021 12:13

Březnová data preferencí a potenciálu agentury Phoenix research ukázala, jak špatně má v novém roce našlápnuto hnutí ANO. To už třetí měsíc po sobě klesá. Mnohem zásadnější je však propad trojkoalice SPOLU. Zatleskat si mohou Piráti a SPD. Šetření probíhalo na vzorku více jak tisícovky respondentů od 1. do 10. března 2021.

ANO v březnu opět propadlo. Nic proti tomu, jaký sešup zažívá Fiala, Pospíšil, Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Hnutí ANO od ledna letošního roku ztrácí. Oproti prvnímu měsíci v roce, kdy by jej volilo 25,5 procenta respondentů, se v březnu dostalo na 23,2 procenta. Klesá také potenciál hnutí. Meziměsíčně došlo k propadu o čtyři procentní body.

Ještě horší trend se drží trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP09. Ještě v únoru se preference pohybovaly na 19,5 procentech. Nyní by tyto tři strany dohromady hypoteticky získaly pouze 16,1 procenta. Naměřený březnový potenciál je 22,1 procenta.

Piráti spolu s hnutím STAN by nyní získali 23 procent preferencí a jejich společný potenciál je na 27,6 procentech. Oproti únoru došlo k nárůstu obou posuzovaných faktorů. Preference o 2,7 procenta, potenciál o 2,8 procenta.

Březnová data, Phoenix research
 
 
Zvýraznění propadu SPOLU
 

SPD Tomia Okamury by nyní volilo 10,3 procenta dotázaných, o 0,2 procenta více než v předchozím měsíci. Stejný posun směrem nahoru zaznamenal potenciál hnutí, nyní je na 12,3 procenta.

Sociální demokracii by v březnu volilo 5,8 procenta dotázaných, její potenciál činí 6,5 procenta. KSČM by v březnu volilo 5,3 procenta (březnový potenciál se pohybuje na 5,9 procentech) a Trikolóru Václava Klause mladšího by do Sněmovny volila 3,3 procenta respondentů. Její potenciál je 4,2 procenta.

Ostatní strany v souhrnu získaly 3,4 procenta.

Necelá desetina prozatím není rozhodnuta koho volit. Ochotu jít volit v březnu proklamuje 57,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…