Exministr spravedlnosti u Jílkové. Padaly příklady, jak obejít zákon

31.05.2013 4:40

Už od příštího roku začne platit nový občanský zákoník. Podle kritiků omezí práva spotřebitelů, a to kvůli některým nejasně definovaným povinnostem obchodníků. Jak ale tvrdí „otec“ zákoníku Jiří Pospíšil, naopak by práva lidí měla být posílena. Jen se nesmí zneužívat.

Exministr spravedlnosti u Jílkové. Padaly příklady, jak obejít zákon
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu ČT Máte slovo

Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila přinese nový občanský zákoník především pozitiva a lidem pomůže. Může se ale samozřejmě stát, že v praxi se ukáže nějaká jeho vada. „Já jsem připraven veřejně se k tomu přiznat a pak to napravit,“ ujišťoval v pořadu Máte slovo na ČT.

Podle kritiků je zde problém se spotřební lhůtou, a tedy poté s reklamacemi zboží. Například Miloš Borovička z poradny časopisu dTest si myslí, že právě tato lhůta je v zákoníku nejasně stanovena. To ale Pospíšil odmítá. A pokud se ukáže, že měl Borovička pravdu, lhůta se okamžitě upraví novelou.

Lidé se i přesto bojí. „Tady bohužel v naší republice není kvalita vůči ceně,“ vysvětlovala žena, která byla jako host ve studiu. „Mně se stalo několikrát, že jsem si koupila drahý výrobek v domnění, že bude vyšší kvality,“ popisovala. Jenže pak výrobek často nešel reklamovat. „Mám obavy z toho, že nebudou chtít reklamovat cokoliv,“ dodala k novému zákoníku.

Soud s obchodníkem prý není řešení

V případě, že se obchodník z reklamace vykrucuje, může pomoci obrátit se na Českou obchodní inspekci. Nebo jako další host ve studiu – rovnou se s firmou soudit. To ale Pospíšil ze zásady odmítá. „Soudní řízení není řešení,“ vysvětloval s tím, že zákon by měl zařídit, aby na soud nedošlo. Navíc jak připomněla moderátorka Michaela Jílková, soud sice probíhá a na jeho úspěšném konci má člověk proplaceného právníka, ovšem během té doby musí právníka z něčeho platit. A na to ne každý má peníze.

Na druhou stranu je také potřeba chránit poctivé obchodníky před zákazníky, kteří mohou reklamací zneužívat. Například když člověk koupí mixér, dá do něj ovoce, zapne ho a on přestane fungovat, má právo na reklamaci. „A když tam budete drtit kamení, to se může stát. Mixér se rozbije a vy ho půjdete vrátit, tak pak to není fér,“ vysvětloval Pospíšil.

Zároveň v pořadu zavzpomínal na svá studentská léta. „Takhle jeden můj spolužák za jednu cenu po celou fakultu nosil jedny boty,“ popisoval. Dotyčný si koupil boty, a když už je nechtěl, dal je do mrazáku, snadno zlomil podrážku a šel reklamovat. „My chceme vytvořit opatření, která budou chránit spotřebitele, ale nepovedou ke zneužívání,“ dodal exministr.

Obchodníkům tak může pomoci jedna změna v zákoníku. „Dneska platí to, že pokud mám věc v rozporu s kupní smlouvou, tak můžu rovnou požadovat výměnu,“ uvedl Borovička z dTestu. Jenže nově se k výměně přistoupí jen v případě, pokud vada nepůjde okamžitě odstranit – například jen utáhnout šroubek, vysvětloval Filip Melzer z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

U nepoctivého prodejce nepomůže, i kdybyste byli právník

Problém je, když člověk narazí na nepoctivého obchodníka. „V tomhle případě vám to právo nepomůže. Tam se musí každý člověk bránit,“ uvedl Melzer. Když je obchodník nepoctivý a i oprávněnou reklamaci odmítne, pak nepomůže, i kdybyste byli právníkem.

Jak ale poradil jeden z hostů, tomu se dá nejlépe předcházet tak, že si člověk předem najde na internetu daného obchodníka – a přečte si komentáře pod zbožím. Z těch se dá často vyčíst, zda byla například reklamace bezproblémová a podobně.

Melzer poté vyprávěl historku svého kolegy, odborníka na občanské právo Josefa Fialy. Ten chtěl reklamovat košili, ovšem prodejkyně mu výměnu odmítla s tím, že „co vy víte o občanském zákoníku“.

Nyní mu může říci, že košili špatně pral, proto došlo k poškození – a výměna neproběhne. V tomto případě přináší nový zákoník výhodu naopak pro kupujícího. Pokud by mu od nového roku prodejce argumentoval praním, musí mu dokázat, že skutečně pral košili špatně. Což už není tak jednoduché.

Další změna by měla být i v kategorii dovolených. Jak totiž právník Melzer poukázal, když člověk není spokojen s obědem, pořád nevadí se zvednout a odejít do jiné restaurace. Jenže když máte zkaženou dovolenou, na niž jedete jen jednou v roce, nic to nenahradí.

Nový občanský zákoník by měl platit od 1. ledna 2014 a podle očekávání exministra by na něj neměly mít vliv příští parlamentní volby. „Občanské právo je tu od toho, aby chránilo slabšího občana, to není levicová vize,“ obhajoval ho Pospíšil. Ochrana občana je prý v zájmu stran celého politického spektra, a tak prý i tento zákoník vznikl pod rukama různých expertů, ne jedné politické strany. „Výhody tohoto zákona výrazně převažují,“ dodal exministr na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…