FOTO Fešák sporťák, je prostě nejlepší. Mezi lid přijeli Jiří Dienstbier a Kateřina Valachová

08.09.2016 9:25

REPORTÁŽ Proč je důležité volit sociální demokraty v krajských a senátních volbách, vysvětlovali na mítinku v Liberci i dva ministři české vlády – Jiří Dienstbier a Kateřina Valachová. „Program sociální demokracie míří k tomu, aby byla zachována důstojnost každého jednoho člověka ve společnosti. Aby byly slušné příjmy, slušné zabezpečení v nemoci, ve stáří,“ uvedl Dienstbier.

FOTO Fešák sporťák, je prostě nejlepší. Mezi lid přijeli Jiří Dienstbier a Kateřina Valachová
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier na kampani v Liberci

Středu si vybrali sociální demokraté pro své mítinky v největších městech Libereckého kraje. Po jedenácté hodině rozložili své stany s propagačními materiály i na Soukenném náměstí v Liberci. Ženám rozdávali růže, ve volební kavárně byly zdarma k mání káva, čaj či kofola. U mikrofonu se střídali řečníci. Kandidáty do krajských voleb přijeli podpořit dva ministři. Program zahajoval Jiří Dienstbier. „Uvedu, proč je důležité, aby sociální demokracie získala podporu a mohla prosazovat svůj program. Právě ten od vzniku sociální demokracie míří k tomu, aby byla zachována důstojnost každého jednoho člověka ve společnosti. Aby byly slušné příjmy, slušné zabezpečení v nemoci, ve stáří,“ uvedl a zmínil pár příkladů, například nedávné zastropování věku odchodu do důchodu či průběžné zvyšování minimální mzdy. „Podobné věci je třeba dělat na krajské a místní úrovni. Můžeme se bavit o dostupnosti zdravotní péče pro každého. Jak jsme slíbili, zrušili jsme na celostátní úrovni poplatky ve zdravotnictví, je třeba dělat dál vše pro to, aby zdravotní péče byla nejen kvalitní, ale i dostupná pro všechny. Totéž aby platilo o školách, abychom měli kvalitní veřejné školy,“ řekl ministr pro lidská práva a rovné příležitosti.

A jak je to u nás s lidskými právy? Zeptal se ho moderátor mítinku. „Je to relativně dobré. Máme je právně garantované, přistoupili jsme ke všem úmluvám. Samozřejmě ale praxe může někdy pokulhávat,“ je si vědom ministr. „Lidská práva je velmi široký pojem. Mluvil jsem tady o lidské důstojnosti jako základním bodu programu sociální demokracie. Tam to všechno začíná. Všechna další práva mají lidskou důstojnost zajišťovat – jako jsou vzdělání, slušné zabezpečení, pomoc v krizových situacích – při nemoci či při ztrátě zaměstnání,“ vysvětlil Jiří Dienstbier.

Svoboda: Lidi nejvíce pálí nedostatek lékařů a sester

Jedničkou krajské kandidátky ČSSD je jablonecký advokát Pavel Svoboda, který mluvil nejvíce o zdravotnictví. „Protože si uvědomujeme, co lidi nejvíce pálí – nedostatek lékařů a nedostatek sester. Tomu se chceme věnovat a to chceme vyřešit,“ konstatoval. Dvojkou kandidátky je ostatně primář urologie Krajské  nemocnice v Liberci Jan Mečl. Moderátor akce upozornil, že důležitým tématem je i bezpečnost. „Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí na světě,“ uvedl. K tomu řekl Pavel Svoboda: „Nechtěli bychom se pouštět do nějaké populistické imigrantské noty, protože od toho je centrální politika, nikoli krajské volby. V rámci těchto voleb jsou pro bezpečnost občanů důležité fungující policie, složky záchranného integrovaného systému. To vše by mělo zajistit lidem pocit bezpečí,“ sdělil.

Materiály ke kampani ČSSD v Libereckém kraji. Foto: Oldřich Szaban

Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast na kampani. Foto: Oldřich Szaban

Kromě krajských voleb se v říjnu konají i volby senátní. Sociální demokraté vyslali do lítého boje o senátní obvod Liberec poslance parlamentu, bývalého úspěšného skokana na lyžích Pavla Ploce. Když přistoupil k mikrofonu, dostal otázku, zda se dá zúročit práce poslance v senátu. „Zkušenosti z politiky mám – z komunální i z Poslanecké sněmovny. Zkušenosti ze sportu i z politiky si nesu s sebou. Myslím, že bych je zúročil, pokud budu zvolen do horní komory parlamentu,“ řekl Ploc. Poté hovořil o „týmu“ zvaném sociální demokracie. „Už jsme dokázali za naší vlády splnit některé předvolební sliby, i když všechno nejde tak rychle,“ prozradil a v té chvíli se rozezvučely na dvě minuty kvílivé, uši trhající sirény. Bylo totiž dvanáct hodin a první středa v měsíci k tomu, takže probíhala zkouška sirén. Ploc však pokračoval i za ztížených podmínek. „Sociální demokracie je značka, má tradici, vždycky se nedaří všechno hned, ale snažíme se, aby se vám žilo v této zemi co nejlíp,“ uvedl kandidát na senátora.

Pavel Ploc, poslanec, bývalý úspěšný skokan na lyžích, kandidát na senátora pro obvod Liberec. Foto: Oldřich Szaban

Na kampani v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Valachová: Zvýšení mezd kantorů o osm procent je prvním krokem

Jako poslední vystoupila ministryně školství a tělovýchovy Kateřina Valachová. „Zdravotnictví, školství a bezpečnost jsou hlavními tématy sociální demokracie. Co se týče zdraví, jsem ráda, že se zajistí to, že nemocnice skutečně zůstanou naše a veřejné,“ konstatovala a zadoufala, že „občané vystaví našemu lídrovi jedničku za to, že jsme splnili sliby týkající se zrušení zdravotnických poplatků“. Co se týká bezpečnosti, líbí se Valachové konkrétní úkol. „A to je zvýšit bezpečnost vzhledem k seniorům, k jejich informacím. K tomu, aby měli určitou vyšší podporu z hlediska různých bezpečnostních linek a podobně,“ pronesla ministryně. Moderátor pak upozornil, že se jí podařilo zvýšit mzdy kantorů o osm procent. „Jsem ráda. Učitelé jsou přísní soudci. Těch osm procent je první krok. Důležité je říci, že jakékoliv lepší ohodnocení učitelů je lepším ohodnocením našich děti. Protože jde hlavně o to, abychom měli co nejlepší veřejné školy a co nejkvalitnější vzdělávání,“ zdůraznila.

Ke konci mítinku ještě ministryně vyzvala lidi, aby přišli ke krajským a senátním volbám, a přiznala, že její srdeční záležitostí je Pavel Ploc. „To je ten nejlepší sporťák. Kdybych tady bydlela, rozhodně bych ho volila jako senátora. Dámy, sledujte toho fešáka sporťáka, přijďte ho volit,“ uzavřela mítink s úsměvem. Další se koná odpoledne v Jablonci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…