Faltýnek se na klubu drsně postavil Babišovi. A ten zcela nečekaně prohrál

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
14.07.2021 4:39 | Kauza

Emoce by se daly krájet, osočování z lobbingu dávkovat jak dětská výživa. Tak to podle informací ParlamentníchListů.cz hned z několika sněmovních zdrojů vypadalo na úterním jednání poslaneckého klubu vládnoucího ANO. Důvod? Pro běžné pozorovatele vcelku nevinný. Chystané hlasování o pojišťování cizinců.

Faltýnek se na klubu drsně postavil Babišovi. A ten zcela nečekaně prohrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

O byznys, v němž se točí stovky milionů korun a který by měl monopolně připadnout státní Pojišťovně VZP (PVZP). Alespoň taková je verze Poslanecké sněmovny, kterou obhajuje šéf klubu poslanců Jaroslav Faltýnek. Proti tomu se postavil nejen ministr zdravotnictví a jeho partajní kolegyně, ministryně financí, ale rovněž premiér Babiš. Jenomže tentokrát prý jeho postoj většinu neovlivnil...

V úterý se měla v Poslanecké sněmovně projednávat novela zákona o pobytu cizinců na území ČR. A hned tři členové vlády varovali, že by poslanci měli zvednout ruku pro verzi, která přišla ze Senátu. Návrh, jenž vznikl ve Sněmovně, by totiž zavedl nekompromisní monopol v pojišťování cizinců pro PVZP, tedy státní Pojišťovnu VZP. To by se ovšem mohlo České republice pěkně prodražit kvůli soudním sporům jak s pojišťovnami, tak s Evropskou unií. Zájem ministrů Vojtěcha, Hamáčka a Schillerové už kvitoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Pro senátní návrh se krom zmíněných vyslovila také Česká asociace pojišťoven (ČAP). V té souvislosti se poslední dva dny skloňovala pouze dvě jména. Jedno kladně, druhé vyloženě záporně. První osobou, vnímanou pozitivně, je vedoucí týmu práva a produktů ČAPu Helena Zavázalová. Ta se soustředila výhradně na faktická sdělení. Ten, koho řada poslanců považuje za viníka vzniklých sporů, je její kolega, ředitel asociace Jan Matoušek.

ParlamentníListy.cz už v minulosti slyšely na jeho hlavu značnou kritiku z řad členů dolní komory Parlamentu. Ta se během úterý ještě stupňovala. 

Sekretariát České asociace pojišťoven (zdroj: CAP.cz)

Síly bychom tedy měly rozděleny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…