Id*oti proti očkování. Vtip o Zemanovi. Kalousek v hospodě, lidé volali na pomoc EU

15.09.2021 7:45 | Reportáž

Pomůže nám proti Babišovi Evropská unie? Ne, odvětil Miroslav Kalousek. Někdejší ministr financí a expředseda TOP 09 se představil občanům Trutnova v rámci besedy „Na pivo s Mirkem". Označil občany, kteří brojí proti očkování proti covidu, za „idioty" a Přísahu Roberta Šlachty tituloval jako „fízlovskou partaj frustrovaných expolicistů". V Pivním baru U Truta také zažertoval na téma prezidenta Zemana, který skončil v nemocnici.

Id*oti proti očkování. Vtip o Zemanovi. Kalousek v hospodě, lidé volali na pomoc EU
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Sám Kalousek hned v úvodu připomněl, že jeho oblíbená Piva s Mirkem skončila s covidem a měla začít zase až po volbách, protože v nich už nekandiduje a nechtěl brát kandidátům prostor. Ale nemohl odolat pozvání přátel a kandidátů SPOLU. „Smířil jsem se s tím, že ono jedno Pivo s Mirkem nemohu začít komentovat jinak, než volbami. Jsem pevně přesvědčen, že máme poslední šanci. Opravdu je to náš poslední opravný termín. Pokud dopustíme další čtyři roky babišismu, tak za čtyři roky už bude tak prorostlý do společnosti a státní správy i trestních orgánů, že už další opravný termín nebude. Jde o maximum. Před každými volbami jsem za třicet let v politice slyšel, že teď jsou to nejdůležitější volby, ale nyní je to pravda. Teď jsou to opravdu nejdůležitější volby, které nebudou rozhodovat, jestli tady bude vláda pravice či levice, ale zda tu bude demokratický stát, nebo oligarchie východního typu,“ řekl bývalý předseda TOP 09 i KDU-ČSL.

„Říkám to jako bývalý politik, který většinu své kariéry věnoval zápasu na pravolevé ose, jako hlavní prioritu jsem viděl souboj levice a pravice – já jsem na straně pravice – méně přerozdělování i regulací. Je mi po šedesátce ukradené, zda budeme mít více pravicovou či levicovou vládu, protože ono se to zase vystřídá. Když nebudeme mít vládu demokratickou, ale oligarchii východního typu, a když nebudeme mít právní stát, kde instituce měří stejným metrem a lidé tomu věří, už nebude ani kde vést ideový souboj mezi levicí a pravicí. Nehrajeme o to, které z demokratických mužstev vyhraje, ale jde o to, zda vůbec nějaké hřiště budeme mít,“ varoval Miroslav Kalousek.

Neexistuje bezbolestná penzijní reforma

Další téma, které se podle něj bytostně týká každého obyvatele, je penzijní a zdravotní péče, která je financována ze zdravotního a sociálního pojištění. „My se vypořádáme s lecjakou krizí, ale dobře víme, že neunikneme jedné krizi - demografické, která odstartuje v roce 2030, kdy začnou do důchodu odcházet takzvané Husákovy děti, ročníky 1970 a mladší, kterých je hodně. Jsou na vrcholu ekonomických sil, je jich hodně a hodně platí, protože hodně vydělávají, takže systém zdravotní a penzijní péče utáhnou. Až přestanou být plátci, začnou čerpat a stanou se z nich takzvaní státní pojištěnci, tak ročníky za nimi, mnohem slabší, nebudou mít šanci to udržet. Následkem bude snižování důchodů, chování králíků a pěstování brambor. Ale zdravotní péči budou potřebovat stále. Řešením je reforma, kterou nemůže realizovat populista. Neexistuje bezbolestná penzijní reforma. Každý politik vám bude chtít říci, že budete chodit do důchodu dříve, platit méně a brát více,“ upozornil bývalý ministr financí. Podobně to vidí i ve zdravotnictví. Pro obojí prý může existovat levicovější či pravicovější způsob, ale žádný z nich se neobejde bez politicky sebevražedné věty: více osobní odpovědnosti nebo spoluúčasti.

Zadarmo to prý může jít také, ale jen dočasně. Kalousek prohlásil, že podobnou situaci zažila veřejnost už za minulého režimu, kdy byl pacient s náročnější léčbou označen jako neperspektivní, nechal se v podstatě zemřít a nemusel pobírat důchod. Při této příležitosti vzpomněl na prezidenta Miloše Zemana, kterému popřál brzké uzdravení po hospitalizaci v nemocnici. „Ten na téma udržitelnosti veřejného rozpočtu vždy říkal, že vlastenec kouří, chlastá a umírá na hranici penzijního věku, jinak nelze udržet veřejné rozpočty vyrovnané. A já mu od té doby vyčítám, že zatímco první dvě disciplíny vždy bral maximálně vlastenecky odpovědně, s tou třetí odpovědně otálí,“ rozesmál přítomné vtipem, který prý kdysi sdělil i samotnému prezidentovi. V publiku se ozval potlesk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…