Levicová vláda bude drastičtější než Kalousek, hrozí exministr financí

22.12.2012 8:31

Vláda sice zvyšuje daně, ale socialisté by je zvyšovali mnohem víc, říkají na obranu Nečasova kabinetu někteří ekonomové. „Já jim rozumím, zdá se jim to jako menší zlo, bojí se drastičtějšího. Ale i tak je to zlo,“ kritizuje exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, podle kterého vláda používá jako lék na lehké žaludeční potíže, které jsou vyvolány vnějšími okolnostmi, lehké projímadlo, ale tím problémy ještě zvyšuje. To podle něj ovšem nevylučuje, že po vítězství levice to bude ještě horší.

Levicová vláda bude drastičtější než Kalousek, hrozí exministr financí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Bývalý poslanec, který v minulém volebním období spolu s dalšími „odpadlíky“ z ODS pomohl opozici svrhnout Topolánkovu vládu, dnes říká, že díky pádu kabinetu Mirka Topolánka dostal Petr Nečas šanci sestavit vládní koalici. „Kdyby minulá vláda předčasně nepadla a vydržela až do řádných voleb, vyhrál by triumfálně sněmovní volby Jiří Paroubek,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý. Ale Nečas to podle něj tak nechápe.

Připravují půdu pro triumfální vítězství levice

Podobná situace hrozí podle něj i nyní. „Každý další den vládnutí této vlády znamená prohlubování propadu pravice a zvyšování volebního vítězství levice směrem k triumfu,“ dodává.  Všichni, kdo podle bývalého vlivného poslance ODS a expředsedy poslaneckého klubu občanských demokratů dnes argumentují tím, že je třeba udržet u moci současnou vládní koalici, tím víc připravují půdu pro triumfální vládu levice.

V příštím roce bude minusový hospodářský růst

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že  „tzv. zvyšování daní a dodržování výdajových limitů umožnilo vládě Mirka Topolánka i vládě Petra Nečase tahat lidem z kapes zhruba o 80 miliard korun ročně méně a zhruba o 160 miliard ročně méně, než si přeje budoucí opozice, a o 80 miliard méně, než to dělaly vlády předcházející“. Ale podaří se vládě skutečně udržet deficit státního rozpočtu pod třemi procenty, když státní rozpočet počítá s mírným hospodářským růstem? „Je jasné, že v příštím roce bude minusový hospodářský růst, až to Kalousek třikrát opraví, bude muset přiznat, že bude minus,“ předpovídá podobný vývoj kolem státního rozpočtu jako v minulém roce Tlustý.

Kalousek už nemůže dělat účetní triky

Bývalý poslanec ODS není jediný, kdo Miroslavu Kalouskovi jako ministrovi financí nevěří. Pochyby vyjádřil i předseda národních socialistů a poslanec Jiří Paroubek. „Ministr financí Kalousek již nemůže dělat účetní triky, jako se mu to povedlo v roce 2008, kdy se pochlubil rekordně nízkým deficitem. Pokud by tehdejší Topolánkova vláda nekouzlila s legislativou, Kalousek by měl již v roce 2008 schodek státního rozpočtu okolo 70 miliard korun. A to bylo ještě v době, kdy naši ekonomiku nezasáhla ekonomická krize a Česká republika byla v očích Miroslava Kalouska „ostrůvkem stability“, připomněl Paroubek výroky ministra financí v Topolánkově vládě. Paroubek dává současný stav české ekonomiky za vinu plošným škrtům, které rozjela vláda v boji s ekonomickou krizí, a reformnímu balíčku z roku 2008, který podle něj stát připravil o 80 až 90 miliard korun.

K projímadlu se rozhodli přidat aspirin, říká Tlustý k prorůstovým opatřením

Vlastimil Tlustý nevěří, že by hospodářskému růstu v Česku pomohla vládou připravovaná prorůstová opatření. „K projímadlu se rozhodli přidat aspirin. Co dělají, krizi ještě prohlubuje. Když říkají, že levice, až se dostane k moci, použije ještě drastičtější projímadlo, je pravda. Ale pravicová vláda by se měla chovat jako skutečná pravice, nezvyšovat, ale snižovat daně,  prostě dělat to, co dělají všechny pravicové vlády na světě,“ uvedl exministr financí pro ParlamentníListy.cz.

Pravice provádí levicovou politiku

Současné vládní ekonomické kroky označuje Tlustý za levicové.  „Když Kalousek používá na podporu lehkého projímadla argument, že levice použije ještě horší projímadlo, ať přejde k sociální demokracii a komunistům a vytvoří tam pravicové křídlo,“ radí svému nástupci v čele ministerstva financí. Tlustý je přesvědčen, že negativní vnější dopady na českou ekonomiku by byly slabší, kdyby na ně reagovala vláda jako pravice. „Chytli jsme infekci z Evropy, ale je špatné ji léčit levicovou politikou. Pravice provádí levicovou politiku, která je neúspěšná,“ říká. A dodává, že všechno nasvědčuje tomu, že bude ještě hůř. „Třeba nás levice překvapí a bude realizovat pravicovou politiku. Byla by překvapena, jak to bude fungovat,“ uvedl s nadsázkou. V reálu se to opravdu čekat nedá. Tím spíš, když ČSSD už dopředu pohrozila, že mnohé kroky, které chystá vláda, ať už jde o penzijní reformu nebo zápisné na vysokých školách, okamžitě zruší, až se dostane k moci.

Ať si ODS koupí svoji stranu od kmotrů zpátky

A co si přeje bývalý ministr financí za ODS do příštího roku? „Bože, dej, ať politici ODS odkoupí od kmotrů zpět svoji politickou stranu a pak se podívají do deset let starých dokumentů ODS, co to je pravicová politika,“ přeje si Vlastimil Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…