Michael Kocáb vám vysvětluje, proč volit Karla Schwarzenberga. Čtěte

08.01.2013 9:09 | Zprávy

ROZHOVOR K podpoře prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se v současnosti šikují známé osobnosti. Podle Michaela Kocába, jenž s přáteli tuto vlnu náklonnosti podnítil, nicméně nejde o nějaký elitní klub. Lidé si prý uvědomují, že ministr zahraničí má ze všech zájemců o Hrad k ideálům Václava Havla nejblíže.

Michael Kocáb vám vysvětluje, proč volit Karla Schwarzenberga. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotry detektivní knihy bývalé ministryně Daniely Kovářové byli Jan Cimický a Michael Kocáb

Myslíte si, že bude ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokračovat v politice a šíření ideálů Václava Havla?

Vkládáme do něj v tomto smyslu velkou důvěru. Výzvy tříkrálové, kterou jsem dal s přáteli dohromady, se chytilo mnoho lidí a různých osobností. Ti všichni si myslí, že to dokáže. Každý člověk je jiný, ale signatáři výzvy si myslí, že by se mohl vydat ve šlépějích Václava Havla. Předpokládáme to. Dlouhá léta spolupracovali, v mnohém se na úspěších Václava Havla podílel. Myslím si, že mu částečně otevíral i dveře do zahraničí. S Karlem Schwarzenbergem jsem se seznámil po Sametové revoluci a od té doby jej znám velmi dobře. Důvěřuji mu a odpověď zní jednoznačně ano.

Nepřispěl nicméně právě Schwarzenberg k trojí zahraniční politice Česka, kdy jsou slyšet jiné názory z Hradu, vlády a Ministerstva zahraničí?

To přece není jeho vina. On hlásá v oblasti zahraniční politiky stále stejné názory, s nimiž se ztotožňuji. Nikdy jsem od něj neslyšel něco proti zájmům Česka. A fakt, že do zahraniční politiky prezident Klaus vnáší podivný konfliktní tón, není problémem Karla Schwarzenberga.

Není ale Schwarzenberg, co se týče vládní politiky, loutkou, kterou ovládá mocný ministr financí Miroslav Kalousek?

Myslím, že ne. Setkali se na projektu TOP 09 a osud je svál dohromady. Karla Schwarzenberga znám opravdu dlouhou dobu, znám jeho etapu po boku Václava Havla a myslím si, že ho nikdo ovládat nedokáže. Je naprosto svébytným politikem. Jestliže je dnes předsedou TOP 09, dá se pochopit, že je loajální ke svým spolupracovníkům. Ve chvíli, kdy se stane prezidentem, zůstane podle mě nezávislým jako Václav Havel. Netřeba se tedy obávat, že by byl nějak řízen ze zákulisí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…