Náckové si vzali dovolenou, vtipkovali policisté. Pak to ale v Budějovicích začalo

13.07.2013 18:09

Fiaskem skončila ohlášená sobotní demonstrace v Českých Budějovicích. Žádné stovky ani tisíce lidí, jak se předpokládalo, jen asi pět desítek demonstrujících na centrálním náměstí. Plánovaný pochod na sídliště Máj, kde už třetím týdnem pokračovaly nepokoje, se nekonal. Jak pro ParlamentniListy.cz uvedl jeden z policistů - „náckové si asi vzali dovolenou.“ To ještě netušil, co se odehraje v následujících hodinách.

Náckové si vzali dovolenou, vtipkovali policisté. Pak to ale v Budějovicích začalo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ilustrační foto

Zprostředkovatel komunikace mezi radnicí a pořadateli Jaromír Pytel oznámil, že organizátoři dostali strach, proto akci zrušili. Dalším důvodem byla zřejmě malá účast. Svolavatel shromáždění předem odhadoval počet účastníků na jeden tisíc. Na místě bylo jen pět desítek demonstrujících a asi třicítka novinářů, včetně televizních štábů.

„Buď je to už přestalo bavit, nebo si náckové vzali dovolenou,“ řekl jeden z policistů chránící veřejný pořádek.

Podle jednoho z účastníků shromáždění se spousta lidí zalekla. "Na Facebooku se začaly ztrácet zprávy, komunikace byla najednou někým zpomalována. Myslím si, že to nebylo náhodou, a když vidím, jak málo lidí přišlo, tak to pravděpodobně splnilo účel," řekl demonstrant Ivo Burdík.

Policie je přesto stále ve střehu

Další protiromské setkání, nazvané Proti policejní brutalitě, bylo naplánováno na pozdní odpoledne a mělo se konat na parkovišti před sídlištním multikinem. Ani tam se ale nic dramatického nedělo. Pár lidí sedělo na zemi, něco vykřikovali. Policisté na sídlišti byli opět v plném počtu, jako v minulých týdnech.

"Policisté jsou stále v přímém bezpečnostním opatření a monitorují situaci, zatím ale naštěstí zasahovat nemuseli. Kdyby se situace vyvíjela nepříznivě, jsou připraveni," uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Při potyčkách demonstrantů s policisty bylo při minulých dvou sobotách zadrženo několik desítek lidí. Policie už obvinila pět mužů z násilí proti úřední osobě. Do akce zasáhly vždy stovky příslušníků pořádkových služeb.

Vše začalo 21. června na hřišti na sídlišti, když se do sebe pustily děti, následně se zapojilo asi sto dospělých. Na místě zasahovala i policie. Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty.

Násilnosti odsoudili jak zástupci policie, tak i města nebo nevládních organizací. Podle mnohých nešlo o řešení problémů, ale o snahu některých jedinců krajní pravice se pobít a udělat nepořádek.

Extremisté vyrazili na vlastní pěst

V podvečer však v Českých Budějovicích došlo k dramatickému zvratu. Podle aktuálních informací reportéra ParlamentníchListů.cz se po rozpuštění oficiální akce přibližně sto padesát radikálů pokoušelo projít policejním kordonem na sídlišti Máj směrem k ulici, kde žije nejvíce Romů. V rukách měli vajíčka, policisté však prý dělali maximum, aby střetům zabránili.

Po šesté hodině reportérka České televize v přímém vstupu informovala, že se demonstrantům podařilo policejní kordon obejít. Policistům se však nakonec podařilo obě strany oddělit. Na sídliště Máj se prý sjíždějí policejní posily a situace je mimořádně vypjatá. Z obou stran ulice prý před policejní kordon létají nadávky, situaci komplikuje i řada přihlížejících obyvatel, dokonce i s dětmi.

Podle ČT se k účastníkům pochodu nedostala informace, že organizátoři pochod oficiálně zrušili, a na vlastní pěst vyrazili městem směrem k sídlišti Máj. Večer podle informací serveru IHNED.cz skončilo ve vazbě zhruba šedesát demonstrantů ze skupiny, která se pokoušela proniknout na sídliště. Server odhadoval celkový počet účastníků neohlášeného pochodu na 300. Díky výrazné početní převaze policistů prý nakonec ke střetům mezi oběma skupinami nedošlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …