V Českých Budějovicích má být husto. Protestovat dorazí i známý aktivista Kohout

13.07.2013 12:14

Další protiromská demonstrace a pochod na sídliště Máj se dnes uskuteční v Českých Budějovicích. Jiná akce se navíc souběžně koná na tomto sídlišti u multikina, a to shromáždění nazvané Proti policejní brutalitě. Svolavatelem jedné z akcí, té spíše radikálnější, je známý provokatér a muž odsouzený za podvody Lukáš Kohout. Toho se právě někteří, včetně policistů, bojí, že „díky“ němu dorazí do krajské metropole ostřejší jádro krajní pravice.

V Českých Budějovicích má být husto. Protestovat dorazí i známý aktivista Kohout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Lukáš Kohout na protiromské demonstraci ve Varnsdorfu

Stovky až tisíce lidí se chystají demonstrovat, proti nim stovky policistů, těžkooděnců i městských strážníků. Tak to už třetím víkendem vypadá v jindy klidných a mírumilovných Budějovicích. Ostré spory přitom vyvolala původně banální šťouchanice na pískovišti mezi dvěma dětmi, do kterého se zapojilo několik dospělých. Protože jihočeská policie hned v úvodu podle mnohých obyvatel jasně neodsoudila útok, při kterém mladá těhotná žena utrpěla i zlomeninu nosu, mnozí Budějovičáci se naštvali a přes Facebook se dali dohromady.

„K tomu se pak přidali příznivci krajní pravice a už to šlo. Jim nejde o pořádek, spravedlnost. Jim jde o to – pobít se a udělal bordel. A my tady třetí týden trávíme čas tím, že se snažíme jim zabránit, aby způsobili masakr,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz  jeden z policistů, těžkooděnců.

Ti budou v pohotovosti i dnes po 14 hodině, a že to nebudou mít jednoduché, je jasné už teď… Vedení jihočeské policie i města věří, že se situaci podaří udržet na uzdě.

Policie je prý dobře připravena

„Máme v záloze dostatečný počet mužů k tomu, abychom udrželi situaci na uzdě a zabránili ničení majetku a zranění občanů,“ řekla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická…

Policisté také ale doporučují, aby lidé, takzvaně „běžní obyvatelé“ města, nevyhledávali lokality, kde se demonstrace odehrávají a dbali případně pokynů policistů a strážníků. Řidiči by taky měli přeparkovat svá auta.

Při potyčkách demonstrantů s policisty bylo při minulých dvou sobotách zadrženo několik desítek lidí. Do akce zasáhly vždy stovky příslušníků pořádkových služeb.

V týdnu se v Budějovicích konala i veřejná debata se zástupci policie i města a obyvatel Máje, jak Romy, tak i takzvaně „bílými“.. Ta také nic nevyřešila.

Město chce, aby střety na Máji, kde žije početná komunita Romů, odezněly. Podle mnohých jsou uměle vyvolané a nejde o sjednání pořádku, ale o provokaci, kterou vyvolávají především příslušníci krajní pravice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…