Narval jste prachy do Parlamentních listů, abyste zničil Faltýnka, řvali kolegové na člena hnutí ANO. Pak ho zařízli

20.10.2015 10:26

EXKLUZIVNĚ Jaroslav Faltýnek je v pohodě. I přesto, že v říjnu 2013 souhlasil s kodexem poslance hnutí ANO, kde ve druhém článku stojí, že „poslanec neuzavře smlouvu (včetně služeb asistenta a pronájmu poslanecké kanceláře), ani nenavrhne Kanceláři Poslanecké sněmovny, aby uzavřela smlouvu s osobou jemu blízkou“. Ta je právně definovaná například jako rodinný příslušník, přímý příbuzný. Za toho Faltýnkova syna Jiřího jistě považovat lze.

Narval jste prachy do Parlamentních listů, abyste zničil Faltýnka, řvali kolegové na člena hnutí ANO. Pak ho zařízli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

„Běžná praxe je, že si poslanci své děti zaměstnávají na kříž, to se učilo hlavně u nás v sociální demokracii a starej Faltýnek to umí znamenitě,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec vládnoucí ČSSD.

Ale k věci. ParlamentníListy.cz před časem jako první médium přinesly informaci o tom, že Jiří Faltýnek mladší (ročník 1983) zasedá coby místopředseda představenstva akciové společnosti Teplárny Brno. A spolu s tím je asistentem brněnského poslance Rostislava Vyzuly. „Informaci jsem četl na Parlamentních listech a nelíbí se mi to,“ uvedl předseda hnutí Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce, kde na inkriminované téma došlo.

Co se dělo poté, nikdo neočekával.

Většina členů brněnské buňky minulý týden vyzvala k rezignaci jejího šéfa Tomáše Kratochvíla. Důvod? Jak to souvisí? Podle brněnských novinářů jde ve „vyhazovu“ doposud renomovaného politika ANO o sdružení městských firem do takzvaného holdingu. Podle našich zjištění napříč politickým spektrem je situace zcela jiná. Kratochvíl byl konfrontován článkem z ParlamentníchListů.cz a zároveň byl obviněn, že naší redakci informace o Faltýnkovu synovi vynesl. „Chtěli ho zničit, pustili se do něj všichni, že vám dal desítky tisíc, aby to proti Faltýnkovi vyšlo a podobně,“ sdělil naší redakci nejmenovaný brněnský politik.

Že nejde o fámu, jsme se přesvědčili hned u tří zdrojů, které útok na radního Kratochvíla popsaly prakticky totožně. Samotný Tomáš Kratochvíl se vyjadřovat nechtěl. „Jsem na dovolené,“ vzkázal. O teorii spiknutí proti Jaroslavu Faltýnkovi ovšem promluvil i brněnský primátor, podle většiny řízený právě poslancem Faltýnkem, Petr Vokřál. „Je paradoxem, že o tom, že Jiří Faltýnek působí v Teplárnách, se ví rok. A objevuje se to nyní. Podle mého názoru účelově. Pokud to tak je, váhám, zda by se mělo ustupovat každému tlaku, který přijde," vzkázal Vokřál, který tím Faltýnkova syna prakticky podržel.

V případě svého syna Jaroslav Faltýnek nelhal. Práci člověku skutečně umí dát:

Tolik k jedné z pozic syna, který se podle vlastních slov provinil pouze svým příjmením. „Mám deset let ekonomické praxe. Není to o tom, že Babiš řekne, aby Faltýnek odešel z Tepláren, a já to udělám. Budu o tom diskutovat s primátorem Petrem Vokřálem a rozhodneme se, jakým přínosem jsem pro tuto firmu,“ uvedl.

Co ale asistentská práce ve Sněmovně, která prakticky opovrhuje kodexem poslance, jejž podepsal otec Jaroslav? „Spolupracovali dlouho s hnutím ANO, jsou velice aktivní, takže tento krok nebyl vlastně ničím překvapivým. Ovšem je třeba zdůraznit, že jak pan Faltýnek, tak i pan Vaněk (druhý z asistentů prof. Vyzuly), mají vedle asistentské práce, ke které se nyní oficiálně zavázali, své běžné zaměstnání, kterému se věnují. Nejde tedy rozhodně o to, že by se stali asistenty, aby našli uplatnění, a už vůbec ne o nějakou protekci. Tu pan profesor a poslanec Vyzula z principu odmítá a vždy se stavěl záporně k jakýmkoli snahám o umístění manželek či potomků nebo jiných příbuzných na postech spojených s politikou,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Alexandra Mrkvicová, další z asistentek poslance Vyzuly, u něhož našel Jiří Faltýnek jedno z živobytí. Kromě své práce a práce pro teplárenský holding v Brně…

Na okraj. Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. je lékař, který svou profesní dráhu spojil s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně, který v letech 2001 až 2008 vedl a v současné době je přednostou Kliniky komplexní onkologické péče. V čem mu syn Jaroslava Faltýnka „asistuje“ tedy není příliš jasné.

ETICKÝ KODEX POSLANCE POLITICKÉHO HNUTÍ ANO 2011:

Podle Svobodného fóra je Andrej Babiš nekompromisní. „Myslí si, že by Jiří Faltýnek měl v obou funkcích skončit. Už jen proto, že brněnské ANO slibovalo před volbami odpolitizování městských firem. A v neposlední řadě pod tíhou nepříjemných okolností, kdy musel řešit angažmá Radmily Kleslové v ČEZ a pražských městských firmách. Kleslová kvůli tomu opustila místopředsednický post v hnutí ANO,“ uvádí web.

ParlamentníListy.cz se na angažmá syna poslance Faltýnka zeptaly rovněž oficiálních zástupců hnutí. Šlo nám o to zjistit, jaký je postoj poslaneckého klubu k zaměstnávání rodinných příslušníků. Tajemník poslaneckého klubu ANO Pavel Štulc (v minulosti působící jako tajemník Věcí veřejných) odpovědět nechtěl a odkázal nás na tiskovou mluvčí Lucii Kubovičovou. „Dosud toto téma nebylo na stole,“ vzkázala stručně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …