Němci si dupli, jídlo jde dolů. ČR? Penny, Tesco, konec srandy

14.06.2023 13:20 | Zprávy

CENY JÍDLA Nejnovější data o vývoji inflace v Česku mají pro české spotřebitele hořkosladkou příchuť, jelikož i přes její zpomalení stále výrazně zdražují potraviny a nápoje. To se přitom v mnoha evropských státech neděje a v Německu mezitím naopak mnohé výrobky zlevňují. Tamní spotřebitelé si „dupli“ a ceny jídla jdou dolů. U mléčných výrobků poklesly natolik, že se v Česku ceně čerstvého německého plnotučného mléka neblíží ani to polotučné. Ještě větší rozdíl je ale u tvarohu. V Česku vyjde v řetězcích Tesco, Penny či Albert na 87,60 Kč, v Německu na 64 Kč za kilo. Zdražování jídla již může být „konec srandy“ i pro ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Spekuluje se o jeho konci. Důvodně, dnes odpoledne rezignoval. Nahradí ho bývalý šéf strany, Marek Výborný.

Němci si dupli, jídlo jde dolů. ČR? Penny, Tesco, konec srandy
Foto: archiv BR
Popisek: Nákupy ve Weidenu

Nepříjemné překvapení v podobě nově zveřejněných dat vývoje inflace od Českého statistického úřadu (ČSÚ) podle ČTK zastihlo – kromě českých spotřebitelů – také nejednoho analytika, jelikož mnozí usuzovali, že meziroční růst cen v Česku zpomalí mnohem výrazněji.

Očekávání analytiků však zhatilo opětovné zdražování v tuzemských obchodech, jelikož poté, co v dubnu ceny meziměsíčně klesly o 0,2 procenta, v květnu se dle dat ČSÚ opět zvýšily o 0,3 procenta – a to především kvůli dalšímu výraznějšímu zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Spotřebitelské ceny tak v květnu meziročně vzrostly o 11,1 procenta a inflace tak jen lehce zpomalila z dubnových 12,7 procenta.

Z uveřejněných dat vyplynulo, že se českým zákazníkům opět meziměsíčně během května zvedly ceny brambor (o 6 procent), ovoce (o 4,5 procenta), vajec (o 5,5 procenta), uzenin (o 3 procenta) či nealkoholických nápojů (o 1,4 procenta). „Rekordmani“ pak pocházeli zejména z položek v sortimentu zeleniny a byla jimi například mrkev, jež zdražila během měsíce až o 30 procent, či brokolice, u níž se cenovka zvedla až na o 70 procent vyšší hodnotu.

Levné Německo?

Česko na tom bylo v květnu při porovnání s ostatními sousedními státy a jejich inflací lépe než Slovensko (meziroční inflace 13,8 procenta) a Polsko (meziroční inflace 13 procent), ale hůře než Německo (meziroční inflace 6,1 procenta a Rakousko (meziroční inflace 8,8 procenta).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A stále dokola, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 14.06.2023 14:20:29
vyrábíme levně elektřinu ,ale Němci ji nám prodávají šíleně draho !Němci naši levnou elektřinu .Lidi už se konečně proberte !!Za vše může vláda kolaborantů a zaprodanců !!!!!!!!!!!!!!!!! A plyn co máme dle Fialenka co stále jenom lže ?Nemáme žádný svůj plyn ale jenom to co nám Němci milostivě dodají ,když uznají za vhodné .Až ho bude málo nedají nám nic !!! A co to má společného s tou drahotou ?VŠE !!!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…