Novinář předložil indicie, že za odstřelením Nečase mohou být Američané

17.06.2013 15:48

Bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek naznačil, že za velkou policejní monstrakcí a pádem premiéra Petra Nečase mohou stát Američané kvůli tomu, že se obávali, že zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dostanou Rusové. Novinář Prvníchzpráv.cz zmínil některé zajímavé indicie, které tomu mohou nasvědčovat.

Novinář předložil indicie, že za odstřelením Nečase mohou být Američané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Někdejší americký velvyslanec Norman Eisen

„Jen ti naivní konzumenti novinových zpráv mohou mít po čtvrtečních a pátečních událostech pocit, že se v politice cosi hnulo, že konečně přichází ono toužebně vyhlížené očištění a spravedlivé potrestání korupčníků. To, čeho jsme v přímém přenosu svědky, vykazuje totiž všechny rysy předem pečlivě připravené operace. Ovšem operace nejen úzce policejní, jako spíše zpravodajsko-justičně-mediální. Místo falešného uspokojení, že se věci mění k lepšímu, bychom se měli spíše děsit: To, co nás čeká, není nic pěkného,“ píše Adam Bartoš z Prvníchzpráv.cz.

Státní převrat

Bartoš zmiňuje mimo jiné jména advokáta Václava Lásky, generála Karla Randáka či miliardáře Karla Janečka. Podle Bartoše vykazuje policejní akce znaky pokusu o státní převrat: „Jsou totiž paralyzovány konkrétní mocenské složky: Vláda je ochromena, sněmovna zmatená, vojenské zpravodajství bez hlavy, zatýkáni jsou vysocí státní úředníci, politická scéna je absolutně neinformovaná, vše záleží na libovůli mediálně-justiční klaky. Sledujeme vrcholné představení (spiknutí) konkrétních státních zastupitelů s vlivy, které podle všeho přesahují hranice této země?“

Přesně to podle něho naznačila ve své reakci Miroslava Němcová, když řekla: „Samozřejmě se musím velmi obávat toho, jestli se demokratický systém nerozkolísal, jestli tady není skupina, která je bůhví kým řízena, ale rozhodně ne volenými elitami, jestli za tím nejsou nějaké finanční zájmy.“

Přátelé USA

Bartoš píše, že Ivo Ištvan jednoznačně patří do skupiny státních zástupců udržujících velmi přátelské vztahy s americkou ambasádou (Igor Stříž, Jaroslav Fenyk, Lenka Bradáčová, Pavel Zeman).

„Když byl onehdá z pozice vrchního státního zástupce sesazen (to bylo ještě za prvního funkčního období ministra Pospíšila), dostal stipendium v USA, podobně jako jeho tehdejší náměstek a dnes náměstek na vrchním státním zastupitelství, bývalý vojenský prokurátor Igor Stříž. Olomouc také kauzu řídí na příkaz nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, dalšího Pospíšilova člověka. O Pospíšilových vazbách na USA (skrze Medu Mládkovou, Lenku Bradáčovou, Karla Randáka apod.) netřeba hovořit,“ uvádí Bartoš.

Podle WikiLeaks Bradáčová...

„Bradáčová spolupracuje úzce s americkou ambasádou, například vystupovala na protikorupčních seminářích, které pořádalo velvyslanectví USA. Podle materiálů z americké diplomacie, které unikly v případě tzv. kauzy WikiLeaks, jsme se také mohli dozvědět, že na americkou ambasádu donášela citlivé vnitropolitické informace,“ pokračuje Bartoš.

Bartoš také píše, že Bradáčovou nacházíme mezi deseti experty, kteří měli bojovat s korupcí podle plánu tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Tým, který měl být jakousi obdobou NERVu, ale zaměřený výhradně na problematiku korupce, měla vést Markéta Reedová (manželka Američana Reeda) a vedle šéfa Transparency International Davida Ondráčky nebo Tomáš Kramáre ze sdružení Oživení v něm zasedala Lenka Bradáčová či právník Daniel Weinhold z Americké obchodní komory.

Američané udělají cokoli, aby Temelín vyhráli

„Zapadají do toho i informace, které měl autor článku už před více než rokem z prostředí zpravodajských složek: Tendr na Temelín by snad bylo nejlepší zrušit, protože pokud bude, Američané udělají cokoli, aby vyhráli. Totální destabilizace politické scény a politické odpravení řady klíčových a vysokých politiků má být podle těchto informací pákou na to, aby Česká republika nechala vyhrát Westinghouse, jinak se 'budou dít věci',“ píše Bartoš.

„Připomenout by se dal i článek z Reflexu z března 2013, podle kterého se blíží 'poprava Nečase' a hledá se záminka ke svolání mimořádného kongresu, kde by byl nejspíše zvolen do čela ODS Jiří Pospíšil, který by si vzal k ruce Lenku Bradáčovou, přičemž by se dalo očekávat zatčení některého z kmotrů ODS, aby byl dojem 'změny' umocněn,“ píše Adam Bartoš.

Temelín a Rusové

O možné vazbě celé kauzy na Temelín dnes psal i Blesk. Policie prý předpokládala, že v Galerii Myšák, kde má lobbista Roman Janoušek kancelář, nalezne „listiny a dokumenty“ týkající se připravované dostavby elektrárny Temelín a jednání, která měl v této věci prý absolvovat Janoušek s ruským podnikatelem v energiích Vladimírem Ermakovem, či s podnikateli Tamarou Kotvalovou a Romanem Hajabáčem.

„Jaké byly obsahy těchto schůzek však Úřad pro odhalování organizovaného zločinu prozradit nechce. Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, který má celý případ na starosti, včera nezvedal telefon,“ píše Blesk.

Ermakov je mimo jiné předsedou Rusko-české smíšené obchodní komory, v níž je i společnost Kotvalové, a která vytváří příležitosti pro české firmy na ruském trhu. Rovněž je známo, že když byla na návštěvě Prahy šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, lobbovala za Temelín pro Američany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…