Odborníci na ministerstvech: Osmnáct, ale i třicet tisíc za den práce

13.09.2011 18:01

Málokteré ministerstvo se obejde bez odborného poradenství v nejrůznějších oblastech. Redakci ParlamentníchListů.cz se podařilo zjistit, že Ministerstvo financí České republiky platí za počítačové experty až 18 tisíc korun za den. Ministerstvo zemědělství pak ještě o 11 tisíc víc. V druhém případě se navíc jedná o dlouhodobé kontrakty.

Odborníci na ministerstvech: Osmnáct, ale i třicet tisíc za den práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Poradenství za nadstandardní platy se týká systému SAP využívaného v projektu Státní pokladny, na kterém ministerstvo už tři roky pracuje a další zřejmě ještě bude.

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM), který celý projekt dozoruje, bude chtít po upozornění naší redakce tyto, podle jeho slov šílené smlouvy, prověřit na jednom z dalších zasedání výboru.

Ministerstvo financí však považuje výši mezd za standardní a jeho tiskový mluvčí potvrdil, že platy odborných poradců se znalostí systému SAP odpovídají situaci na trhu.

MZDY:

"Mapujeme průběžně nabídkové ceny odborných poradců se znalostí systému SAP na českém trhu a ceny služeb se pohybují od cca 9 tis. Kč až téměř do 40 tis. Kč za člověkoden, v závislosti na specializaci a zkušenostech jednotlivých expertů. V rámci poradců pracujících pro Ministerstvo financí je průměrná cena za poskytování služeb cca 15 tis. Kč za člověkoden. Nejvyšší sazbu, kterou má ministerstvo nasmlouváno je 18 tisíc denně," popisuje pro ParlamentníListy.cz skutečnost Michal Žurovec z tiskového oddělení.

Resort podle vyjádření mluvčího nemá nasmlouván dlouhodobé kontrakty a IT specialisté jsou vždy najímání jen na konkrétní projekt.

Přestože podstatná část Státní pokladny byla již spuštěna, projekt stále není ukončen. Celkem by měl přijít daňové poplatníky na 5 miliard korun.

Tak to budu chtít vidět

Od projektu Státní pokladny se slibuje mnohé: především pak zjednodušení celého účetnictví. Systém by měl dále přinést usnadnění v oblasti řízení výdajů a státních aktiv a řízení státního dluhu vůbec. Laicky řečeno, aby si stát nemusel půjčovat zbytečně peníze od bank a platit úroky, tak si je převede kupříkladu z konta Lesů ČR, kde zbytečně leží na účtu.

"Systém funguje už v celé řadě zemí EU mimo jiné i v Polsku a na Slovensku, kde se celková úspora spuštěním projektu vyšplhala až na 4 miliardy a u nás by to mohlo být ještě více," neskrývá naději předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip.


Vývoj průměrné mzdy, jejíž aktuální hodnota je 23 984 korun měsíčně:


Jedním dechem však dodává, že zatím jen platíme. "Byl tu nákup zbytečných licencí SAP, kterých je skoro 6 tisíc (podle vyjádření resortu se zatím používá jen 2100). Ale vnitřní smlouva, kde poradce bere za den 18 tisíc, je šílená, na to bychom se mohli ministra Kalouska na výboru dotazovat," sdělil redakci předseda sněmovního kontrolního výboru.

Co teprve ministerstvo zemědělství

Se softwarovým programem SAP má v naší státní správě zkušenosti jen hrstka ministerstev. "Ministerstvo vnitra systém SAP využívá, a to v rámci Jednotného ekonomického informačního systému (EKIS) formou poskytované služby na základě smlouvy uzavřené s dodavatelem, firmou IBM. Veškeré služby včetně aktualizace systému zajišťuje v souladu s platnými právními předpisy dodavatel. Resort tedy žádné externí odborníky na provozování systému SAP nenajímá," sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Korbel odboru tisku a PR Ministerstva
vnitra.

Co se cen týká, trumfnulo ministerstvo financí Fuksovo (ODS) ministerstvo zemědělství. Jak nám potvrdila jeho tisková mluvčí Magdalena Dvořáčková: "Cena za člověkoden SAP je dle platné provozní smlouvy s TO2 ve výši 29.894,- Kč bez DPH a máme zde i dlouhodobější kontrakty."

SAP:

Systém SAP (Systemanalyse und Programmentwicklung) má na programovém poli širokospektrální využití. Jej produkty jsou určeny od malých firem přes střední až po ty veliké. Stejnojmenná společnost, která systém SAP vymyslela, je 4. největší softwarovou společností na světě. Její dominance je srovnatelná s dominancí Microsoftu na poli operačních systémů.


Odjinud:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…