Olomoucká ČSSD ve varu. Kvůli kandidátkám prý nemusí jít do voleb

31.03.2012 6:06

V olomoucké ČSSD je pořádně horko. Místní Krajský výkonný výbor podle některých členů zdejší regionální buňky strany nerespektoval pravidla pro sestavování kandidátek a úspěšné okresní lídry přesunul na téměř nevolitelná místa nebo je nenasadil vůbec. Ti se však zřejmě nespokojí jen s hlasitými protesty. Regionální problémy by tak v konečném důsledku mohly způsobit pěkný průšvih celé ČSSD. Stačí, aby se někdo z údajně poškozených obrátil na soud a uspěl.

Olomoucká ČSSD ve varu. Kvůli kandidátkám prý nemusí jít do voleb
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V okresních primárkách se umístili na předních místech a očekávali, že se to projeví i na kandidátce definitivní, které strana na Olomoucku nabídne voličům. Ale spletli se, Krajský výkonný výbor (KVV) sestavil kandidátky jinak. Podle vyřazených lídrů ale přitom nerespektoval úspěšnost kandidátů v okresech, kdy by měli lídři zaujmout přední místa, jak je tomu u sociálních demokratů zvykem.

Poslední možností, jak celou situaci zvrátit, vidí lidé okolo šumperského okresního lídra Pavla Němce v sobotní krajské konferenci pořádané ve Šternberku. Delegáti mohou podle stranických stanov kandidátku odmítnout s tím, že ji KVV musí přepracovat. To se ale stát nemusí, a v tu chvíli mohou nastat celé ČSSD vážné problémy. Pokud by se totiž neúspěšní kandidáti z okresů obrátili na soud, ten by mohl vydat předběžné opatření, na jehož základě nebudou kandidátky až do vyřešení případu přijaty. Což je volně přeloženo možná vážná překážka účasti ČSSD v krajských volbách, ve kterých chce strana zopakovat fenomenální úspěch z roku 2008.

Kandidátky prý nechal pozměnit hejtman

Posun na kandidátkách má mít podle stěžovatelů na starost olomoucký hejtman a senátor Martin Tesařík a lidé kolem něj. "V našem kraji zažíváme nyní mediální masáž kvůli praktikám při tvorbě kandidátní listiny do krajského zastupitelstva. Na jednání krajského výboru v pondělí 12.03.2012 došlo ke schválení kandidátní listiny, která hrubě popírá výsledky okresních konferencí. Někteří kandidáti, aniž by to bylo na jednání KVV jakkoliv zdůvodněno, byli odsunuti na zadní místa listiny, někteří se naopak "vyhoupli" nahoru a někteří nejsou na listině čítající 80 jmen vůbec. To přesto, že jde například o lídry okresních kandidátek," zní text tzv. Olomoucké výzvy, kterou rebelové adresovali svým spolustraníkům.

Připojují se tak k iniciativě místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera ml., který podivné přesuny na kadidátkách kritizoval také v dokumentu nazvaném ´Nebuďme mlčící většinou´. V Olomouckém kraji měla iniciativa KVV postihnout například Prostějovskou dvojku Josefa Švece, který se propadl až na devatenácté místo, Olomoucký Jiří Zemánek se z třetího okresního objevil na krajském sedmnáctém a přerovská jednička Šárka Krákorová- Pajůrková šla na místo devatenácté. Pavel Němec se na kadidátce pro krajské volby neobjevil vůbec, přičemž v okrese Šumperk uspěl stejně jako Krákorová-Pajůrková.

Odejít má i šumperský předseda, požadují rebelové

Proto se členové místní organizace v Mohelnici, které předsedá právě Němec, rozhodli jednat. Podle zápisu z úterního zasedání MO se v případě krachu pokusu vrátit kandidátku KVV k přepracování obrátí nejen na stranické kontrolní orgány. Němec má jako zkušený právník také vypracovat návrh žaloby včetně výše zmíněného předběžného opatření. To by mohlo ČSSD v případě nepříznivého souběhu termínů i znemožnit účast ve volbách. Mohelničtí také chtějí, z důvodu nečinnosti, rezignaci předsedy Olomouckého kraje Oldřicha Svozila.

Sám Pavel Němec se pro ParlamentníListy.cz odmítl vyjádřit s tím, že byl o mlčenlivost směrem k médiím ze strany KVV požádán. Zato krajský šéf Jaroslav Vomáčka vyjádřil pro ParlamentníListy.cz nad postupem KVV, kterému předsedá, značné znepokojení. "Sice to není v rozporu se stanovami, o podobě kandidátky rozhoduje v poslední fázi KVV, ale tolik změn oproti okresním výsledkům, to je značně neobvyklé. Já jsem s nimi samozřejmě nesouhlasil, protože hlasování okresních konferencí má nějaký účel a jde o podstatně větší fórum než KVV. Nicméně většinové rozhodnutí je jasné a já jej sám nezměním. Věřím ale, že se někdo na sobotní krajské konferenci někdo ozve a zeptá se, proč KVV takto zasáhl. Právě hlasování delegátů je oním demokratickým ochranným prvkem. Pokud by kandidátka tímto prošla, rozhodně bych nepodával žalobu proti ČSSD," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vomáčka.

Ústecký Fišera: Pravomoc KVV je poslední záchranná brzda

Jeho kolega z Ústeckého kraje Arno Fišera postup většiny členů olomouckého KVV chápe. I možnost nejvyššího orgánu kraje zvrátit hlasování v okresních organizacích je totiž ochranným prvkem vnitrostranické demokracie. "Ono je to složité, říci zda Olomouc postupovala vůči šumperskému okresu správně či ne. My tady v Ústí velice dobře známe situaci, kdy se vám v kraji nějaký okres utrhne a pak si dělá, co chce. Vezměte si, že v naší okresní organizaci v Teplicích, kam dosahuje vliv pánů Paroubka a Bendy, si zvolí lídra, který má mnohem blíže k Hyeně 21 (Fišera takto nazývá Paroubkovu stranu NS-LEV 21, s níž mají ústečtí socdem velmi nepřátelské vztahy, pozn. red.). Takový člověk má být na šestém místě v kraji? Proto byla všem KVV udělena předsednictvem pravomoc zasahovat a měnit kandidátky. Chápu, že když je někdo v opozici, tak se mu to asi nelíbí," říká Fišera. A podotýká, že kromě pravomocí má krajské vedení strany kromě práv i odpovědnost. "Oni jsou odpovědní a mohou měnit, protože osobně zodpovídají za výsledek voleb. Pokud bude díky jejich zásahu v porovnání s jinými kraji špatný, pak je čas volat KVV k zodpovědnosti," podotýká ústecký lídr ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…