ČSSD připravila omezení pro kampaně. Třeba dvojnásobné sankce

27.03.2012 15:53

Sociální demokraté připravili několik omezení pro politické kampaně – a to nejen stranické, ale i pro přímou volbu prezidenta. Strany a kandidáti by například měli speciální účty, pomocí nichž by zobrazovali konkrétní finanční dary.

ČSSD připravila omezení pro kampaně. Třeba dvojnásobné sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

„Lidé do značné míry ztrácejí důvěru ne jen v jednotlivé politiky, ale v systém. Je třeba přistoupit k zásadním krokům a změnám v systému financování politických stran,“ vysvětlil přístup ČSSD na tiskové konferenci Jiří Dienstbier.

Hlavním cílem změn má být transparentnost. Strany by si zřídily speciální transparentní účty a musely by zveřejňovat výroční zprávy a zprávy o jednotlivých kampaních. Ty by předkládaly jak volebnímu výboru, tak by je zveřejnily na internetu, aby si je mohli pročíst i běžní občané. Dalším nástrojem by bylo zastropování financí na kampaně.

„Ovlivní to vznik podnikatelských stran, které nemají politickou strukturu,“ dodal Dienstbier a poukázal tím nepřímo na Věcí veřejné.

Podobné principy se sociální demokraté budou snažit prosazovat i v prezidentské volbě. „Každý dárce bude muset být zveřejněn online,“ řekl jako příklad Jeroným Tejc. Vyjmenoval i důvody, za které by následovaly sankce – například zneužití dotací či překročení limitu pro kampaň. Většinou by prý šlo o dvojnásobek původní částky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…