Pár let nazpět… „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ řekl v odposleších Pelta na adresu ústavního soudce. Šlo o grandiózní dotaci

08.02.2021 13:16 | Zprávy

Ústavní soud osm měsíců před volbami zrušil část volebního zákona. Médii proběhly spekulace, že je zarážející načasování. Zajímavé také je, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zrušenou podobu volebního zákona před lety podporoval. Rozhodnutí kritizoval také premiér Andrej Babiš, podle něj jde o účelovou záležitost. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dokonce prohlásila, že „soudci měli asi něco slíbeného“. Málokdo si dnes vzpomene, že jméno Rychetského bylo skloňováno i v kauze stíhaného Miroslava Pelty.

Pár let nazpět… „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ řekl v odposleších Pelta na adresu ústavního soudce. Šlo o grandiózní dotaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

O co šlo konkrétně? Bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta společně s tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou údajně ovlivňoval dotace na sport. A právě v této kauze padlo jméno předsedy Ústavního soudu.

Šlo o brněnský tenisový klub Lužánky.

Z policejních výslechů vyšlo, kterak Simona Kratochvílová říká Peltovi: „Potom tenisový klub Lužánky, to je Rychetský, tomu bychom měli dát, ale ten má desítku teda.“ „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ odpověděl Pelta.

Zde je zajímavé, jak Miroslav Pelta přemýšlel o nakládání se státními penězi a sport propojoval s politikou.

Nutno dodat, že nakonec nikdo nedostal ani korunu. Poté, co byly některé odposlechy zveřejněny, ministryně dotační program zrušila.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…