Parkanová o imunitu nežebrala. Vypadala prý až překvapivě dobře

27.06.2012 13:16

Dnešní zasedání Mandátového a imunitního výboru bylo od počátku poznamenáno zvýšeným zájmem českého mediálního světa. Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, která přišla na MIV podat vysvětlení ve věci předraženého nákupu letadel CASA, působila klidným a vyrovnaným dojmem. Jak řekla jedna přítomná novinářka: „Vypadá až překvapivě dobře“.

Parkanová o imunitu nežebrala. Vypadala prý až překvapivě dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Zájem o Vlastu Parkanovou neopadl mezi novináři ani ve chvíli, kdy se dozvěděli, že premiér Petr Nečas (ODS) odvolal svého stájového kolegu, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Výbor nakonec k rozhodnutí nedošel a přerušil jednání do 10. července

"Mandátový a imunitní výbor jsem seznámila se svým pohledem na obsah policejní žádosti o mé vydání,“ řekla Vlasta Parkanová novinářům. Podle vlastních slov poskytla MIV řadu materiálů, z nichž některé jsou známé, a další ještě nezazněly. „A některé jsem si opatřila z jiných zdrojů,“ uvedla Parkanová.

Všechny posudky mluví o tom, že jsem nepochybila

Posudky podle místopředsedkyně jednoznačně mluví o tom, že ve funkci ministryně obrany nepochybila, když na obří nákup vojenské techniky nezadala odborný posudek k nákupu letadel CASA.

„Paní místopředsedkyně nám popsala svoje argumenty, které Mandátový a imunitní výbor obdržel,“ řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka. „Na přímý dotaz, zda si paní poslankyně Parkanová bude přát uplatnit imunitu, neodpověděla,“ dodal.

To potvrdila novinářům i Vlasta Parkanová. „Chci to nechat na rozhodnutí jednotlivých poslanců, na jejich vědomí a svědomí,“ konstatovala.

Mandátový a imunitní výbor obdrží ještě některé materiály od Vlasty Parkanové. Na dotaz novinářů, o jaké dokumenty jde, však nechtěla reagovat ani Vlasta Parkanová, ani Bohuslav Sobotka, ani Marek Benda či jiní členové výboru.

Parkanová kritizovala kvalitu policejní žádosti

Diskuze a vystoupení Vlasty Parkanové se podle poslance a člena MIV Jiřího Dolejše (KSČM) týkala především kvality policejní žádosti. „Padaly i dotazy na režim rozhodování na samotném ministerstvu obrany — jaká je pozice ministra, který zodpovídá za vše, pozice náměstka Kopřivy, kterou v rezortu měl, a nakonec skončil černý Petr u ředitele vyzbrojovacího odboru – Staňka".

Výbor dnes přerušil jednání, aby se sešel znovu 10. července ráno k definitivnímu projednání a přijetí usnesení, zda doporučí sněmovně Parkanovou vydat, či nikoliv. Podle jednacího řádu by se sněmovna o vydání místopředsedkyně měla rozhodnout na nejbližší schůzi, která začne v úterý 10 července ve 14 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…