Poškozená a zraněná ČSSD. Ptali jsme se, co s ní bude po kauze Rath

18.05.2012 6:38

ANKETA Zadržení a obvinění dlouholetého vysoce postaveného člena ČSSD Davida Ratha nemohlo tuto stranu nepoznamenat. Jak se na věc dívají oranžoví poslanci a senátoři? ParlamentníListy.cz zákonodárce oslovily.

Poškozená a zraněná ČSSD. Ptali jsme se, co s ní bude po kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Někteří členové strany si myslí, že se jedná pouze o selhání jednotlivce a stranu to významně nepoškodí. Někteří sociální demokraté ale varují před tím, že by něco obdobného mohlo hrozit i v dalších krajích, a to by pak ČSSD mohlo výrazně poškodit v krajských volbách a přihrát voliče například komunistům.

Obdobné problémy v dalších krajích

„Ta aféra ČSSD samozřejmě poškozuje, jakkoli jsem přesvědčen, že se jedná o selhání jednotlivce. Náprava nebude jednoduchá. Kromě odchodu Davida Ratha ze všech funkcí včetně poslaneckého mandátu je třeba důkladně prověřit fungování Středočeského kraje, zejména zadávání veřejných zakázek,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Senátor Miroslav Krejča se obává toho, aby se podobné případy netýkaly i dalších krajů. Velké škody aféra podle něj způsobila hlavně celé republice, jak ve vztahu k občanům a voličům, tak i směrem vůči partnerům v EU. „Máslo na hlavě mají všechny politické strany. V případě ČSSD je to ale složitější, protože tu máme v současnosti obdobný problém s nakládáním s evropskými zdroji v Ústeckém a Jihočeském kraji. Jestli všechny tyto kauzy nebudou rychle a objektivně došetřeny, tak to pak bude malér. A to i s ohledem na podzimní krajské volby,“ varuje senátor.

Na kraji se to řeší

„Ta kauza je pro nás šokující. A je třeba její vyšetření dotáhnout do konce. Takto důsledně by orgány činné v trestním řízení měly postupovat ve všech případech. Jsem rád, že se ČSSD postavila k této věci čelem a situaci i na úrovni kraje rychle a razantně řeší. Jen tak lze znovu získat důvěru veřejnosti, kterou díky této aféře sociální demokracie může částečně začít ztrácet,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf středočeské ČSSD a poslanec Richard Dolejš.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

„Chtěl bych zdůraznit, že v tomto případě jde o selhání několika jednotlivců a nebylo by šťastné uplatňovat princip kolektivní viny. Osobně se ztotožňuji s postojem, který zaujalo vedení ČSSD a vedení naší krajské organizace. Těmto případům lze do budoucnosti zabránit pouze větší transparentností veřejných zakázek a posílením nezávislých kontrolních mechanismů. A u nemocnic jejich převodem na příspěvkové nebo veřejné organizace,“ dodal poslanec.

Poslanec Pavel Ploc uvedl, že politika podle něho musí být založena na důvěře lidí a vše co ohrozí důvěru lidí, je ztrátou. "Sociální demokracie dnes musí nastavit požadavky na všechny své představitele nadstandardně přísněji, aby snížila možnost lidského selhání. Takový postup určitě najde podporu i důvěru občanů. Před šesti lety byl na mně učiněn pokus o uplácení. Proto vím, že postavit se proti korupci v dnešní době také přináší nemalé potíže. v takových případech se nejedná o politiku, ale vlastní svědomí," zdůraznil Ploc.

Poškozena celá politika

Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové poškozuje Rathova aféra celou politickou scénu. Podle ní je potřeba přijmout kontrolní mechanismy a opatření, která by znemožnila zneužívání veřejných funkcí. „Doufám, že po této kauze i vládní strany podpoří náš návrh na majetková přiznání, zrušení akcií na doručitele a další opatření. Sociální demokracie bez váhání odmítla chování Davida Ratha jako neslučitelné se sociálně-demokratickými přístupy i s členstvím v ČSSD. Věřím, že případ Rath je dost zřetelným příkladem, že ČSSD korupci v žádném případě netoleruje a tolerovat nebude,“ dodala senátorka.

Podobný názor jako Gajdůšková zastává i poslanec Jiří Petrů. Kauza podle něj nepoškodila pouze ČSSD ale politiky obecně. „Nemám relevantní informace, abych posoudil, k jakým pochybením konkrétně došlo a jde zde stále poměrně dost neznámých, jistě by ale pomohlo, kdyby v řídících orgánech programů EU bylo více nezávislých odborníků a méně politiků, tak jak to doporučuje Evropská komise,“ dodal poslanec.

Problém financování politických stran

„Samozřejmě, že to přineslo velkou škodu ČSSD. Ukazuje na poměry v krajích i uvnitř ČSSD. Jde o problém financování politických stran, ale zdůrazňuji, že nejen ČSSD. Jde o dopad genocidy kádrů uvnitř strany, která začala za Vladimíra Špidly, a nechuť krajských stranických šéfů změnit stanovy strany,“ míní senátor Vladimír Dryml.

„Je to špatně, ale zabránit se tomu nedá. Je to silné pokušení pro všechny napříč politickým spektrem. V tom jsem velký pesimista,“ reagoval senátor Petr Guziana.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Klučky je aféra Davida Ratha jednoznačně aférou selhání jednotlivce. Stranu podle něj aféra zasáhne, ale nemyslí si, že škody budou vážné. „Jednotlivec není celá strana. Strana neodpovídá a ani nemůže odpovídat za selhání jednotlivce. Stanovy strany jsou dostatečně jasné i pro tyto případy. Jakákoli strana přece nemůže ručit ani odpovídat za selhání jednotlivce, třeba i významného a veřejně známého člena,“ míní poslanec.

Velké škody to nepřinese

Poslanec František Bublan si také nemyslí, že aféra stranu výrazně poškodila, bude dočasné. „Je mi ale líto, že mnoho lidí se snaží o to, aby se obraz ČSSD zlepšil a ta dobrá práce se tímto pokazí. To člověka naštve. Děláme různá setkání s občany a představujeme program, tím se to trochu naruší. Jak něčemu podobnému zamezit, na to recept nemám. To není stranická věc. Lidový dům to nijak ovlivnit nemůže, co se na nějakém kraji stane. To je záležitost kraje jako takového. Dohled na čerpání evropských dotací má ministerstvo financí. Kdyby se Bohuslav Sobotka snažil jako předseda strany dohlížet na to, jak to chodí na krajích, naopak by zasahoval do něčeho, do čeho zasahovat nesmí. Je to o osobních profilech lidí. Někomu jde v politice jenom o peníze a pokud se toto nezlepší, tak se korupce nezbavíme. Je potřeba se soustředit na výběr osobností, které nebudou mít tendence sklouzávat k takovému jednání,“ řekl redakci Bublan.

Senátor Jan Žaloudík se nedomnívá, že Rathův případ přinese straně významnější škody. „Bude to vyváženo i přínosem, neboť mnozí příznivci levice vnímali Ratha po léta kontroverzně. Vedení ČSSD se zachovalo správně a nekompromisně. V tom může být příkladem i jiným stranám, neboť padouši žijí napříč stranami a leckde mají ochranu. Prevence korupce a zlodějiny nebude nikdy absolutní, je však třeba více a soustavně pracovat na tom, aby se netolerovala, nevyplácela a byla potírána. Zlepší to klima ve společnosti, což je hodně zapotřebí,“ míní Žaloudík.

Utvářená a časovaná aféra

Senátor Jiří Bis si naopak myslí, že aféra způsobila a způsobí ČSSD velké škody. „Dokonce se zdá, že je tak utvářena, časována a prezentována. Všichni obvinění představitelé ČSSD v politice skončili, to pro ostatní strany vesměs neplatí,“ myslí si senátor.

„Aféra Davida Ratha nám určitě body nepřinese. Celý prozatímní průběh, jak jej komentují média, je dost podivný. Vedení ČSSD udělalo rázná a okamžitá rozhodnutí, která podporuji. Otázkou je, jak podobným aférám předejít,“ říká poslanec Václav Neubauer.

„Samozřejmě, že takováto selhání jednotlivců, kteří jsou, a v tomto případě významnými, členy strany, jméno strany poškozují. ČSSD také ihned vyzvala Davida Ratha, aby se vzdal všech veřejných funkcí, odešel z politiky a ukončil členství v ČSSD. Neselhaly vnitřní mechanismy ČSSD, selhal David Rath a je na soudu, aby o vině a trestu rozhodl,“ řekl redakci místopředseda poslanců sociálních demokratů Václav Votava.

"Nemohu pochybovat o oprávněnosti zatčení Davida Ratha i přes řadu podivuhodností. Pro ČSSD je to rána komoru, pro koalici přišla spásně v kulminaci její mizérie. De ja vu. ČSSD se bude vzpamatovávat dlouho a zadaří se jí to jen trpělivým prosazováním svého programu. Politická strana takovým událostem zamezit nemůže. Podívejte se na ODS. Přestože ovládá represivní aparát, jde z jednoho korupčního skandálu do druhého," myslí si senátor Pavel Lebeda.

Mnoho toho ještě hnije

„Myslím, že nás to poškodilo. To je bez komentáře. O to více oceňuji radikální kroky vedení ČSSD. Jistě, lze cynicky říci: ono jim nic jiného nezbývá. Ale stačí se kouknout za plot k ´sousedům´. Kdo přemýšlí, vidí zjevný rozdíl. A jak podobným malérům a korupční tragédii pro tuto zemi zabránit? Postupovat stejně radikálně ve všech kauzách bez ohledu na stranickou příslušnost a vazby na kmotry, kmotříčky. Pak by se nedalo vůbec spekulovat o tom, zda nejde ´jen´ o předvolební účelovost. Byť se proti trapné Kubiceho zprávě polepšili,“ reagoval poslanec Jiří Koskuba.

„Mnoho toho ještě hnije: padáky, výměny stíhaček za vrtulníky, gripeny, pandury, letadla CASA, IZIP, pozemky u Ruzyně, tunel Blanka, Promopro, odposlechy mazánků a tak dále. Je škoda, že právě díky oblíbenci páně Paroubkově se o tom bude chvíli hovořit trochu hůře. Vždy totiž uslyšíme o másle na hlavě. Sluší se proto lidem omluvit. A je-li to vše pravda, ujistit je: opravdu nejsme všichni stejní,“ dodal poslanec.

Senátor Petr Gawlas doufá, že aféra příliš velkou škodu ČSSD nezpůsobí. „Předpokládám, že lidé jsou natolik rozumní, aby podle jednoho člena nesoudili celou stranu. My především musíme dál pokračovat v sociálně spravedlivé politice pro obyčejné lidi. Zamezit opakování v takovýchto případech, kdy se jedná o osobní selhání jednotlivce, je velice obtížné. Musíme lidem nabízet důvěryhodné a spolehlivé kandidáty,“ dodává senátor.

Presumpce viny

Podle senátora Jozefa Regece je aféra pro ČSSD velmi nepříjemná. „Těžko nyní dělat závěry jak těmto aférám předcházet. Případ se jeví jako individuální selhání, které nelze nikdy zcela vyloučit. Jsem přesvědčen, že vedení strany vyslalo veřejnosti jasný signál, že tyto praktiky jsou pro ČSSD naprosto nepřijatelné. Pan Rath přerušil členství ve straně, odstoupil z vedení kraje, k čemuž jej ČSSD vyzvala. V ČSSD jako jediné straně máme pravidlo presumpce viny. Ovšem z trestně-právního hlediska je zapotřebí rozhodnout příslušných orgánů a verdiktu nezávislého soudu. Právo na spravedlivý proces, obhajobu a tak dále má každý občan ČR, doktora Ratha nevyjímaje,“ uvedl Regec.

Poslanec ČSSD Adam Rykala také zdůraznil, že ČSSD u svých členů aplikuje princip presumpce viny. „Pokud je kdokoli obviněn z trestného řinu, tak v sociální demokracii končí. Když se podíváte na současné poslance vládních stran a vládní činitele, tak u nich se takto tvrdě nepostupuje. Vůbec se mi nelíbí situace v České republice. Bohužel nespokojenost se mnou sdílí většina obyvatelstva,“ míní poslanec.

Podle něho bude muset sociální demokracie pečlivěji zvažovat své nominace do veřejných funkcí. „Obávám se však toho, že aféry kolem sociální demokracie znechutí občany natolik, že ve volbách výrazně uspěje komunistická strana a extremistické strany z levého i pravého spektra. K tomu může pomoci nízká účast ve volbách. Sociální demokracie má tak za úkol v následujících měsících představit svůj program a přesvědčit voliče, že i přes všechny chyby jsme stále strana, která pracuje ve prospěch lidí. Nemůže se stávat to, že zde jsou strany, které jsou výhodné pro lidi s příjmy nad 80 tisíc korun. Někdo musí hájit zájmy většiny občanů, a na to jsme připraveni. Jsme strana, která má na prvním místě spokojeného a zaměstnaného občana,“ dodává poslanec.

Jak dopadne trestní řízení

„To, jak velký bude propad důvěry veřejnosti vůči ČSSD, bude mít v konečném důsledku výsledek vyšetřování této kauzy. Největším problémem je zvýšení nedůvěry vůči všem politikům. Řešením je zvýšení demokratické kontroly uvnitř politických stran a veřejné kontroly při využívání financí z veřejných rozpočtů,“ řekl redakci poslanec Antonín Seďa.

"Všichni víme, že dlouhodobě budovaná dobrá pověst může být jedním špatným krokem rychle ztracena a její obnova bude během na dlouhé trati. To se právě stalo. Musíme lidi přesvědčit svými dalšími činy, že šlo o ojedinělý exces, který se nebude opakovat. Zamezit takovým excesům půjde jen dokonalou veřejnou kontrolou politiků a postupným výběrem osob do vrcholné politiky. Je potřeba vybírat jen ty, co se osvědčili dlouhodobě při práci v obcích, krajích a pak teprve je nominovat na poslance či senátory. To je podle mého správná cesta jak zabránit podobným excesům," míní senátor Miloš Malý.

Podle poslankyně Dany Váhalové bude důležité konečné rozhodnutí soudu: „Pokud se opravdu prokáže vše, z čeho je pan poslanec obviněn, je správné, aby byl také potrestán. Je nutné, aby každá podobná významná kauza byla žádně vyšetřena, byl vynesen rozsudek a tyto kauzy nebyla zametány pod koberec.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…