Pozor na soudce s rudou minulostí. Jsou prý vydíratelní a nebezpeční

08.03.2012 8:11

V nynější bitvě o křesla mezi špičkami českých žalobců zcela zaniká významný fakt, že na nejvyšších a nejvýznamnějších vrstvách státních zástupců v tomto státě se 22 let po sametové revoluci potichu etabluje vlivná klika bývalých komunistů- prokurátorů. Jsou mezi nimi i bývalí vojenští prokurátoři z tvrdého jádra komunistické režimu, kteří podle historiků neváhali posílat demokraticky smýšlející lidi do vězení jen za to, že odmítli sloužit v komunistické armádě. Také desítky soudců mají rudé máslo na hlavě. Ministru Pospíšilovi, členu pravicové a konzervativní strany, to kupodivu nevadí.

Pozor na soudce s rudou minulostí. Jsou prý vydíratelní a nebezpeční
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Mezi těmito starými strukturami je například Igor Stříž, pravá ruka nejvyššího státního žalobce. Právě pod něj spadá mnoho ze současných citlivých kauz. „Pokud se týká JUDr. Igora Stříže, byl v KSČ od 1987 do 1989. V roce 1987 nastoupil jako právní čekatel na vojenskou prokuraturu v Olomouci, kde potom působil jako vyšetřovatel. V roce 1991 nastoupil na vyšší vojenskou prokuraturu Olomouc se sídlem v Přerově jako prokurátor. Od roku 1994 pracoval jako státní zástupce na KSZ Ostrava, pobočka Olomouc,“ potvrdila pro ParlamentníListy.cz rudou minulost tvrdého vojenského prokurátora mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Další kontroverzní osobou je člověk ministra Jiřího Pospíšila Peter Pješčák z Vrchního státního zastupitelství. A to přesto- nebo možná právě proto, že je v současnosti podezřelý z úniku citlivých informací, za což čelí kárné žalobě. Redakce položila žalobci Pješčákovi otázky týkající se jeho rudé minulosti, ale dotyčný se přes urgence nijak nevyjádřil. Zjistit pravdu je tak pro naše čtenáře a zároveň daňové poplatníky stále marnou snahou, bez ohledu na precedens Ústavního soudu a zákon o svobodném přístupu k informacím.

Jméno Pješčák je přitom v dějinách české justice vůbec zapsáno "krvavým" písmem. Jak třeba upozornil známý protikomunistický odbojář Petr Cibulka, jedním z největších aktivistů totalitního režimu byl přitom generálmajor Ján Pješčak, profesor Univerzity Karlovy, v letech 1974-1975 – tedy v časech nejtvrdší normalizace- rektor Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti. Mezi roky 1970 až 1982 byl Pješčák náměstkem ministra vnitra ČSSR a v roce 1982 ministrem spravedlnosti SSR. V roce 1985 vydal knihu Socialistická kriminalistika a kariéru zakončil jako generální prokurátor ČSSR. Soudruh Ján Pješčák byl také podezřelý z justiční vraždy na příslušníkovi protikomunistického odboje Aloisi Jeřábkovi a zametení trestního stíhání Vasila Biľaka pro vlastizradu za přípravu okupace Československa v roce 1968.

Rudé máslo na hlavě ovšem nemají jen žalobci. Další desítky soudců s komunistickou knížkou schovanou doma v šuplíku rozhodují i dnes v rámci všech stupňů české justice.

Samo ministerstvo spravedlnosti přitom přiznává, že seznam vypracovaný ministerstvem spravedlnosti na základě rozhodnutí Ústavního soudu- podle kterého informace o členství v KSČ před rokem 1989 nejsou citlivým údajem podle zákona na ochranu osobních údajů a představují podklad pro diskusi občanské společnosti o nezávislosti a nestrannosti soudců a justice jako takové- není úplný. Dají se tak očekávat v budoucnosti, a možná ani ne tak vzdálené, ještě mnohá překvapení.

Jsou vydíratelní, jsou nebezpeční

Jak upozorňuje politolog Petr Úpický, nejedná se v případě angažovanosti těchto starých struktur a komunistické nomenklatury zdaleka jen o akademický problém. Tito exponenti rudé justice, kteří dnes mají moc rozhodovat o zločineckých spiknutích, mamutích podvodech a obřích korupčních skandálech, mohou být pro svá tehdejší selhání a postoje stále vydíratelní. To se může negativně odrazit v jejich spravedlivém a nestranném rozhodování. „Možná se i za své tehdejší konání sami před sebou stydí, ale dějiny a historie jejich selhání je mohou stále ještě i dnes dohnat,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Úpický.

Podle něj může také kterýkoliv souzený příslušník III. odboje nebo oběť komunistického režimu v případě, že jej bude žalovat nebo soudit zástupce této „rudé kliky“ s úspěchem namítnout jeho podjatost. „Kdyby pracovali jako advokáti, soukromní právníci, nikdo nemůže říci ani popel. Je to jejich byznys. Nějak se živit musí. Ale tady vystupují jako zástupci státu- státu, který o sobě sám tvrdí, že je demokratický. To je jako kdyby Němci po 2. světové válce nechali soudit a žalovat všechny ty, kteří poslali na smrt statisíce popravených antifašistů a nevinných obětí německého pangermanismu. I když,“ zamyslí se Úpický, „Němci svoji zločineckou justici po válce také nepotrestaly, ačkoliv měla krvavé ruce,“ dodal Úpický.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…