Právnička Samková: Položí-li alkohol Kalouska, měl by odejít i Kubice

26.09.2012 18:00

Kauza CASA, zvyšování DPH a další. Nic z toho nezlomilo ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) vaz. "Dostat" ho ale může kauza lihová.

Právnička Samková: Položí-li alkohol Kalouska, měl by odejít i Kubice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

V souvislosti s metylalkoholovými kauzami se objevují spekulace o tom, že by měla stát hlavu, tedy tu vládní, například pána státní kasy, Miroslava Kalouska  (TOP 09). Poté, co však na otravu alkoholem zemřelo u 26 lidí a trvalé zdravotní následky mají i další, dají se očekávat i právní důsledky.

Prezidentův poradce: Je to na trestní oznámení

Po Davidu Rathovi vydanému trestnímu stíhání se objevují úvahy o tom, že by jeho příkladu mohly následovat i řady členů současné vlády. Například podle poradce prezidenta republiky Václava Klause, Jiřího Payneho, by kvůli aféře s otravou metylakoholem měla být trestně stíhaná celá vláda.

Sám Payne sice prý nemá v současné době čas trestní oznámení sestavit,  hodlá nicméně předložit alespoň podnět státnímu zastupitelství.

Vláda před soud?

„Formulovat trestní oznámení, tak na to teď asi nemám čas, ale jako podnět státnímu zastupitelství to chci poslat. Jde o to, že když si stát určí výkon nějaké státní správy, tak ji musí vykonávat a pokud zanedbáním této správy umožní, aby někdo páchal trestnou činnost, tak by se mělo hledat, kdo je spoluviníkem z hlediska státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Payne.

Podle právničky Kláry Samkové je třeba rozlišovat osobní a politickou odpovědnost. Tu první prý nenese ani ministr financí. "Pokud někdo podá trestní oznámení proti Kalouskovi jako soukromé osobě, neuspěje. Osobní odpovědnost tam není. Muselo by se prokázat, že zanedbal své povinnosti v souvislosti s výkonem své funkce ministra financí," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Když Kalousek, tak i Kubice

Co se týká politické odpovědnosti, tu prý Kalousek má. Rozhodně ale není sám. "Má politickou zodpovědnost, stejnou nebo vyšší má ale i ministr vnitra," dodala právnička. Jestliže tak v souvislosti s alkoholovou aférou visí Damoklův meč nad Kalouskem, ještě dramatičtěji by měla ohrozit pozici Jana Kubiceho.

Právník Kolja Kubíček zasazuje celou aféru do širšího kontextu. Tvrdí, že český trh je tak velký, že není možné, aby bylo důkladně zkontrolovány všechny nápoje i potraviny, které jsou tu produkovány.

"Odpovědnost mají stáčírny, producenti, zkrátka výrobci. Přímo sám ministr Kalousek rozhodně nemohl nic zanedbat, sám totiž nemá kompetenci provádět jakoukoliv kontrolu. Je zodpovědný pouze za chod svého úřadu. Odpovědnost za metyalkoholovou aféru rozhodně nemá on, ani stát, ale přímo sami výrobci," vysvětlil redakci.

Prohibice trvá

Na otravu metylakoholem umřelo v Česku za poslední týdny už více než dvacet pět osob. Na základě nařízení ministra zdravotnictví Leoše Hegera je v této souvislosti zakázána distribuce i export všech lihovin s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…