Premiér Nečas dostal lekci od hejtmana: Kraj zadlužila ODS

25.07.2012 20:34

Na útok premiéra Petra Nečase (ODS), že za vlády současné krajské koalice stouplo zadlužení Karlovarského kraje více než šestkrát, ostře zareagoval hejtman Josef Novotný (ČSSD). Usvědčil předsedu vlády z toho, že hlavním viníkem zadlužení kraje se staly úvěry, uzavřené bývalým hejtmanem z ODS.

Premiér Nečas dostal lekci od hejtmana: Kraj zadlužila ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Občan, který je atakován zleva doprava zcela protichůdnými informacemi, jimiž se obviňují aktéři naší politické scény, často nemá šanci zjistit, na čí straně je pravda. Příkladem jsou mediální přestřelky lídrů levice a pravice na téma, kdo více zadlužil jednotlivé kraje. Sociálnědemokratický hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný teď tvrdí, že za zadlužením kraje stojí občanští demokraté.

„Minulá krajská vláda, vedená ODS, zvýšila zadlužení kraje o více než dvě miliardy korun kvůli uzavření úvěrových smluv na realizaci projektů, na něž bylo možno čerpat evropské dotace. Očekával bych proto, že někdo z našich předchůdců bude mít tolik odvahy a na veřejném fóru nám jednoho dne poděkuje za to, že jsme nepohřbili plány na nové školy, opravené silnice, investice do zdravotnictví, a i s vědomím zodpovědnosti za úvěry jsme dotáhli projekty do úspěšného konce. Ale nastal opak – strana, která kraj zaúvěrovala, mluví o našem zadlužení a kritizuje nás za to, že jsme její představy přenesli z papíru do života,“ uvádí hejtman Josef Novotný v tiskovém prohlášení, jimž reagoval na tvrzení premiéra Nečase.

Místo plivání jedovaté sliny si ověřovat!

Hejtman Novotný také zdůrazňuje, jak se vedení kraje snaží šetřit. „ Za poslední čtyři roky neustále klesaly daňové příjmy kraje od státu. S tím jsme se vyrovnali se ctí. Daří se nám úspěšně šetřit provozní prostředky Karlovarského kraje, letos to bylo přes 59 milionů korun. Zatímco ještě v roce 2008 pracovalo na krajském úřadě 317 zaměstnanců, do současnosti jejich počet klesl o 24 lidí. Díky tomu se podařilo mzdové náklady meziročně snížit o 8, 5 milionu korun, což činí v období 2008 – 2011 přibližně 34 milionů korun,“ vysvětlil.

Vedení úřadu podle něj velmi striktně dbá na to, aby aparát nenarůstal a přesto pracoval efektivně. „Bylo nutné přikročit k úsporám souvisejícím s ekonomickou krizí, i tak jsme se snažili zachovat veškeré investice a v této oblasti neškrtat. I přes falešné informace a záměrně či nezáměrně zkreslené údaje, mohu s čistým svědomím říci, že náš kraj hospodaří velmi obezřetně a úsporně a daří se mu plnit všechny své závazky. A jestli o tom někdo pochybuje, stačí si místo plivání jedovaté sliny ověřit pravý stav věcí přímo u zdroje,“ doplnil Novotný.

Co občany zajímá?

Z analýzy, kterou mají ParlamentniListy.cz k dispozici, vyplývá, že bývalý hejtman za ODS Josef Pavel podepsal v letech 2005-2007 úvěrové smlouvy ve výši 2,1 miliardy korun. Požádali jsme jej o vyjádření, na naši písemnou žádost nereagoval. Podobně na naše dotazy neodpověděl anipremiér Nečas, ačkoliv jsme žádost o jeho vyjádření několikrát urgovali. Jediný, kdo byl ochoten se k tomuto horkému tématu vyjádřit, byl lídr kandidátky ODS do krajských voleb a kandidát na funkci hejtmana Petr Šindelář.

Na otázku, co na nezpochybnitelná fakta o tom, kdo Karlovarský kraj ve skutečnosti zadlužil, nám sdělil: „Polemika hejtmana Josefa Novotného s předsedou vlády o míře zadlužení Karlovarského kraje a důvodech výše zadlužení mi připomíná filozofickou polemiku o tom, zda sklenice vody je poloprázdná, či poloplná, nebo o tom, zda bylo dříve vejce, nebo slepice. To nás, obyvatele našeho kraje, skutečně nezajímá," uvedl redakci Šindelář.

A pokračuje: „Nás zajímá, proč jsme krajem s velmi vysokou mírou nezaměstnanosti (9,59%), proč jsme krajem s nejslabší ekonomikou v zemi, proč jsme krajem neatraktivním pro absolventy vysokých škol a investory, proč jsme krajem s klesající výkonností ostatního cestovního ruchu (mimo lázeňství). Nelze se alibisticky schovávat za pojem "hospodářská či ekonomická krize“. Vedení Karlovarského kraje (fakticky ČSSD a KSČM) dlouhodobě chybí koncepce, či vize rozvoje našeho kraje a teď, pár měsíců před volbami, tohle manko pan hejtman a poslanec v jedné osobě prostě nedožene.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…