Reportéři otevřeli kauzu IZIP. Šéf VZP si stěžuje na ČT. Wollner: Zbabělost

12.10.2011 10:43

Kauza elektronických zdravotních knížek je skandalizací a interpretováním skutečnosti naruby ze strany České televize, tvrdí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák v dopise pro správní a dozorčí radu VZP. Podle dramaturga pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera jde ale o typický projev zbabělosti, kdy veřejný činitel alibisticky svádí svou chybu na novináře.

Reportéři otevřeli kauzu IZIP. Šéf VZP si stěžuje na ČT. Wollner: Zbabělost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Omlouvám se, ale za všechno může veřejnoprávní televize. I tak by se dal interpretovat dopis, který členům správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny poslal její ředitel Pavel Horák. V něm pouze přiznává, že jim mohl dříve poskytnout informace, které by jim umožnily učinit si rychle názor na to, co je předmětem kampaně kolem elektronických zdravotních knížek ve sdělovacích prostředcích.

„O dopise vím. Je to typický projev zbabělosti, která je u našich veřejných činitelů běžná. Ředitel VZP se sice v dopise omlouvá za vlastní chybu, ale pak ji alibisticky svede na novináře, kteří ji objevili," říká pro ParlamentníListy.cz Marek Wollner, dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT, který jako první poukázal na nový vývoj v kauze IZIP.

Psali jsme:
Vlastizrada, vysvětlete to. ODS drsně nadává svým "IZIPákům"

SLEDUJEME kauzu IZIP 

Podle šéfa VZP jde o skandalizaci a překrucování naruby

Ředitel Horák ale v dopise tvrdí, že pozice VZP je díky většinovému podílu v IZIP posílena. „Se znalostí těchto faktů bylo pro mne těžko představitelné, že tento velkým úsilím vyjednaný stav by se mohl stát předmětem kampaně, která bude vše interpretovat úplně naruby a přesvědčovat veřejnost, že nákupem akcií se VZP dostala do nevýhodné, arbitráží hrozící situace, kde se již nemůže v budoucnu svobodně rozhodovat," píše Horák o tom, jak mu reportáž ČT zavařila.

„I když ve dvou hodinových sezeních, kde jsem trpělivě České televizi odpovídal na všechny možné dotazy, tento dotaz také zazněl, měl jsem za to, že vysvětlením situace dospějeme k pravdivému informování veřejnosti, a ne ke skandalizaci," uvádí ředitel VZP, jehož prý ani nenapadlo, že by taková interpretace s hrozící arbitráží mohla uspět.

Reportéři ČT mají pro strach uděláno

Pokud je šéf VZP přesvědčen o skandalizaci a interpretování naruby ze strany České televize, nabízí se otázka, zda si na postup jejích redaktorů nechce stěžovat u Rady ČT. „Je to osobní dopis pana ředitele členům správní a dozorčí rady, takže jeho obsah neznám a nemohu ho tudíž komentovat. Ale nemám takovou informaci, že by se VZP chtěla s nějakou stížností na Radu České televize obrátit," reaguje pro ParlamentníListy.cz mluvčí VZP Jiří Rod.

Tým Reportérů ČT však i s touto možností počítá. „Stížnosti k radě bych se nedivil, lidé jako Horák je posílají v naději, že jejich vliv je důležitější než věcný obsah jejich stěžování. Ale neobávám se toho, protože žádnou chybu jsme neudělali kromě toho, že prostě děláme svou práci, za kterou nás platí koncesionáři," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Wollner.

Psali jsme:
Modří europoslanci převedli IZIP do Švýcarska. Kvůli VZP 
Dozorčí rada VZP schválila řediteli Horákovi, aby nakoupil akcie IZIP 
Zavádějící mediální kampaň nás poškozuje, brání se IZIP 

Foto: Hans Štembera

Plné znění dopisu:

Praha 6. 10. 2011

Vážení členové správní a dozorčí rady VZP ČR,

dovolte mi oslovit vás v souvislosti s mediálními výstupy posledních dnů, které vás jistě znepokojily, a protože poškozují dobrou pověst VZP, zcela oprávněně požadujete vysvětlení.

Chtěl bych se vám omluvit za to, že taková situace vůbec vznikla. Jsem přesvědčen, že jsme k tomu nezavdali důvod, přesto přiznávám, že jsem vám mohl již dříve poskytnout informace, které by vám umožnily si rychle učinit názor na to, co je předmětem této kampaně ve sdělovacích prostředcích.

Především bych chtěl zdůraznit, že právní situace z pohledu smluvních vztahů a případných rizik z nich vyplývajících, a z pohledu suverenity a volnosti rozhodování správních orgánů VZP vzhledem ke společnosti IZIP, a.s., se kapitálovým vstupem do této společnosti nijak nezměnila. Už vůbec na tento stav nemá žádný vliv to, od kterého vlastníka VZP nakoupila požadovaných 46 % akcií společnosti IZIP, a.s.

V této transakci je VZP investorem, který získává ve společnosti majoritu, a je to naopak VZP, která by se mohla domáhat ochrany této investice. Investici učinila v dobré víře, a pokud by posléze zjistila, že získala akcie, které nejsou prosté právních vad, břemen atd., domáhala by se na prodejci svých práv. Proto, když byly smlouvy o prodeji akcií připravovány právníky, VZP si řadou ustanovení vytvořila pojistky právě proti těmto případným rizikům. K těmto pojistkám patří zejména to, že i když byly kupní smlouvy podepsány a VZP již nyní disponuje hlasovacími právy k 51 % akciím společnosti IZIP, a.s., jsou akcie v advokátní úschově do doby, než si VZP prověří vše, co pokládá za důležité prověřit nejen ve vztahu k těmto akciím, ale i ke společnosti samé. Ve lhůtě 90 dnů prostým nevyzvednutím akcií z úschovy je možno celou transakci vynulovat a vrátit se k právnímu stavu před podpisem smluv.

Pokud by v budoucnosti před uplynutím platnosti stávajících smluv byly tyto smlouvy ukončeny, sjednaná rozvazovací podmínka opět navrací vše do právního stavu před koupí akcií. To znovu znamená, že volnost VZP a jejich správních orgánů hodnotit stav projektu a vyvozovat z tohoto vyhodnocení závěry do smluvních vztahů, není současným převodem akcií nijak omezena. Naopak, pozice VZP je díky většinovému vlastnictví významně posílena.

Se znalostí těchto faktů bylo pro mne těžko představitelné, že tento velkým úsilím vyjednaný stav by se mohl stát předmětem kampaně, která bude vše interpretovat úplně naruby a přesvědčovat veřejnost, že nákupem akcií se VZP dostala do nevýhodné, arbitráží hrozící situace, kde se již nemůže v budoucnu svobodně rozhodovat.

Skutečně mě nenapadlo, že taková interpretace může uspět, a i když ve dvou hodinových sezeních, kde jsem trpělivě České televizi odpovídal na všechny možné dotazy (a nejenom k tomuto projektu), tento dotaz také zazněl, měl jsem za to, že vysvětlením situace dospějeme k pravdivému informování veřejnosti a ne ke skandalizaci a údajnému investigativnímu odhalení toho, co bylo naprosto bez povšimnutí médií zveřejněno na webu společnosti IZIP, a.s. vzápětí po podepsání smluv.

Mrzí mne, že výroky bývalých vlastníků, evidentně ne příliš spokojených s touto, pro VZP mnohem silnější pozicí, přispěly k úspěchu této dezinformace.

Co se týče předání zbývajících akcií zahraničnímu subjektu, který logicky, stejně jako VZP, má stejná práva související s nabytím akcií, je třeba říci, že není nic neobvyklého na tom, že české podnikatelské subjekty (a IZIP, a.s. je přirozeně inkorporován jako český podnikatelský subjekt, totožně jako v minulosti) obsahují zahraniční majetkovou účast. Je to zcela běžný stav, který existuje i u zdravotnických zařízení (u některých typů poskytovatelů, kupř. u laboratoří, tvoří velmi významný podíl trhu, ale stejně tak se vyskytuje u všech ostatních skupin poskytovatelů včetně nemocnic).

U dodavatelů zboží a služeb pro pojišťovnu je to stav ještě běžnější. Všude tam by mohla média bít na poplach o hrozících arbitrážích. Přesto se toho nikdo neobává, protože je každému zřejmé, že kdyby takový subjekt byl postižen porušením smlouvy či protiprávním jednáním pojišťovny, bezpochyby by se obrátil na soud, aby jeho práva vyplývající ze smluv byla prosazena. Úplně stejná je situace ve vztahu k IZIP, a.s., kde se toho přesto bez skrupulí využívá ke kampani proti pojišťovně.

Je nemyslitelné, že by se VZP jako instituce rozhodla porušovat smlouvy a nerespektovat právo, a vystavovala se pak riziku soudních sporů a arbitráží, ať již s kýmkoliv. I v těch kauzách, které byly projednávány před správní radou, se vždy jak management, tak členové správní rady nekompromisně drželi zásad práva.     

Je mi jasné, že jste byli jako členové správní a dozorčí rady VZP nepříjemně zaskočeni situací, kdy jste byli médii dotazováni na něco, o čem jste neměli dostatek informací, a co bylo podáváno jako odhalení, ač se jednalo o veřejnou informaci.

Rád odevzdávám úplnou a dokončenou práci, a proto jsem chtěl správní radě podat komplexní informaci v okamžiku, kdy budu mít k dispozici i výsledek due diligence společnosti IZIP, a.s., tzn. i přehled a analýzu subdodavatelských vztahů a nemajetkových práv (kupř. ve vztahu k užití patentu a otázek správy dat), a kdy budu moci navrhnout i strategii postupu do budoucna (kupř. převzetí některých smluv se subdodavateli a další zlevnění služby).

Podávání částečných nebo průběžných informací vedlo v minulosti většinou ke stejně negativní medializaci, jaké jsme svědky nyní. Chápu však, že jako členové správní rady byste pak ale byli v mnohem komfortnější situaci při dotazech novinářů, a opravdu mě mrzí, že jsem tyto informace nepředal v předstihu.  

Věřím, že moje vysvětlení i omluvu přimete, a budu pracovat na tom, aby co nejúplnější informace ze všech potřebných úhlů pohledu byly zpracovány tak, aby je členové správní a dozorčí rady dostali vždy co nejdříve.

Věřím, že tento dopis bude vnímán s pochopením, jak tato situace vznikla, a také s přijetím faktu, že je upřímnou snahou managementu pojišťovny dbát jejích zájmů a dobře ji spravovat. V dnešní ekonomické situaci, a jak je vidno, i vnějším prostředí, to není lehký úkol, a proto vás všechny žádám o pochopení a podporu.

Se srdečným pozdravem

Pavel Horák


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…