Vlastizrada, vysvětlete to. ODS drsně nadává svým "IZIPákům"

11.10.2011 14:52

Europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, kteří převedli své akcie společnosti IZIP na tajemnou švýcarskou firmu eHi eHealth International, za svůj krok sklidili v ODS ostrou kritiku. Podle mnoha občanských demokratů tento neprůhledný obchod ODS v očích veřejnosti poškozuje a europoslanci by měli své kroky pořádně vysvětlit.

Vlastizrada, vysvětlete to. ODS drsně nadává svým "IZIPákům"
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

Europoslanec Miroslav Ouzký v pondělním pořadu České televize neřekl, kdo za švýcarskou firmou stojí. Vstup zahraničního investora do projektu elektronických zdravotních knížek má podle společnosti IZIP, která systém provozuje pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, zajistit další úspěšný rozvoj projektu.

Čtěte také: Drtinová grilovala Ouzkého: Kdo je tajemný švýcarský investor?! 

„Předpokládám a pevně věřím, že majoritní účast Všeobecné zdravotní pojišťovny, stejně jako vstup zahraničního partnera zabývajícího se problematikou eHealth na evropské úrovni do společnosti IZIP, a.s., povedou v jejich kooperaci k dalšímu úspěšnému rozvoji elektronizace českého zdravotnictví včetně unikátního projektu EZK. Současně věřím, že tento můj krok přispěje dalšímu rozvoji tohoto kvalitního projektu a zpabrání jeho dalšímu nepodloženému zpochybňování a očerňování prostřednictvím osobních politických útoků na moji osobu," uvedl ve svém prohlášení Cabrnoch.

Ten také uvedl, že odmítl přímý prodej akcií VZP především proto, že nikdy nechtěl od VZP získat v souvislosti s IZIPem žádné peníze, neboť to vnímá jako politicky nepřijatelné.

Čtěte také: Cabrnoch (ODS): Předání kontroly nad IZIP VZP - otázky a odpovědi

Tluchoř a jeho parta

Cabrnoch je blízkým spolupracovníkem bývalého šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Před minulým kongresem neúspěšně kandidoval na místopředsedu ODS. Cabrnoch bývá řazen do středočeské skupiny politiků ODS, kteří mají zájmy ve zdravotnictví (Luděk Rubáš, jeho zeť Petr Tluchoř a Marek Šnajdr, Roman Boček).

Psali jsme:

V ODS oběma europoslancům, kteří projekt IZIP vymysleli a spustili, jejich švýcarská transakce příliš nepomohla. „Ano, tato věc ODS v očích veřejnosti rozhodně poškozuje. Přál bych si, aby ji oba europoslanci dokázali vysvětlit členské základně," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl.

„Je evidentní, že se tu objevily vážné otázky, na které oba pánové dluží jasné odpovědi," míní ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra, který je stejně jako Ouzký členem ODS v Ústeckém kraji.

Nejtvrdší byl senátor Pavel Čáslava. "Politikům vůbec nesvědčí angažmá v komerční sféře. Doufám, že jmenovaní europoslanci zváží svou budoucnost v ODS," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Bývalý ministr zemědělství a poslanec Ivan Fuksa je ale jiného názoru. "IZIP nemůže ODS nijak poškodit. S ODS nijak nesouvisí. Pokud vím, oba europoslanci poskytli své akcie VZP. Společnost ve Švýcarsku souvisí se vstupem investora IZIP. Již dnes má VZP v IZIP většinový podíl a společnost kontroluje," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Fuksa.   

Vlastizrada

„Zatímco dosavadní angažmá kolegů europoslanců Cabrnocha a Ouzkého jsem považoval za standardní výkon vlastnických práv k IZIPu, na které má veřejně činná osoba právo, události posledních dní ve mně vzbudili z důvodu jejich nestandardního postupu značné pochybnosti. Každý musí vidět, že tato věc poškozuje dobré jméno VZP i jejího vedení i dobré jméno ODS," řekl ParlamentnímListům.cz předseda zdravotního výboru sněmovny a člen správní rady VZP Boris Šťastný.

SLEDUJEME kauzu IZIP 

„Rozhodli jsme, že je nutné, aby VZP měla pod kontrolou náklady i autorská práva. Fakt, že europoslanci Ouzký a Cabrnoch předali část akcií nastrčenému právníkovi ze Švýcarska pro mne bylo obrovským překvapením. Pokud by za tím byl úmysl žalovat stát v nějaké arbitráži, bylo by to chování na hranici vlastizrady," dodal Šťastný.

"ODS to určitě poškozuje, ale ještě více to poškozuje Evropský parlament. Hroutí se jim euro, hroutí se jim Řecko a do toho ještě ten IZIP a Ouzký s Cabrnochem. A Ouzký jako bývalý místopředseda europarlamentu. To budou mít v Bruselu teda radost. Jako by těch starostí neměli dost. No a když jsem říkal, že dávám unii rok nebo dva, to jsem byl ještě optimistický. Ono se to sesype ještě rychleji," smál se šprýmař senátor Jaroslav Kubera

Otřesná historka

„Spekulativní přehazování akcií mezi jednotlivými hráči je už jen poslední dějství téhle otřesné historky. To, co je naprosto neuvěřitelné na celém příběhu, je, že někdo mohl vymyslet extrémně drahý produkt, po kterém neexistovala žádná relevantní poptávka, a následně nějakým způsobem dosáhnout toho, že si tento produkt koupil bez stanovení konečného stropu na výši nákladů prostřednictvím VZP za veřejné peníze stát," sdělil serveru ParlamentníListy.cz středočeský poslanec Aleš Rádl.

„Takový model obchodování je asi nedosažitelný sen každé IT firmy. To, že se dnes dostáváme do situace, že jak minimalizovat ty miliardové ztráty, které tenhle vypráskaný deal dosud vyprodukoval, je pokračovat v něm, tak že koupi tohoto produktu prostě nařídíme všem jako povinnost, je směšný paradox, u kterého se ale asi smějí od ucha k uchu jen ti, co si ten byznys vymysleli a ti, co jim ho pomáhali realizovat," dodal Rádl.

"Podnikání se státem přináší každému politikovi velké, většinou negativní, náklady. Dobrý obraz to ODS rozhodně nepřináší," míní místopředseda poslkaneckého klubu ODS Jan Bauer.

ODS to poškozuje

„ODS to určitě nepomáhá," reagoval stručně europoslanec ODS ze středních Čech a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon. S tím, že kauza poškozuje ODS souhlasí i senátoři Václav Vlček a Tomáš Jirsa či poslanec Jan Pajer. „Myslím, že je to vážný problém, který nás poškozuje," reagoval stručně poslanec David Vodrážka.

Poslankyně Jaroslava Wenigerová se rovněž domnívá, že záležitost straně škodí. „Velice mě vadí, že při své transakci nepamatovali na dobré jméno ODS. V Evropském parlamentu jsou totiž za ODS a za tuto stranu byli zvoleni," dodala poslankyně.

Související:

Senátor Vítězslav Jonáš míní, že pokud se okamžitě nerozkryje struktura švýcarské společnosti, tak to ODS rozhodně poškozuje. Podobný názor má i poslanec František Dědič. „Pokud nebude celá transakce věrohodně vysvětlena včetně odkrytí vlastníků firmy, tak nás to určitě poškozuje," říká Dědič.

„O kauze toho moc nevím. Jen to, co jsem se dočetla v médiích. Ale i tak si myslím, že to ODS poškodit může. Myslím, že by to kolegové měli pořádně vysvětlit," vyzvala své spolustraníky Cabrnocha a Ouzkého senátorka Daniela Filipová.

Politici by neměli dělat byznys s veřejnými prostředky

Senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz uvedl, že není s kauzou podrobně seznámen. „Jelikož to média ale jako problém ODS prezentují, tak to ODS určitě poškozuje," dodal.

Poslanec Jaroslav Plachý se domnívá, že poslanci by neměli žádné své podnikatelské aktivity financované z veřejného sektoru. „Proto je dobře, že se těchto aktivit zbavili, i když by bylo lepší, kdyby zvolili více transparentní způsob," dodal poslanec.

Čtěte také: Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?

„Izip neizip, pro poškození ODS dostatečně stačí, když mezi lidmi zdomácní další představa, že někdo z ODS ´zase krade´, bez ohledu na málo srozumitelné souvislosti," míní europoslanec, člen Výkonné rady a šéf regionálního sdružení Vysočina Ivo Strejček.

Není to věc ODS, ale Cabrnocha a Ouzkého

Podle poslankyně Jany Černochové kauza IZIP poškozuje hlavně obraz obou europoslanců. „ODS totiž žádné akcie nikam nepřeváděla," doplnila poslankyně.

Podobný pohled sdílí i statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje a předseda regionálního sdružení Libor Lukáš. „ODS nemá nic společného s privátními aktivitami obou pánů poslanců. Za svou podnikatelskou činnost jsou zodpovědní výlučně oni sami, a tedy i za obraz, který vytváří v očích veřejnosti," míní šéf ODS ve Zlínském kraji.

„Ano, ODS to poškozuje, ale ještě více to poškozuje samotnou VZP," uvedl poslanec Jan Bureš. „Není to úplně standardní situace. Jsem přesvědčen, že kauza kolem IZIPu ODS nijak neprospívá," říká poslanec Jan Florián. „Z mého pohledu je to krok mimořádně nešťastný, který ODS na popularitě příliš nepřidá," říká poslanec Radim Jirout.

Čtěte také:

Macek (ODS): Už od začátku miliardového projektu IZIP šlo o "ušlechtilý tunel

Poslanec Václav Baštýř uvedl, že nemá podrobné informace a nemůže se tudíž vyjádřit. Poslanec David Šeich také uvedl, že není s kauzou blíže seznámen, ale připustil, že je kauza interpretována v neprospěch ODS. „Osobně nedohlédnu do hloubky této kauzy, nicméně můj názor je a vždy byl, že takovéto věci vždy budí nedůvěru a vyvolávají pochybnosti, a to jak obecně, tak i ve vztahu k ODS," míní poslanec Jaroslav Martinů.

Je to jen mediální hra

Několik zákonodárců ODS ale Cabrnocha a Ouzkého i IZIP brání. „Projekt IZIP získal uznání jedinečnosti v prostoru celé Evropy. Je jistě mnoho způsobů jak rozbít či poškodit dobrou věc, třeba vysazením Davida Ratha. Ten nejdříve IZIP světil, aby jej posléze řízeně likvidoval. ´Švýcarská karta´ není dobrý příběh," uvedl poslanec Michal Doktor.

„IZIP je dobrý projekt. Měl fungovat už dávno. Nemám pocit, že tohle může věcně ublížit ODS. Je to sice dobrá kauzička pro média, ale věci ubližuje," uvedla poslankyně Zdeňka Horníková.

Psali jsme: Elektronické zdravotní knížky? Naplno funguje polovina, přiznal šéf IZIP

„Pro ty, kteří nečtou jenom manipulativní titulky v novinách, to ODS poškozovat nemusí. Například informace, které o víkendu zazněly od ředitele VZP , byly přesvědčivé a ukazují, že celá kauza je uměle vytvořena," uvedl senátor Miroslav Škaloud.

VZP chce sto procent akcií

Ředitel VZP Pavel Horák zopakoval, že si stojí za projektem elektronických zdravotních knížek IZIP. Po správní radě pojišťovny bude prý žádat, aby mu dala svolení koupit celou společnost. Pojišťovna v současnosti drží 51 procent akcií, zbylých 49 procent vlastní švýcarská společnost.

HN uvedly, že cena elektronických zdravotnických knížek IZIP se včetně DPH vyšplhala od roku 2001 na 1,83 miliardy korun. Tajemná švýcarská firma, od které před pár týdny koupila VZP většinu ve společnosti IZIP, má podle HN také vazby na Česko. Stopy prý vedou ke společnosti Touzimsky Kapital AG, kterou si ve Švýcarsku zaregistroval Jan Veverka, bývalý vlivný tajemník šéfa Českých drah Petra Žaludy, dřívější liberecký zastupitel ODS a obchodní partner zakladatelů IZIP.

Systém elektronických zdravotních knížek vznikl v roce 1999. Společnost IZIP byla založena v roce 2001. Tehdy ještě měla právní formu společnosti s ručením omezeným. V roce 2006 byla přeměněna na akciovou společnost.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…