Soudí je kvůli kmotrovi Dlouhému: "Bude na tabáček a zvěřinu"

10.06.2012 20:57

Písecký Okresní soud řeší kauzu bývalého policisty, šéfa dopravní policie Václava Vališe a dvou bývalých úředníků, kteří měli ovlivňovat řešení některých přestupků, především pak přestupku jihočeského kmotra z ODS a místostarosty Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého. Ten však u soudu nebyl jako obžalovaný, ale jako svědek.

Soudí je kvůli kmotrovi Dlouhému: "Bude na tabáček a zvěřinu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní nášivka

Dlouhý takzvané „knížecí“ manýry nezakrýval ani před soudem. "Takhle dlouho bych nečekal ani u pana prezidenta," posteskl na chodbě soudu. Byl, stejně jako další svědci, předvolán na danou hodinu, ale soud je zavolal až o půl hodiny později.

Jel rychle

Dlouhý jel v září 2010 u Selibova na Písecku prý rychlostí až 165 kilometrů v hodině a měl smůlu, zastavili ho policisté. Následné vyřizování tohoto přestupku trvalo rok a skončilo promlčením. Zatímco Dlouhý vyvázl bez postihu, úředníci František Rychlík a jeho vedoucí Dana Martincová, kteří případ řešili, skončili před soudem. Do průšvihu je podle všeho dostal Rychlíkův dobrý známý, bývalý šéf českobudějovických dopravních policistů Vališ.

Bude tabáček, bude zvěřina

„Pan Dlouhý nemůže přijít o řidičák. Když se to vyřídí, bude na tabáček, bude zvěřina z honů,“ sliboval údajně tehdejší šéf dopravky Vališ v kanceláři na písecké radnici úředníkům. S Dlouhým chodil často na hony a zážitek nabízel jako úplatu i Rychlíkovi.

Nebyl to však policistův první prohřešek. Podle obžaloby jindy zase výrazně ovlivnil vyšetřování nehody šéfa Motoru Jikov, jiného kamaráda kmotra Dlouhého, který v listopadu 2009 narazil s Audi S8 v Českých Budějovicích do svodidel.

Až 8 let vězení

Policista Vališ se tehdy na místo nehody dostavil v době svého volna a podřízeným policistům vyhrožoval, že přijdou o práci a nařídil jim, aby napsali škodu nižší, než 100 tisíc. Jednáním šéfa dopravly Vališe se pak zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Za úplatkářství mu hrozí až 8 let vězení.

Ani úředník Rychlík, který Dlouhému údajně pomohl, však zřejmě nebude žádný beránek - před píseckým soudem se zpovídá ze zneužití pravomoci úřední osoby a žádostí o úplatek u dalších pěti dopravních přestupků.

Kmotrovský synek

„Měli to zapotřebí, ničit si život kvůli Dlouhému? Tedy hlavně pan Vališ? Nechápu. Znal jsem ho jako poměrně slušného člověka a dobrého policistu, ale že je to takový „kmotrovský synek“, to jsem netušil. Jak je vidět, korupce je prolezlá všude,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z jeho bývalých podřízených.

Kmotr Pavel Dlouhý bývá prý dle svých slov často démonizován a je mu přisuzována větší moc, než jakou má. Jak se ale i podle mnohých jihočeských politiků, policistů či obyvatel Hluboké ukazuje, moc má obrovskou. Prý je „hybatelem“ celé české politiky. Na Hlubokou do restaurace U Huberta za ním jezdí představitelé politických stran napříč politickým spektrem. Poměrně často i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Když jel Dlouhý k soudu jako svědek, paradoxně ho zastavila kousek od Písku policie za to , že jel "pomalu". "Policista se mne ptal, zda se mi ten radar vyplatí," řekl Dlouhý pro ParlamentniListy.cz s tím, že nechápe, proč ho policisté stavěli kvůli pomalé jízdě, respektive kvůli tomu, že jel podle předpisů. A vše považuje za kampaň proti své osobě a ODS. Celé obvinění, že měl někdo jeho jízdu okolo 160 km v hodině před rokem a půl ovlivnit, Dlouhý odmítá.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…