Soudruh "hejtman" o svém kraji: Práci dělníkům, družstva, tradiční výrobu...

16.10.2012 18:10

Lídr KSČM v Karlovarském kraji Jaroslav Borka na páteční jednání s ČSSD ponese tento požadavek: O post hejtmana se budu ucházet já. Podle Borky to je rozhodnutí krajské KSČM. Pokud hejtmanem bude, pak by rád oživil průmysl v kraji, a to pomocí krajských grantů. Chce tak pomoci především tradičním odvětvím, třeba rukavičkárně. „Vyhozené peníze to rozhodně nebudou," myslí si.

Soudruh "hejtman" o svém kraji: Práci dělníkům, družstva, tradiční výrobu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Komunisté z Karlovarska všem ostatním politickým stranám vzkazují: Post hejtmana chceme my, jelikož jsme zde vítězi krajských voleb.

„Budu se ucházet o post hejtmana, už se to dohodlo,“ vysvětlil v úterý po poledni ParlamentnímListům.cz dosavadní náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

„Krajský výbor rozhodl, aby vyjednávací skupina šla na páteční jednání s ČSSD o personálních záležitostech s požadavkem pět radních pro komunistickou stranu a s nárokem i na post hejtmana. Mezitím by ale měly proběhnout zdvořilostní vyjednávací setkání ještě s Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst a samozřejmě i s Občanskou demokratickou stranou. S TOP 09 a Starosty bychom se také rádi setkali,“ upřesnil dále Borka.

Podle něj ovšem dohoda mezi všemi zmiňovanými politickými subjekty by mohla být známa až po druhém kole senátních voleb. „Myslím, že to nebude pozdě, neboť zřejmě většina jednání v republice bude oficiálně ukončena až po tomto druhém kole,“ dodal k této věci dosavadní vicehejtman.

Práce pro dělníky? Dáme peníze pro rukavičkárnu

Jenže Borka kromě toho ParlamentnímListům.cz prozradil i to, jakým způsobem chce implantovat do reálného života záměr „sehnat práci pro dělníky“.

„Není možné, aby lidé na jedné straně pobírali statisíce a ještě víc, a na druhé straně dělník, který je profík, si sotva vydělal na základní mzdu, ze které nemůže uživit ani rodinu. ... Je otázka, jestli bychom neměli podpořit fabriky, které byly zlikvidovány, jako například rukavičkárnu v Abertamech, nějakými granty tak, aby se zase rozjely,“ uvedl totiž lídr komunistů pro úterní Lidové noviny.

Dal tak jasně najevo, že chce zatočit s nezaměstnaností a skomírajícím průmyslem v kraji a že také nelibě nese rozdíly mezi platy manažerů a manuálně pracujících.

Podle Borky by vyšší zaměstnanosti šlo dosáhnout pomocí grantů z krajského rozpočtu. „To by byly peníze, které by byly vzaty legálně z krajského rozpočtu v rámci rozvoje a podpory podnikání, respektive rozvoje zaměstnanosti. Hovoříme tady o podpoře podnikání, podpoře vědecko – technického vzdělávání. Myslím, že bychom v této kapitole měli najít peníze. Musíme se rozhodnout na principech pomoci,“ vysvětlil Borka ParlamentnímListům.cz.

Mohli by si kupovat formou akcií podíl na výrobě

„Kapitalistický systém, tedy soukromníci si většinou jedou po své ose, ale tady přichází na řadu myšlenka založení družstva, kde by si lidé mohli kupovat formou akcií svůj podíl na tomto výrobním celku,“ řekl dále Borka s tím, že Karlovarský kraj by podporou vzdělání mohl pomoci také odborně, tedy nejenom finančně.

Chtěl by také obyvatele kraje získat k tomu, aby se i oni podíleli na realizacích některých projektů ze sociální oblasti, či oblasti zaměstnanosti. „Pomocí webových stránek a veřejné diskuse by se vybralo několik projektů, které by pak formou veřejného hlasování postoupily do veřejné soutěže. Vítězný projekt by rada a zastupitelstvo posvětilo, ale samotný projekt by byl pod veřejnou kontrolou,“ upozornil Borka.

Za hranicemi chtějí "tradiční" výrobky

Kromě rukavičkářství by měl kraj podle něj pomoci těm odvětvím, jejichž výrobky jsou takzvaně tradiční. „Kamkoliv vyjedu za hranice, tak mám tu zkušenost, že si lidé žádají výroby, které si už kdysi vydobyly trh, jsou tedy již známé a mají tradici,“ vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz Borka.

Podle něj se ale tato věc netýká porcelánek, neboť ty se již dávno ocitly v soukromých rukách. „V době nezaměstnanosti jsme už sice podpořili zdejší porcelánku ve Staré Roli, která nakonec přežila, ovšem jiné porcelánky už podporovat v plánu nemáme,“ zmínil s tím, že se chce kraj pod vedením KSČM zaměřit hlavně na okrajové části regionu, které jsou z hlediska zaměstnanosti mrtvé. Jde třeba o region Ašska, anebo o jih Karlovarského kraje. „Tam by to přineslo nemalé pracovní příležitosti,“ dodal Borka.

Nemyslí si, že by to byly vyhozené peníze do již mrtvého průmyslového odvětví. „Já myslím, že ne, neboť poptávka po českém zboží tady stále je,“ uzavřel kandidát na hejtmana s myšlenkou, že je třeba nastavit takový společenský model, kde nebohatne jen úzká skupina osob.

Stojí za pozornost, že Borka se na politickou dráhu vrhl již v roce 1984 a nikdy neuvažoval o tom, že opustí řady komunistů. Sám si je ale vědom toho, že se už nevrátí forma socialismu, která tu byla nastolena mezi lety 1948 až 1989.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…