TOP 09 přišla o střechu nad hlavou

08.01.2019 10:42

Není to jenom ČSSD, která má potíže se svým sídlem. Stěhovat se bude i TOP 09 z Tyršova domu, což nám Česká obec sokolská potvrdila. Zatím běží výpovědní lhůta. Má TOP 09 náhradu za své sídlo? Kdy se budou muset stěhovat? A hlavně, nesouvisí výpověď s výstupem vysokého funkcionáře Sokola a bývalého starosty Prahy 1 z TOP 09? Na tyto otázky jsme se ptali jak představitelů TOP 09, tak České obce sokolské. Odpověděl nám i Miroslav Kalousek.

TOP 09 přišla o střechu nad hlavou
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

TOP 09 si zřejmě bude muset najít nové sídlo. Z Tyršova domu, který vlastní Česká obec sokolská, dostali dle vyjádření výpověď. V e-mailu nám to potvrdil Marek Brodský, který má v Sokole na starosti komunikaci. Z pověření starostky České obce sokolské Hany Moučkové nám na dotaz sdělil toto: „Výpověď z nájmu prostor ve vlastnictví ČOS v areálu Tyršova domu proběhla, v současnosti běží výpovědní lhůta. Vzhledem k tomu, že jde o smluvní vztah, nebudeme jej dále komentovat.“

Anketa

Je Jan Hamáček dobrý předseda ČSSD?

5%
81%
hlasovalo: 6071 lidí

Čtenář se samozřejmě může ptát, proč si zrovna teď musí TOP 09 hledat nový domov. V Sokole má funkci prvního místostarosty Ing. Oldřich Lomecký, který byl donedávna členem TOP 09 a také starostou městské části Praha 1. Lomecký odešel ze strany nedávno a v rezignačním dopise obvinil Jiřího Pospíšila, že v Praze umožnil nástup Pirátů a hnutí Praha Sobě. Část jeho rezignačního dopisu a podrobnosti odchodu otiskl server Aktuálně.cz. Podle Lomeckého strana pod vedením předsedy Jiřího Pospíšila ztratila identitu. Bývalému starostovi se nelíbí, že TOP 09 vytvořila před volbami koalici se STAN a s lidovci pod hlavičkou Spojených sil pro Prahu, které se po volbách dohodly na magistrátní koalici s Piráty a s Prahou Sobě, informuje server.

„V tomto uspořádání TOP 09 umožnila v Praze vládu aktivistů z hnutí Praha Sobě a novodobých budoucích kryptokomunistů – Pirátů. Lídr TOP 09, který toto dojednal a zablokoval tím vítěze a patrně dnes už jediného představitele tradiční pravicové politiky ODS, se pak sám přesunul do Bruselu, protože tam je to asi pohodlnější a lépe placené,“ napsal v dopise Lomecký a dodal: „Omlouvám se pane předsedo, v takové politické straně už nemůžu a nechci být.“

Celý článek ZDE

Oldřicha Lomeckého jsme se tedy chtěli zeptat, zda jeho výstup z TOP 09 má co do činění s výpovědí, ale bohužel nám odpověděl, že již není politicky činnou osobou, takže se vyjadřovat nebude. Starostka Sokola se vyjádřila již zmíněnými slovy Marka Brodského, který pouze potvrdil, že k výpovědi došlo a výpovědní lhůta běží.

Tyršův dům na Malé Straně v Praze
Repro: Česká obec sokolská

Ze strany nájemců, kteří si budou muset hledat nové sídlo strany, jsme kontaktovali současného předsedu TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila. Ptali jsme se ho, zda mají již konkrétní náhradu za prostory v Tyršově domě, kdy končí výpovědní lhůta a hlavně, zda je výpověď nějak spojena s vystoupením Oldřicha Lomeckého, vysokého činitele České obce sokolské, z TOP 09. Do vydání článku Jiří Pospíšil neodpověděl.

Podařilo se nám získat vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Na dotaz, zda je výpověď spojena se sporem s panem Lomeckým, Kalousek odpověděl: „Ne, to určitě ne.“ A dodal, že k výpovědi se schylovalo již dlouho a pan Lomecký v tom nehrál žádnou aktivní roli. Miroslav Kalousek pak ještě dodal, že není ani místopředsedou ani generálním sekretářem a odkázal nás na administrativu Tyršova domu. „Spor s panem Lomeckým... Já teda ani o žádném sporu nevím,“ vyjádřil se ještě bývalý předseda TOP 09 a znovu popřel, že by spolu výpověď z budovy České obce sokolské a odchod pana Lomeckého ze strany souvisely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…