Tryzna za generála Píku: Zloba a odsouzení komunistického režimu

21.06.2012 14:35

Poprava generála Heliodora Píky odstartovala zločinné komunistické procesy. Stala se před třiašedesáti lety a u generálního štábu se proto konala pietní akce. Kupodivu se jí nezúčastnili ani jeho syn Milan, ani ministr obrany Alexandr Vondra. Oba z jiných důvodů. Jinak se hlavně hovořilo o teroru za komunismu a hrozbě, že na něj dnes lidé zapomínají.

Tryzna za generála Píku: Zloba a odsouzení komunistického režimu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Miroslava Němcová a Přemysl Sobotka

Političtí vězni posedávali před generálním štábem AČR v Praze už půl hodinu před samotnou akcí. Právě na budově štábu je pamětní deska generála Heliodora Píky, jehož před třiašedesáti lety komunisté ve vykonstruovaném procesu odsoudili za vlastizradu a popravili. Vojáci nanosili věnce doprostřed ulice, ke každému si stoupli dva příslušníci čestné stráže, přišly hlavy pomazané.

Projevy hlav pomazaných

Následné projevy se nesly v duchu odsouzení zločineckého komunistického režimu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová mimo jiné připomněla, že byl generál Píka spolužákem Charlese de Gaulla na vysoké škole válečné v Paříži, ale i fakt, že jeho tělo se ztratilo a dosud nebylo nalezeno. „Kéž bychom dokázali vždy jednat tak, jak jednal on. Přísahal své vlasti a svou vlast nezradil,“ řekla také.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka zdůraznil, že jeden z významů Píky je v jasném důkazu o bezmezné zákeřnosti a pomstychtivosti vyznavačů komunistické ideologie, ale také odmítl snahy považovat zločiny komunismu za bezvýznamnou minulost. Náměstek ministra obrany Libor Karásek hovořil i o Píkově dětství s tím, že jeho pohnutý osud údajně předpověděla mohutná bouře při cestě na jeho křest.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek sdělil, že armádu poúnorové čistky zcela rozložily a Píka byl popraven nejspíše proto, že věděl moc o sovětských koncentračních táborech a podmínkách, které v nich panovaly. Nevidomý generál Tomáš Sedláček hovořil bez papíru. „Nevím, proč neemigroval. Asi si byl vědom, že má čisté svědomí, takže ho nepověsí, ale to byl omyl,“ zmínil s přáním, aby Píkovi kati byli zapomenuti. „Na východě byli dva legionáři. Jeden si zachoval rovnou páteř, byl popraven, druhý se stal jedním z komunistických prezidentů,“ dodal s myšlenkou na Ludvíka Svobodu.

Proč nepřišli syn Píky a Vondra?

ParlamentníListy.cz byly na pietní akt pozvány samotným synem generála Píky Milanem, který bydlí v Bratislavě. Osobně se ale nedostavil. „Nemohl se zúčastnit, jelikož manželka je nemocná, on také. Jsou ve vysokém věku a potřebují se navzájem podpírat. Vždyť Milan oslaví příští měsíc devadesáté narozeniny,“ omluvil ho jeho bratranec Karel Píka. „Nehojí se mu ruka a jeho vnuk, který by ho možná dovezl, je zase na operaci,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Nedostavil se ani ministr obrany Alexandr Vondra. A proč? „Na to nedokážu odpovědět, nevím. Myslím si, že je na nějakém slavnostním nástupu někde, ale nevím, kde,“ řekl ministrův náměstek Karásek.

Veteráni o strašidle komunismu

„Pochybuji o tom, že staří komunisté nějak pomáhají zemi. U těch nových záleží na tom, co z nich vykvete za kvítka,“ řekl o strašidle komunismu obcházejícím stále Česko Karel Píka. Zástupce vojenské sekce konfederace politických vězňů Otakar Vinklář hovořil při tryzně jako poslední. „Zemřít pro vlast je pro vojáka samozřejmostí. Jenže místem, kde na něj čeká smrt, má být bojiště a ne popraviště zločineckého režimu. Tento národ si už nemůže dovolit, abychom tolerováním bolševických názorů byli vehnáni do postavení rebelů, čekatelů na oprátku,“ zmínil.

„Lidé se nezajímají o to, co bylo. Žijí v konzumní době. Bojím se návratu komunistů. Mladé lidi to ale už tak nebolí, což je chyba,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz. Postupně všichni ke zdi generálního štábu odnesli věnce, upravili stuhy a poklonili se památce vzácného muže. Politici, vojáci, veteráni i političtí vězni se poté pomalu rozešli. Pod pamětní deskou Heliodora Píky zůstalo celé květinářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…