Úplatky při prezidentské volbě? Televize Nova stáhla reportáž

23.04.2012 16:10

EXKLUZIVNĚ Zveřejněné nahrávky hovorů lobbisty Janouška s exprimátorem Bémem mají další nečekaný dopad. Poslanec Josef Novotný se na základě dění okolo Janouškovy osoby totiž rozhodl hovořit o uplácení poslanců během prezidentské volby v roce 2008. Přiměly jej k tomu informace odvysílané televizí NOVA v Televizních novinách z pátku 23. března, tedy v den, kdy známý lobbista přejel ženu, kterou předtím naboural. Tyto informace už ale v archivu televizní stanice nenajdete.

Úplatky při prezidentské volbě? Televize Nova stáhla reportáž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanec a tehdejší senátor Josef Novotný na podivné dění okolo volby hlavy státu doplatil. Jeho informacím o uplácení poslanců a senátorů se nevěřilo, nebo se to alespoň veřejně nepřiznalo. Za mužem, který se v roce 2010 dostal do sněmovny v barvách Věcí veřejných, se jistá nedůvěra okolí táhne už od jara roku 2008. Od doby, kdy během prezidentské volby oznámil, že se jej senátor z ODS pokusil uplatit, aby svůj hlas odevzdal Václavu Klausovi. Poslance pak měl podle kuloárních informací uplácet lobbista, který v té době nebyl politicky činný.

Konečně to někdo rozsekl, raduje se poslanec

Identitu obou mužů Novotný nikdy nezveřejnil kvůli obavám z nesnadného prokazování takového tvrzení. Po 23. březnu je ale vše jinak. "Volali mi známí, že mi dosud nevěřili výši nabízeného úplatku. Nyní se mi omlouvali a dali mi za pravdu. Zprávu o dvou milionech pro některé senátory a poslance za hlas pro Klause totiž slyšeli ve zprávách TV Nova," uvedl pro Parlamentní Listy.cz Novotný.

Poslanec to prý považuje za jakési zadostiučinění, které jej přivedlo k razantnímu kroku. Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz tak dodal indicie, podle nichž prý lze identitu dvojice osob, která prý přímo oslovovala poslance s korupční nabídkou, určit. "Přiměly mne k tomu dvě věci. Zaprvé, Nova poměrně odvážně v reportáži z jara 2008 uvedla přepis hovoru mezi Janouškem a Janstou, v němž se domlouvají na úplatcích pro zákonodárce. Za druhé, lobbista Janoušek o té osobě na jiných nahrávkách zveřejněných MF Dnes přímo hovoří. Na těch týkajících se VZP," uvedl pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Jméno vám neřeknu, ale přijít na něj není složité

Koho z Janouškem zmíněných lidí má poslanec VV na mysli? "Jde o člověka, který v době prezidentské volby stál mimo parlament, nyní je ale poslancem. Konkrétní jméno ze mne nedostanete, dohledejte si jej sami," řekl s úsměvem poslanec. Na pohyb osoby, která měla na starost korupci mezi poslanci, jej prý upozornil kolega. "Toto jméno vám nepotvrdím, ale ani nevyvrátím," odpověděl Novotný na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by se mohlo jednat třeba o poslance ODS Marka Šnajdra.

Poslanec Šnajdr naopak na dotaz redakce reagoval slovy: "Je to zcela absurdní, je to šílenost!"

Druhá z osob prý byla tehdy senátorem, nyní je ale mimo politiku. Peníze měli zákonodárci od obou mužů dostávat hotově přímo na Pražském hradě. "Nás senátory měl ve věci přesvědčování 'na starost' kolega z ODS. V jednu chvíli mi naznačil, že můj letoun (Novotný je aktivním sportovním pilotem, pozn. red.) nestojí za nic a že bych si mohl pořídit něco lepšího. A že se to dá vyřešit. Údajně se to předávalo v prostorách, kde měla původně probíhat tajná volba. Nebylo tam moc světla a hlavně tam nebyly kamery. Peníze samozřejmě cash, dva miliony v pětitisícovkách nejsou moc velký balík. Ten člověk, co to měl na starost, už v Senátu není," řekl ParlamentnímListům.cz dále poslanec.

Kam se poděla ta část Televizních novin? Je to jedno, blogger byl rychlejší než cenzor

Zpráva, která na poslance Novotného zapůsobila jako zadostiučinění, zazněla v pátek 23. března během hlavní zpravodajské relace TV Nova. V krátkém medailonku věnovaném kauzám Romana Janouška zmínila televize i prezidentskou volbu v roce 2008. O Janouškovi a právníkovi ČSSD Miroslavu Janstovi se tehdy hovořilo jako o mužích, kteří sháněli hlasy pro prezidenta Klause. Aby dokázal zvítězit nad protikandidátem Janem Švejnarem. V té souvislosti Nova zveřejnila část vlastní reportáže z 23. dubna 2008, ve které se Janoušek dotazuje Jansty, zda sehnal dost poslanců. Jansta odpovídá, že ano, a určuje, kteří poslanci požadují sumu dvou milionů korun a u kterých je ještě třeba se "domluvit." Janoušek se pak rozčiluje nad tím, jak jsou poslanci s cenou dva miliony za hlas "drazí".

Infobox

Mobilní telefon - ilustrační foto.

Janoušek: "To je dobře, že jsme tu sami, povedly se ti sehnat ty hlasy pro Klause?"

Jansta: "Ano, máš je napsaný tady na lístku. Zatržený chtěj minimálně dvojku, u ostatních se pak poradíme."

Janoušek: "Dva miliony za hlas? Ty vole, ty poslanci jsou čím dál dražší!"

S hledáním zmíněné reportáže na webu TN.cz ale nastává problém. A to i přesto, že Nova na web ukládá jednotlivá vydání Televizních novin jako celek. Jediná zmínka o Janouškovi, Janstovi a prezidentské volbě je ze sobotních TN, kdy redakce hovoří o odvysílaném přepisu hovoru jako o věci, kterou je třeba bráti s rezervou a kterou oba údajní aktéři popřeli. Záznam reportáže se ale dochoval díky bloggerovi Janu Kudrnovi, který jej s patřičným komentářem zveřejnil na serveru ihned.cz.

"Viděla jsem zprávy TV Nova reagující na dopravní nehodu pana Janouška. Její součástí byl zcela jistě i medailonek věnovaný tomu pánovi. Zejména mě tam, jako tisíce jiných diváků, zaujal ten přepis rozhovorů Janouška s Janstou o tom, jak jsou poslanci drazí. Skutečně nevím, jak si vysvětlit, že ta část z webu TV Nova zmizela. Je to přinejmenším podivné," říká pro ParlamentníListy.cz bývalá poslankyně Hana Marvanová, která nyní působí jako advokátka.

Baví se Janoušek v odposleších s Janstou o ovlivnění volby?

Zjevné je pouze to, že Novotný mylně považoval čtyři roky staré zprávy za aktuální přepis z odposlechů, z nichž část v posledních dnech vyplouvá na povrch díky MF Dnes. Vzhledem k tomu, že nikdo v Česku nedokáže spolehlivě říci, jak dlouho odposlechy Béma s Janouškem prochází různýma rukama, nelze ani vyloučit, že i Janouška s Janstou se komusi podařilo nahrát.

Novotný je o tom přesvědčen. "Pokud Janouška nahrávali, museli zaznamenat i nějaké hovory s panem Janstou. Odkud pochází přepis těch nahrávek, které použila Nova? Proč to zmizelo z webu tak rychle? Na všechny tyto věci budu žádat odpověď," oznamuje Novotný záměr začít se událostmi okolo prezidentské volby opět zabývat.

Proč však informace, která podle reakcí diskutujících na zpravodajských serverech v pátek večer mimořádně zaujala většinu, ze záznamu TN zmizela? "V reportáži Televizních novin z 23. března jsme odvysílali část materiálu z roku 2008, avšak bez doplnění, že se po prvním odvysílání těchto informací v roce 2008 dotčení pánové proti těmto informacím ohradili a označili je za nepravdivé. Vzhledem k tomu, že se jednalo o rozporovaný materiál, rozhodli jsme se proto inkriminovanou část reportáže z 23. března odstanit z našeho archivu," zní vysvětlení PR oddělení TV Nova pro ParlamentníListy.cz.

Následující den pak během TN odvysílala stanice dokonce omluvu. "Ve včerejším příspěvku o kauzách obestírajících osobu Romana Janouška jsme uvedli, že se měl před prezidentskou volbou v roce 2008 potají scházet s Jaroslavem Tvrdíkem a právníkem Miroslavem Janstou. Toto tvrzení vycházelo z materiálu, který koloval v roce 2008 a obsahoval údajný písemný záznam ze schůzek těchto osob. V návaznosti na naši reportáž, kterou jsme k této kauze odvysílali v roce 2008, však považujeme za nutné doplnit, že pánové Miroslav Jansta i Jaroslav Tvrdík se již tehdy proti jeho obsahu - jako smyšlenému - zásadně ohradili, a to i prostřednictvím trestních oznámení. Pravdivost tohoto materiálu a informací v něm obsažených nebyla prokázána. Stejně jako existence vztahů mezi Janouškem a Tvrdíkem s Janstou v této souvislosti," uvedla televize na svou obhajobu.

To potvrzuje i jeden z údajných aktérů rozhovoru, z nějž TV Nova čerpala. "Už mi připravují písemnou omluvu. První hloupostí je, že já po hotelích nechodím. V trojici Tvrdík, Janoušek, Jansta jsme se nikdy nesetkali. V té době jsem navíc ležel v nemocnici, takže jsem se inkriminované schůzky neúčastnil. Divím se, že si někdo z Novy dovolil takovou věc do vysílání dát. Proto to stáhli," uvedl pro ParlamentníListy Miroslav Jansta. S tím, že prezidentu Klausovi během volby fandil otevřeně.

Za uplácení při volbě - jeden až šest let vězení

Právnička Marvanová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že za uplácení poslanců by soud v případě prokázání skutku udělil trest jednoho až šesti let vězení. "Tam je klíčová skutečnost, že jak u poslanců, tak senátorů by šlo o uplácení úřední osoby," uvedla advokátka. Těžko se ale, i přes závažnost korupce v případě volby hlavy státu, podle Marvanové prokazuje majetkový prospěch takového jednání. "To by samozřejmě dávalo prostor státnímu zástupci, aby navrhl vyšší sazbu, ale u podobných věcí prostě majetkový prospěch prokážete jen velmi těžko," uvedla Marvanová.

Prezidentskou volbu v roce 2008 provázela řada skandálů, z nichž kulky v obálkách pro některé zákonodárce zdaleka nejsou tím nejhorším, co důvěru občanů v regulérnost volby silně poškodilo. Kromě údajného angažmá Romana Janouška, Miroslava Jansty a podle aktérů kauzy Savoy i Miroslava Šloufa při ní došlo k rozkolu ve Straně zelených. Její poslanci chtěli původně volit Jana Švejnara. Dvojice poslankyň Olga Zubová a Věra Jakubková při té příležitosti opustily poslanecký klub Zelených, aby přibližně za rok zásadním způsobem přispěly k pádu Topolánkovy vlády. Za oběť podivného dění ve Španělském sále Pražského hradu lze považovat i exposlance ČSSD Petra Wolfa. Ten tvrdí, že kvůli rozkolu s tehdejším šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem je nyní obětí justičního zločinu. Počátkem ledna byl odsouzen k pěti letům vězení a pokutě milion korun, poslanec se ale odvolal a jeho případ projedná Vrchní soud.

{relatedarticles title="Přímá volba prezidenta:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…