V Kyjevě se včera objevily ruské carské uniformy. Byli jsme u toho

29.09.2014 14:34

REPORTÁŽ Česká družina. První vzniklá vojenská formace krajanů, která bojovala za první světové války na straně Dohody. Uprostřed Kyjeva byla odhalena deska na její památku. Historických nadšenců v carských uniformách bylo pomálu. Nechtěli provokovat. A tak ostatní přijeli v civilu.

V Kyjevě se včera objevily ruské carské uniformy. Byli jsme u toho
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Lukjanském vojenském hřbitově je pochováno nespočet hrdinů druhé světové války

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Rubová strana repliky praporu České družiny v barvách Ruské federace, uniformy carského Ruska. S takovými proprietami přijeli na Sofijské náměstí v Kyjevě historičtí nadšenci odhalit pamětní desku vůbec první vzniklé vojenské formaci krajanů, která pak bojovala v první světové válce proti ústředním mocnostem. Ruské barvy však většinou diplomaticky zakrývali, v carských uniformách se předvedla jen čestná stráž.

Obavy z provokace

Většinou se při podobných akcích do dobových uniforem oblékne daleko více mužů, ale do Kyjeva přijela většina z nich v civilu. Nechtěli, aby občané metropole Ukrajiny brali vzpomínku při současných napjatých vztazích s Ruskou federací jako provokaci. Opatření slavilo úspěch a památeční akt proběhl bez potíží.

Česká družina totiž vznikla 12. srpna 1914 v Kyjevě a po ní 31. srpna ve Francii Rota Nazdar. Obě vojenské jednotky totiž bojovaly v první světové válce na straně mocností Dohody, tedy Ruska, Francie a Anglie. Nicméně dobrovolníci z České družiny přísahali na Sofijském náměstí až 28. září 1914, přičemž byl také vysvěcen jejich prapor.

Komplikovaný proces

Zmíněná památeční akce se tedy konala na stejném místě po sto letech. Zúčastnili se jí mimo jiné vojenští přidělenci ambasád mnoha zemí a veteráni druhé světové války. Státní tajemník ministerstva obrany Daniel Koštoval a český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch desku, kde je vše uvedeno, vzájemně odhalili.

"S pamětní deskou to byl celkem komplikovaný proces. Areál Sofijského kláštera, na jehož zdi je deska umístěna, je na seznamu historických památek UNESCO. Také o tom rozhodovaly asi čtyři instituce. Ministerstvo kultury, vedení Sofijského kláštera, Radnice v Kyjevě a tak dále. Dlouho nám byla nabízena nedůstojná místa a loni jsme se shodli na tomto. Nicméně po Majdanu začala mašinérie posuzování znovu. Nebyla v tom zlá vůle, ale opět se vše protahovalo," sdělil ParlamentnímListům.cz velvyslanec Počuch.

Nespokojení legionáři

"Touha po svobodě a vlastenectví dnes prakticky ztratily význam. Co by nám asi tehdejší legionáři dnes řekli? Asi by nebyli moc spokojení. Česko není kvetoucí zahrádkou. Země je v krizi hospodářské, ale hlavně morální. Za posledních pětadvacet let jsme se mohli svobodně vrátit k myšlenkám legionářů a Masaryka, což se nestalo," postěžoval si místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta. Ze vzdáleného Michajlovského chrámu začaly znít zvony.

Velvyslanec Počuch pro ParlamentníListy.cz také sdělil: "Jde o jednu z nejdůležitějších akcí vázajících se k obnovení nezávislého českého státu a to i s ohledem na dění na Ukrajině. Tehdy zde spousta lidí vešla do legií na základě dobrovolnosti. Chtěli svobodné Československo. Dnes se to samé děje na Ukrajniě. Vzniká tady mnoho dobrovolnických praporů, protože ukrajinská armáda je poměrně slabá a nevycvičená zásluhou předchozích politických garnitur. I když je to u nás vnímáno rozporuplně, jde o projev odhodlání obyčejných lidí bránit svou zem. Udržet její nezávislost a územní celistvost."

Krvežíznivá asijská říše

"Rakousko - Uhersko, Německo a Rusko, posléze SSSR. Šlo o nejvíce dravé říše dvacátého století, z nichž se dodnes ve své dravé podobě dochovala jen jedna. Jmenuje se Ruská federace," řekl ParlamentnímListům.cz krajan z Ukrajiny Anatolij Gerasimčuk, který se akce zúčastnil. Jeho rodiče pocházejí z Volyňské oblasti.

"Díky bohu, že sen českých a slovenských lidí se tehdy stal realitou. Nicméně na Ukrajině lidé i nadále bojují, aby se jejich země uvolnila z pout krvežíznivé asijské říše. Mezi hrdiny této bitvy zní také česká příjmení. Mnoho členů zdejších krajanských spolků evakuovalo raněné a i jinak jim pomáhalo. Nad Majdanem se vždy snášela i česká vlajka," doplnil.

Rekonstrukce v Česku

"Uvažovalo se, že by se zde na Sofijském náměstí provedla rekonstrukce přísahy České družiny. Vzhledem k nejistotám při administrativním a byrokratickém procesu se zachovali všichni zainteresovaní rozumně, aby se neplánovalo něco, co bychom nebyli schopni realizovat. Nešlo o nic, co by mělo nějaký hluboký politický háček," dodal Počuch.

Slavnostní rekonstrukce přísahy dobrovolníků z České družiny se tak odehraje 11. října od desíti z rána na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově v Praze. Hned potom bude na nákladovém nádraží Žižkov zpřístupněn Legiovlak. Jde o rekonstrukci vojenského vlaku československých legií v Rusku z let 1918 až 1920.

K Matce Vlasti

Účastníci památeční pouti do Kyjeva se pak odebrali na Lukjanovský vojenský hřbitov a ještě na Svatošínský hřbitov, kde se nachází památník československým osvoboditelům Kyjeva za druhé světové války. Tam byly položeny věnce. Ostatně na prvním zmíněném hřbitově byly do roku 2006 uloženy třeba i ostatky Vasilije Zajceva, jednoho z nejlepších sovětských ostřelovačů a hrdiny od Stalingradu, o němž byly natočeny dva filmy.

V kyjevském vojenském muzeu byla následně slavnostně zahájena výstava o československých legionářích v Rusku. Výprava byla zakončena návštěvou monumentální sochy "Matka Vlast", pod níž je Národní muzeum historie druhé světové války. Vše se odehrálo v den výročí úmrtí patrona Čech a Moravy svatého Václava. Takže Nazdar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …