Veleba (SPO): Geopolitika mocenských struktur EU je chybná, selhala a vede nás do války

29.09.2014 15:01

Projev předsedy Strany Práv Občanů, senátora Jana Veleby při demonstraci na Václavském náměstí v Praze dne 28.9. 2014.

Veleba (SPO): Geopolitika mocenských struktur EU je chybná, selhala a vede nás do války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Vážení přátelé, dámy a pánové,

dnešní demonstrace je neobvyklá. U nás v ČR žijeme v míru a přišli jsme na tato, našim srdcím tak drahá místa, abychom demonstrovali za mír a proti návratu studené války. Přišli jsme v pravý čas a přišli jsme, abychom ukázali cestu a dodali odvahu těm, kteří mají stejné názory, jako máme my, ale kteří se je zatím bojí vyjádřit veřejně.

Nejdříve mně dovolte poděkovat organizátorům za pozvání, které jsem rád přijal. Dále mně dovolte, abych řekl nejnutnější věci o sobě. Vedl jsem 9 let AK ČR a druhým rokem jsem senátorem PČR. Pocházím z 15ti hektarového hospodářství z jedné malé osady na Vysočině a můj otec, který už dávno nežije, byl vlastenec a aktivní bojovník proti německému fašismu na sklonku 2. světové války a v tomto duchu mne vychoval.

V událostech, které byly odstartovány koncem minulého roku na Kyjevském Majdanu a které vyústily v občanskou válku na východě Ukrajiny, v plíživý návrat mrazivého mezinárodního ovzduší nové etapy studené války a v ničení pracně budovaných a po revoluci cílevědomě zpřetrhaných ekonomických vztahů na východ, zdaleka nejde jenom o dopady na jednotlivé sektory naší ekonomiky, kde zemědělství a potraviny jsou první na řadě.

Jde, přátelé, o něco mnohem zásadnějšího. Ne náhodou jsem v úvodu mluvil o tom, jak mne otec vychoval.

Realita současného Kyjeva je taková, že v mnoha vládních kancelářích visí obrazy válečného zločince Stěpana Bandery. Část současné kyjevské vlády je v rukou neofašistů. Vlády, která se ujala moci převratem za přímého dohledu ozbrojenců na zasedání ukrajinského parlamentu dne 21.2.2014.  Převratem, který byl vykonán pouhý den poté, kdy 3 ministři zahraničí EU dali tehdejšímu prezidentovi Ukrajiny Janukovičovi záruky bezpečnosti a kdy se dohodli, že budou situaci řešit mírovou cestou. Druhý den po této garanci EU musel prezident Janukovič uprchnout do Ruska! Jeden z prvních kroků, který pučem dosazená vláda Ukrajiny s pomocí parlamentu udělala, byl nový zákon, zakazující užívání ruského jazyka.

Sečteno a podtrženo:

  • Ukrajina je nyní rozvrácená země na pokraji kolapsu se silnými fašizujícími prvky ve strukturách státní správy a armády
  • Ukrajina má několik tisíc padlých civilistů, zničená města na východě a téměř milion uprchlíků
  • Geopolitika mocenských struktur EU je naprosto chybná, selhala a vede nás do období studené války a ekonomické nestability

Znám Ukrajinu velmi dobře, mohl bych mluvit ještě dlouho, ale to zásadní jsem řekl a dovolte, abych se vyjádřil k dopadům, které z této politiky vzešly a hlavně ještě vzejdou.

Když před třemi lety začaly problémy s Řeckem, tak jsme byli svědky velkých diskusí, jestli to EU ustojí nebo ne. Teď má unie na krku velkou a na rozdíl od Řecka zničenou Ukrajinu a k tomu si sama naordinovala politiku útlumu hospodářských styků s Ruskem. Se stejným Ruskem, bez jehož strategických surovin, zejména zemního plynu, se neobejde. Pokládám to za hru vabank, která nemůže přinést nic dobrého. Její výsledky budou následující:

  • Na křehkém evropském agrárním trhu dojde k přetlaku, který způsobí snížení příjmů milionům farmářů. Ti se budou nepochybně bránit
  • Dojde k výrazným ztrátám na trhu cestovního ruchu
  • Ruské trhy postupně obsadí země, které čekají na příležitost - Brazílie, Argentina, Chile, Čína, Turecko, Nový Zéland a další

To všechno se stane, ale v samotném Rusku se už mnohé stalo:

  • Prezident Putin požívá podpory, o jaké se může všem ostatním státníkům světa jenom zdát
  • Současný ruský občan se cítí ponížen, získává ke všemu, co pochází z EU averzi a je založen dlouhodobý negativní vztah, který bude ovlivňovat jeho jednání v budoucnu

Vážení přátelé,

chci dnes jasně a nahlas říct, že s tímto stylem politiky EU nesouhlasím. Nejsem sám a nejsme sami, stačí sledovat sociální sítě. Bohužel to neplatí o většině našich médií, která podávají jednostranné informace. Bohužel to neplatí o našich politicích. Pouze dva vybočili z proudu apologetů a hájí naše zájmy. Je to premiér Sobotka a především prezident republiky Miloš Zeman. Prosím, abychom jim za jejich postoje poděkovali.

Závěrem mně přátelé dovolte několik ilustračních příkladů, ze kterých pochopíte, co se stalo a co to všechno pro nás může znamenat:

  • Podíl exportu EU do RF za rok 2013 - sýrů = 33%, másla = 30%, sušeného mléka = 10%
  • Export jablek z Polska do RF - 700 tis až 1 milion tun ročně
  • K tomu je třeba připočíst maso, vejce, zeleninu apod.

Příklad další:

  • takové Brazílii netrvalo ani týden k vydání státního povolení devadesáti novým jatkám na zpracování hovězího, drůbežího a vepřového masa k exportu do Ruska! Tamější vládní tajemník pro zemědělskou politiku Sneri Paludeho při té příležitosti prohlásil: „Rusko má jako spotřebitel zemědělských komodit ohromný potenciál".
  • Anebo Čína - v nejbližší době bude na čínsko ruské hranici zahájena obří investice, stavba skladů ovoce a zeleniny o výměře 70 ha

To všechno, přátelé, politici EU dokázali. Je třeba, aby se našla reálná síla, která jim nastaví zrcadlo a řekne STOP, takhle NE! Jsem rád, že její zárodek se dnes sešel zde v hlavním městě naší země. Já vám za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: SPO

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…