Vlastimil Tlustý překvapivě promlouvá o svém exšéfovi Klausovi a amnestii

10.01.2013 7:12

Amnestie je přehnaná a reakce na ni taky, říká bývalý vlivný politik ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý o kritizovaném novoročním kroku prezidenta Václava Klause i o bouři, kterou vyvolal. „Amnestie je příliš rozsáhlá, nevhodně definovaná a špatně načasovaná,“ dodal politik, který měl vždycky ke svému bývalému stranickému šéfovi blízko. I když se mu rozsah amnestie jako většině veřejnosti nelíbí, dodává, že ve srovnání s tím, co způsobili České republice „lháři o evropském blahu“, jsou její důsledky zanedbatelné.

Vlastimil Tlustý překvapivě promlouvá o svém exšéfovi Klausovi a amnestii
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Tlustý nesouhlasí tak docela s Klausem, že „ lživá  kampaň politiků a médií“ není namířena proti amnestii, ale proti Václavu Klausovi. „Je to tak napůl,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý. Jde podle něj o útok na přehnanou amnestii, ale i o snahu to Klausovi spočítat.

„Klausovi kritici čekali na to, až dostanou klacek. A amnestie je klacek, který jim vložil do ruky sám Václav Klaus,“ konstatoval  bývalý politik. „Prezidentovi protivníci klacek zvedli a využívají ho. Teď se Václav Klaus nemůže divit, s jakou radostí a úspěchem ho používají“, dodal.  Tlustý míní, že přehnaná amnestie hlavě státu škodí, ale hysterická reakce médií a některých politiků mu naopak pomáhá.

Prezident by měl ukázat prstem, kdo amnestii „napsal“

„Prezident by měl říci, kdo amnestii napsal. Kdo rozsah amnestie tímto způsobem definoval, ten se dopustil vážné chyby, Klausovi by pomohlo, kdyby řekl, kdo to je,“ je přesvědčen bývalý politik, který měl k názorům svého někdejšího stranického šéfa velmi blízko a který často říkal, že na sto otázek by dali s Václavem Klausem 99 stejných odpovědí. „Vždycky jsem byl tázán, jaká je ta jedna otázka, na kterou bych odpověděl jinak. Nikdy nebyla odpověď tak snadná jako teď, a to je definice současné amnestie,“ potvrdil Tlustý, že v pohledu na rozsah amnestie má odlišný názor než hlava státu.

Špatné načasování amnestie vidí v tom, že přichází jako „třešnička na dortu“ všech nepříjemností, které společnost v poslední době postihují. „Prohlubují se ekonomické potíže, Nečasova vláda nezvládá vládnout sama sobě, natož státu. To znamená, že vláda boje s korupcí se projevila jako vláda boje s cizí korupcí, a po té sérii přichází tahle přehnaná amnestie, která se stává pro lidi poslední kapkou jejich blbé nálady,“ vysvětlil, kde vidí jeden z důvodů bouřlivých reakcí veřejnosti proti kroku Václava Klause.

Amnestie měla být lépe definována, aby se nerozrostla do tak obrovských rozměrů

Podle Tlustého má prezident pravdu, když poukazuje na to,  že trestní stíhání trvající osm, deset i dvanáct let je pro stíhané už tak velkým trestem,  protože negativně poznamenává jejich životy. „Dokazují to případy, kdy to někteří lidé neunesli a už jsou mrtví,“ upozorňuje Tlustý. Podle bývalého občanského demokrata je však nepochybně problém, když se zastavuje i trestní stíhání v kauzách, kdy vyšetřování protahovali nebo mařili sami pachatelé. „Proto měla být amnestie lépe definována, aby byly od sebe odděleny případy, kdy pochybila justice, od těch, kdy je doložitelné, že obstrukce dělá vyšetřovaný,“ souhlasí s kritikou plošného zastavení trestního stíhání v kauzách, které trvají déle než osm let a kdy pachatelům hrozí vězení do deseti let. 

Něco se prostě zdůvodnit ani nedá

Bývalý občanský demokrat a někdejší ministr financí prohlásil, že když prezident Václav Havel v roce 1990 propustil dvacet tisíc vězňů, často pachatelů násilných trestných činů, neviděl tak silné mediální reakce jako dnes. „Nikdo nesundával ze zdi jeho portréty,“ narážel Tlustý na akci starostů a ředitelů základních škol, kteří na protest proti novoroční amnestii sundávají podobizny prezidenta ze stěn svých kanceláří, učeben a zasedacích místností.

Ale neměl být Václav Klaus po špatné zkušenosti s rozsáhlou amnestií svého předchůdce opatrnější? „Měl, současná amnestie je přehnaná, pravděpodobně si její autoři neuměli představit, jakou reakci vyvolají,“ připustil Tlustý. A současně potvrdil, že prezident ani jeho spolupracovníci neuměli svůj krok ani dostatečně zdůvodnit. „Něco by se zdůvodnit dalo, ale něco ne, vysvětlit špatně definovanou amnestii se nedá, “ je přesvědčen Tlustý.

Ale ani to, co by se zdůvodnit dalo, a to například dlouhé trestní řízení jako nepřijatelné, nebylo podle něj zdůvodněné.  Zdlouhavé, léta se táhnoucí trestní řízení, nezavinili podle jeho slov jen pachatelé, orgány činné v trestním řízení nebo soudy. I zákonodárci nesou spoluzodpovědnost za to, že je trestní řízení pomalé. Tlustý uvedl, že vlekoucí se soudní spory poškozují obě strany, tedy i oběti pachatelů, kteří čekají na náhradu škody. „I tady platí, že se toho někteří ani nedožijí. Ale není pravda, že amnestie připraví okradené o šanci na náhradu škody, i když budou, pokud jde o dokazování viny, v horší situaci než stát,“ připustil.

Eurooptimisté způsobili státu větší škody než amnestie

Vlastimil Tlustý však dodává, že je na straně Václava Klause. Vadí mu, že když se fatálně mýlili jiní, tak to média pominula. „Ať už jde o euro, Lisabonskou smlouvu, tedy věci, které měly mnohonásobně horší důsledky pro stát než špatně definovaná amnestie. A o tom se nepíše ani slovo. Eurooptimisté, kteří slibovali evropské peníze, neřekli, že se tím myslí evropské dluhy, které budeme muset platit, dnes kvůli amnestii útočí na Klause, který byl jedním z mála, kdo na to všechno včas upozorňoval. Ať je to, jak chce, ve srovnání s tím, co napáchali lháři o evropském blahu, jsou důsledky amnestie zanedbatelné,“ prohlásil Vlastimil Tlustý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…