Vždyť si tisknou i prachy! Důchodkyně u Jílkové ve varu kvůli potravinám

11.12.2014 22:03

Jde mi o to, abych přišla do krámu a koupila si kvalitní maso, co je mi po nějaké zemi původu, rozčilovala se důchodkyně Eva Anderlová v pořadu Máte slovo, když se řešila kvalita potravin. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) totiž obhajoval, že si bude moci český občan přečíst více informací o tom, co kupuje. Informace se dají zfalšovat, oponovala paní. Ve studiu začalo být horko, když jedna z divaček jasně řekla, že raději nakupuje v Polsku, protože je to levnější.

Vždyť si tisknou i prachy! Důchodkyně u Jílkové ve varu kvůli potravinám
Foto: Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu ČT Máte slovo Michaela Jílková

V pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové došlo na téma kvality potravin. Hosty byli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Zdeněk Juračka, viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu, Jan Hanuš, ředitel největší výrobny uzenin a další.

Jsme papežštější než papež

Od nového roku budou muset prodejci potravin uvádět podstatně více informací o produktech, které prodávají. Prodejci se brání, že tolik informací nebude kam psát a že by to mohlo dokonce vést k tomu, že potraviny zdraží, především u pultového prodeje. Ministr Jurečka ale tyto obavy mírnil. Informace mohou být umístěny např. na tabuli vedle pultu. „Obchodníci věděli tři roky, že se na to budou muset připravit," podotkl také ministr. Není to nic, co přišlo z čistého nebe. „Děláme to v zájmu spotřebitelů," řekl jasně ministr.

Petr Morava z Asociace českého tradičního obchodu oponoval, že obchodníci jsou nuceni uvádět i informace, které jsou na nic. „Nad rámec směrnice EU musíme také uvádět adresu výrobce," prozradil také. K čemu bude zákazníkovi dobré, že bude vědět, kde sídlí třeba Kostelecké uzeniny? Proč musíme být papežštější než papež?" ptal se.

Budou to falzifikáty, rozčílila se důchodkyně

Důchodkyně Eva Anderlová, která v pořadu vyjadřovala obavu především ze zdražení potravin, se ptala, jak to bude s podáváním informací u předem nebalených potravin. Zavzpomínala také na to, jak jako malá holčička chodila pro mouku do malého obchůdku a kvalitu mouky garantoval samotný prodejce, nepotřeboval k tomu žádné štítky. Tady se po prodejcích chce, aby na potraviny nalepili nějaké štítky. „A víte co? To budou falzifikáty," začala zvyšovat hlas paní důchodkyně. A další důchodkyně v publiku ji podpořila. „Vždyť si tisknou i prachy, vždyť si tisknou všechno, tak jaký to pro ně bude problém."

Adam Zimovčák ze Sdružení malých obchodů s potravinami ministrovi vyčetl, že prodejci ve večerkách budou zatíženi neúnosnou administrativou. „Takový obchodník má otevřeno deset i dvanáct hodin, pak zavře, unavený si sedne a bude vyplňovat cedulky," rozčiloval se Zimovčák. Jurečka uznal, že to jistá komplikace je, ale je překonatelná.

Zimovčák ale pokračoval v útoku, čeští výrobci podle něj drží jen 30 % trhu, většinu drží zahraniční řetězce. A tyto řetězce prý výrobcům říkají: Udělejte nám levný špekáček. Takže to výrobci musí obcházet, pokud se chtějí uživit.

V tu chvíli se do debaty vložil Hanuš, který podpořil ministra Jurečku. Nové informace o prodávaných potravinách považuje rozhodně za krok vpřed pro spotřebitele. „Každou změnu bere někdo jako příležitost a někdo jako hrozbu," pokračoval Hanuš, který se pochlubil, že již českým zákazníkům sdělují, kde bylo vychováno zabité prase, ze kterého je příslušné maso.

„Co my se máme starat o to, odkud přišlo prase, kdo ho zpracoval, já chci jen dostat kvalitní maso, přijdu tam, dám peníze a konec. Řetězec musí kvalitu zaručit!" začala znovu zvyšovat hlas paní Anderlová.

Nakupujeme v Polsku

V pořadu také od jedné divačky zaznělo, že je z Českého Těšína a jezdí si pro maso do Polska, protože má za to, že je dost kvalitní a hlavně je levnější. Těmito slovy reagovala na větu ministra, že si čeští občané vybírají potraviny také podle toho, zda firmy odvádí daně v Česku a zaměstnávají české lidi. „Já ale apeluju na to, že jestli chceme naše potraviny posunout dopředu, tak musíme trochu podporovat ten regionální patriotismus," pronesl k tomu ministr.

Nestálo by tedy za to zlevnit české maso v obchodech? Tak to alespoň vidí Miroslav Koberna, který se domnívá, že by se ceny brané jako akční měly stát cenami standardními, protože ukazují, že jsou na ně obchodníci ochotni klesnout. Tak ať to udělají u všeho a napořád.

K tomu si přisadil i Zimovčák. Jestliže řetězce dávají v letácích najevo, že zlevňují o 30 či 40 procent, pak to podle jeho názoru znamená, že buď klamou občany, nebo mají tak obrovské zisky na potravinách, že si tak masivní zlevnění mohou dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …