Zelený pražský starosta se chystá na personální čistku. Hon na pražského kmotra začal

17.01.2015 13:18

Radnici nejrozsáhlejší pražské čtvrti – Prahy 4 má v dohledné době zasáhnout personální zemětřesení. Čistka by se měla dotknout lidí, kteří jsou spojováni s předchozím vedením radnice a lobbisty. Konkrétně s exstarostou a dnešním zastupitelem za ODS Pavlem Caldrem a lobbistou a šedou eminencí Prahy 4 Ondřejem Palounkem.

Zelený pražský starosta se chystá na personální čistku. Hon na pražského kmotra začal
Foto: Trojkoalice
Popisek: Tisková konference Trojkoalice

ParlamentníListy.cz obdržely e-mailový výčet zaměstnanců úřadu, kterých by se měl dohledný vyhazov týkat. Figurují mezi nimi tajemník úřadu Lanny Dudra, Daniela Kazdová – vedoucí odboru kanceláře starosty, Jana Ságlová - vedoucí odboru školství a kultury, Alice Smetánková – šéfka personálního oddělení, Barbora Šádková - referentka z oddělení krizového řízení a ochrany obyvatelstva, spadající pod odbor tajemníka radnice a asistentky starosty. Oslovení adepti na ukončení pracovního poměru nezareagovali.

Starosta se k chystané čistce vyjádřil velmi opatrně. "Pokud budeme provádět reorganizaci úřadu, budeme v prvé řadě postupovat podle zákoníku práce a zákona o úřednících a jako první se to dozví dotčení zaměstnanci,“ vzkázal ParlamentnímListům.cz po svém mluvčím Jiřím Bigasovi.

Skákali, jak Palounek pískal

Petr Štěpánek si vzal vedení radnice na paškál například už v prosinci roku 2012, když tvrdě zkritizoval ustavení nového vedení městské části. "Městská část jde z louže pod okap. Očekáváme další zvýšení vlivu kmotra Palounka na chod městské části a zvýšenou aktivitu developerů na projektech škodících městské části,“ prohlásil Štěpánek.

Do vyhroceného sporu s tehdejším starostou Caldrem se Štěpánek, který se vůči vedení radnice vymezoval delší dobu, dostal také loni v půlce června. Zastupitelé Prahy 4 18. června téměř dvě hodiny diskutovali o výrocích pražského předsedy Strany zelených a zastupitele Petra Štěpánka na setkání s občany. Na něm některé zastupitele označil za šmejdy. Starosta Pavel Caldr (dříve ODS, pak bezpartijní) po něm požadoval omluvu, Štěpánek podle něj porušil kodex zastupitele. Štěpánek uvedl, že jeho výroky se netýkaly slušných zastupitelů a výrazem šmejd odkazoval na prodejce.

Podle našich informací přímo z radnice Prahy 4 je ve sféře vlivu Ondřeje Palounka jak někdejší starosta Caldr, o kterém Palounek hovoří jako o "malým“ Pavlovi, tak i někteří zastupitelé ANO či bývalý šéf pražské ČSSD Jiří Bodenlos. "Palounek ke svému vlivu potřebuje peníze a developery, jako například Passera. Pokud se přestanou developeři obracet na něj, vrátí se ke svému obchodnímu plánu na Kypru, který tam má roky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dobře informovaný zastupitel čtvrté městské části. "Palounek ztratil vliv už během voleb, snažil se dostat své lidi na kandidátky hnutí Pro Prahu, ale moc jim to nevyšlo,“ dodal náš zdroj s tím, že hon na kmotra právě začal a je to dobře.

Kdo je starosta Petr Štěpánek

 

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, poté studoval na State University of New York a pracoval v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. V roce 1990 byl kooptován do pražského Národního výboru za Občanské fórum. Mezi roky 1998 až 1999 byl členem vyjednávacího týmu pro přistoupení České republiky k Evropské unii. Za ministrů Martina Bursíka a Miloše Kužvarta řídil tiskový odbor Ministerstva životního prostředí. Od roku 2002 je členem zastupitelstva městské části Praha 4, působil mimo jiné jako člen kontrolního výboru. V roce 2006 byl zvolen pražským radním, odpovědným za rezort životního prostředí, funkci vykonával do konce roku 2009. Od roku 2007 do roku 2011 předsedal dozorčí radě společnosti Pražská vodohospodářská společnost, byl místopředsedou dozorčí rady Pražské služby, v roce 2012 kandidoval za Stranu zelených do Senátu, v loňském roce se ucházel o post primátora za Trojkoalici, stal se zastupitelem a starostou Prahy 4.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…